Ύπουλη σκύλα – Γιατί χάνουμε όλες στον “Πόλεμο των γυναικών”;
Μοχθηρίες και κακίες, γυναίκες πονηρές και ύπουλες. Πόσες φορές έπεσες θύμα τους; Ή μήπως είσαι μια από αυτές; Ή ήσουν σε κάποια φάση της ζωής σου; Ή μήπως είναι στη φύση της γυναίκας; Αυτός ο διαρκής πόλεμος και ανταγωνισμός μεταξύ των γυναικών χωρίς λόγο είναι ίσως από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορεί να καταλογίσει κανείς στο γυναικείο είδος.
– Η τάδε που είναι 150 κιλά περισσότερα από εσένα σου λέει με το ύφος “στραβωμένη και ξινή μούρη”: «Καλέ πως πάχυνες έτσι; Χειρότερα από μένα έγινες!!!» (χειρότερα από εσένα απλά δεν γίνεται)
– Ανακοινώνεις στην φίλη σου ότι τελικά πέρασες στη σχολή που ήθελες τόσο πολύ και σου απαντάει με μίζερο ύφος: «Αχ, εκεί; Και τι μπορείς να βγεις από εκεί; Δε πειράζει μπορείς να ξαναδώσεις του χρόνου» (Μη χαίρεσαι τόσο, θα κατουρηθείς)
– Όταν βρήκες την δουλειά των ονείρων σου το ανακοινώνεις στην καλή σου φίλη και σου απαντάει «Τι δουλειά έχεις εκεί εσύ; Δεν πρέπει να σου κάνουν δοκιμαστικό; Έτσι θα σε πάρουν;» (Έτσι θα με πάρουν γιατί ευτυχώς έχω τα προσόντα)
– Μόλις τα έφτιαξες με το αγόρι σου και σκέφτεσαι: θα το πω στην κολλητή μου με κάθε λεπτομέρεια. Άλλωστε τόσο καιρό ακούω με προσοχή τα δικά της γκομενικά. Όταν αρχίζεις και εξιστορείς όμως αυτή «κάνει» ότι βλέπει τηλεόραση, γυρνάει το βλέμμα της οπουδήποτε αλλού εκτός από εσένα και σχολιάζει τι έφαγε σήμερα. Και στο τέλος «Συνέχισε, σε ακούω, μη νομίζεις». (Δε νομίζω, είμαι σίγουρη ότι με αγνοείς επιδεκτικά)
– Βγαίνετε μεγάλη παρέα και μέσα είναι και ο πρώην σου που ελπίζεις σε επανασύνδεση. Σε παίρνει η καλή σου φιλενάδα στην άκρη και σου λέει με χαμόγελο που δε μπορεί να κρυφτεί στο υποκριτικό ψήγμα συμπαράστασης: «Βλάκααααα! Ο Βρασίδας (πρώην) γουστάρει την Αγλαΐα (στην παρέα), μόλις ζήτησε το τηλέφωνό της! Αχ μωρέ καημενούλα μου και εσύ περίμενες ότι θα γινόταν κάτι σήμερα ε;» (Πόσο περίεργο είναι που εσύ χάρηκες με αυτή την εξέλιξη; Εεε βλάκαααα;)
– Η συνάδελφος σου καραδοκεί και σε ελέγχει πάντα χωρίς λόγο ψάχνοντας τα e-mail σου, τα πράγματα σου, ή τέλος πάντων το παραμικρό σου λάθος για να το κάνει θέμα: «Ακόμα δεν έκανες την τάδε εργασία; Απορώ τι θα πεις στον προϊστάμενο!!!» (Περιμένω να του το πεις εσύ και μη λυπηθείς την extra sauce σε αυτά που θα πεις).
– Απέκτησες πεθερά η οποία σε λατρεύει και στο δείχνει. Μαζεύεστε το σόι του husband και σου λέει μπροστά σε όλους: «Καλά εσένα η μάνα σου, δεν σου έμαθε ούτε μια ντομάτα να κόβεις σωστά;» (μου έμαθε καλούς τρόπους όμως, θες να σου δείξω πως είναι;)
– Έγινες μάνα και θηλάζεις. Βρίσκεις την κάθε μια που προσπαθεί να σου δείξει με αγωνία ότι είναι καλύτερη μάνα «Τι; Θηλάζεις; Δεν του προσφέρεις τίποτα, σταμάτα το. Εγώ που δεν τα θήλασα τι έπαθαν;» (Εμπεριστατωμένη άποψη! Με προτρέπεις δηλαδή να μη θηλάσω επειδή δεν έπαθαν τίποτα τα δικά σου παιδιά). Δεν θηλάζεις; «Δεν θηλάζεις; Κάτσε να σου πω τι φταίει. Μάλλον τεμπέλιασες.» (Εμπεριστατωμένη άποψη επίσης, δεν ήξερα ότι είσαι σύμβουλος γαλουχίας, θα σε προσλάμβανα).
Είμαι σίγουρη ότι σου έχουν συμβεί και εσένα πολλά τέτοια από την παιδική σου ηλικία μέχρι και σήμερα. Είναι από τις περιπτώσεις που πραγματικά αποσβολώνεσαι, παγώνεις, αναρωτιέσαι «μα γιατί;» και δεν μπορείς να αντιδράσεις αμέσως, ίσως απλά χαμογελάς αμήχανα, ίσως και να απαντάς κατάλληλα.
Η Cristen Pascucci είναι πολιτικός σύμβουλος και σύμβουλος επικοινωνίας, ενώ αρθρογραφεί στο ImprovingBirth.org. Σε ένα κείμενό της προσπαθεί να δώσει τη δική της εξήγηση για αυτόν τον ανηλεή πόλεμο μεταξύ των γυναικών.
«Όλη μου τη ζωή παρατηρώ μια τάση μεταξύ των γυναικών να καταδικάζονται μεταξύ τους παρά να επικοινωνούν, να επικρίνουν η μια την άλλη παρά να την υποστηρίζουν. Υπάρχει αυτός ο εξτρεμισμός που καταφέρνει να μας χωρίζει πολύ αποτελεσματικά. Υπάρχει μεταξύ των γυναικών στο σύνολό τους, μεταξύ των γυναικών ως μητέρες, και μεταξύ ομάδων γυναικών που δεν μπορούν να συνυπάρξουν με άλλες ομάδες γυναικών.
Υπήρξα και εγώ τέτοιο κορίτσι. Υπήρξα πολύ κακό κορίτσι. Όχι πάντα, αλλά μερικές φορές. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί. Έκανα ακριβώς ό, τι έμαθα και ότι ένιωθα και ήρθε φυσικά.
Το ονομάζουμε «cattiness» (catty: δεν μεταφράζεται ακριβώς στα ελληνικά, είναι ο ύπουλος, αυτός που γίνεται κακός με κάποιον, που θέλει να προσβάλει έμμεσα ή άμεσα κάποιον για ασήμαντο λόγο και αναφέρεται συνήθως στο γυναικείο γένος).
Αυτή είναι μια χαριτωμένη λέξη για ένα άσχημο πράγμα. Είναι πολύ βαθύτερη και πολύ πιο ισχυρή από ό, τι ακούγεται.
Είναι ο διαρκής χορός μεταξύ των γυναικών που βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους, και οι ομοϊδεάτισσες πρέπει να μείνουν ενωμένες στις κλίκες για να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες.
Είναι ένας τρόπος να διαχωρίζεις τον εαυτό σου από τους άλλους: «δεν θα μιλούσα ποτέ έτσι, δεν θα ντυνόμουν ποτέ έτσι, δεν θα αντιδρούσα ποτέ έτσι». Και μετά σκέφτεσαι «είμαι πολύ καλύτερη από αυτή». Και μετά της στέλνεις ξεκάθαρα το μήνυμα, ή μιλάτε γι αυτή με τις υπόλοιπες φίλες σου, γιατί έτσι νομίζεις ότι νιώθεις καλύτερη από αυτήν.
Αν νόμιζες ότι το γυμνάσιο ήταν δύσκολο να σου συστήσω την μητρότητα. Ο «πόλεμος των μαμάδων» (Mommy Wars) φέρνει αυτό το διαγωνισμό σε νέο επίπεδο.
Ας το ονομάσουμε όπως ακριβώς είναι…
Δεν είναι χαριτωμένο. Δεν είναι ότι «απλά έτσι κάνουν οι γυναίκες». Είναι μια συμπεριφορά και νοοτροπία που μαθαίνεται και χρησιμοποιείται από ανθρώπους που έχουν την ανάγκη να νιώσουν πιο δυνατοί κάνοντας τους άλλους να αισθάνονται αδύναμοι.
Λέγεται Οριζόντια Βία (Horizontal Violence).
Η Οριζόντια Βία, με απλά λόγια, είναι ο εκφοβισμός μεταξύ συνομήλικων σε μια «καταπιεσμένη» ομάδα. (ένα είδος bullying).
Αν το «Googlάρετε» θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί ορισμός που να μην έχει να κάνει με το θηλασμό. Στην πραγματικότητα, όλη η πρώτη σελίδα του Gοοgle εμφανίζει αποτελέσματα σχετικά με το θηλασμό, ένα με τη μαιευτική, μερικά για την Οριζόντια Βία στον εργασιακό χώρο (επίσης μεγάλο πρόβλημα) και κανα δύο γυναικεία πεδία με τις κλασσικές ιστορίες: Απόδοση πολλών ευθυνών, μικρότερη εκτίμηση από ό, τι άξιζε, και κυριαρχία από ένα άλλο επίπεδο εξουσίας.
Με άλλα λόγια, ο μικρόκοσμος των γυναικών.
Και αν δεν πιστεύετε ότι οι γυναίκες είναι μια καταπιεσμένη ομάδα ανθρώπων, θυμηθείτε ότι θεωρούμασταν ιδιοκτησία στα περισσότερα μέρη του πλανήτη στην πλειοψηφία της ιστορίας, η εργασία μας δεν ήταν τόσο αξιόλογη όσο των ανδρών, δεν είχαμε δικαίωμα ψήφου 100 χρόνια πριν, και δεν εκπροσωπήσαμε ποτέ τους εαυτούς μας στην κυβέρνηση.
Αυτές οι ανισότητες δεν υποχωρούν μέσα σε λίγες γενιές.
Έτσι, είμαστε εδώ, μαχαιρώνοντας η μια την άλλη τυφλά, απληροφόρητες για το πως εμείς οι ίδιες πληγώνουμε με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό μας.»
Οι ίδιες οι γυναίκες δεν είναι αυτές που έχουν την ευθύνη για αυτή τη κατάσταση; Γινόμαστε μάνες και είμαστε υπεύθυνες για το ανθρώπινο είδος, για τον τρόπο που θα φροντίσουμε τα παιδιά μας και τι θα τους διδάξουμε. Έχουμε απίστευτη δύναμη στο να το αλλάξουμε όλο αυτό.
Η Cristen τονίζει πόσο σοβαρό είναι:
Σαν είδος είμαστε ακόμα καταπιεσμένες. Σε όλο τον κόσμο, τα δικαιώματά και οι επιλογές μας περιορίζονται όλο και περισσότερο. Ακόμα και η γέννα που είναι θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων γίνεται με αποφάσεις άλλων. Του κράτους, της ασφάλισης που μας καλύπτει, του νοσοκομείου.
«Άλλοι άνθρωποι αποφασίζουν το πώς, πού και με ποιον θα γεννήσουμε. Πείτε μου αν σέβεται κανείς το δικαίωμα σας να είστε η μοναδική που θα πάρει αποφάσεις για το πώς θα γεννήσετε το παιδί σας»
Πρέπει λοιπόν να ενωθούμε για να νικήσουμε και να αφήσουμε στην άκρη τις άνευ λόγου διαμάχες.
«Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε μεταξύ μας για να αλληλοϋποστηριχτούμε». Δεν είναι ανάγκη καν να συμπαθιόμαστε.
Ο τίτλος «Ύπουλη σκύλα» δεν αναφέρεται στις γυναίκες, αλλά σε αυτό που συμβαίνει. Δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις για να σταματήσει άμεσα η Οριζόντια Βία μεταξύ των γυναικών. Ίσως υπάρχουν μερικές συμβουλές, ανάλογα με την περίπτωση, για να μην εξαπλωθεί και ίσως κάποτε εξαλειφθεί.
- Προσδιόρισε την οριζόντια βία. Δεν έχει να κάνει απλά με την εξυπνάδα, το πνεύμα ή την πονηριά αυτής που σου την ασκεί. Είναι ένα είδος bullying και είναι πολύ κακό. Μη δίνεις συνέχεια.
- Σταμάτα την. Αφού την εντοπίσεις σταμάτα την, απάντα διαφορετικά ή μην απαντάς καθόλου. Δεν χρειάζεται να βρεις το δίκιο σου, δεν χρειάζεται να «κερδίσεις», δεν χρειάζεται να έχεις την τελευταία λέξη. Αν την αγνοήσεις, θα την χτυπήσεις πολύ πιο αποτελεσματικά εκεί που πονάει.
- Μη το επιτρέπεις. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή από κανένα κοινωνικό σύνολο και πρέπει να το ξέρουν όσοι την ασκούν. Χωρίς να νευριάζεις, ήρεμα πες της μόνο ότι σου ασκεί βία και δεν το δέχεσαι.
- Μη την μιμηθείς. Η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία. Θα καταφέρεις απλά να γίνεις και εσύ μια από αυτές και δεν το θέλεις. Δεν θέλουμε να διαιωνιστεί το πρόβλημα, αλλά να το εξαλείψουμε.
- Μη δείχνεις ότι θυμώνεις. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός της και έτσι θα ξέρει ότι τον κατάφερε. Θέλει να σε ενοχλήσει, να σε μειώσει, να σε προσβάλει. Αν βγάλεις προς τα έξω το θυμό σου, θα νιώσει ανώτερη που τα κατάφερε.
- Αν ανήκεις σε «ομάδα» γυναικών που μιλάτε, κάνετε παρέα, έχετε τις ίδιες απόψεις και εντοπίσεις συμπεριφορά Οριζόντιας Βίας προς άλλη ομάδα απέτρεψε το. Σε αφορά γιατί θέλεις να το σταματήσεις. Μη σωπαίνεις, μίλα, εξήγησε ότι παρότι μπορεί να συμφωνείς μαζί τους, ο τρόπος δεν είναι σωστός ή αποδεκτός. Η σιωπή είναι συνενοχή.
- Επένδυσε στο παιδί σου. Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης της δικής μας συμπεριφοράς. Ακόμα και αν θεωρείς αθώες μερικές ατάκες τύπου «να τον δείρεις και εσύ» ή «είσαι πολύ καλύτερη από τη φίλη σου», «τα παιδιά των τάδε είναι απαράδεκτα», τα παιδιά λαμβάνουν το μήνυμα. Πρόσεχε πρώτα τη δική σου συμπεριφορά μπροστά τους και φρόντισε να τα ενημερώσεις για την στάση που πρέπει να κρατήσουν αν δεχτούν επιθέσεις, πράγμα πολύ συνηθισμένο. Τα σημερινά παιδιά είναι οι αυριανοί ενήλικες και δεν θέλουμε διαιώνιση αυτής της βίας.
- Τι θες να κάνεις; Θέλεις να περάσεις πολύτιμα λεπτά της ζωής σου υποτιμώντας τους άλλους, ή να προχωρήσεις προς τα εμπρός; Έχεις περιορισμένο χρόνο.
(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)
Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!
Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα!
]
2 Comments
Τελειοοοοοο…. Σ ευχαριστουμεεεεε
🙂