Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσω μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσω μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;

Μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου – 6 tips

Ας το παραδεχτούμε.

Τα καθισματάκια αυτοκινήτου έχουν ένα κόστος που δεν μπορούν να το καλύψουν όλοι με μεγάλη άνεση.

Εκτός αυτού, μέχρι το παιδί να γίνει περίπου 12 ετών θα πρέπει να αγοράσετε 2 ή 3 καθίσματα.

Αν όμως σκοπεύετε να συνεχίσετε να μετακινείστε με το αμάξι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διασφαλίσετε τη μέγιστη ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο. Άρα είναι αδιαμφισβήτητα από τα έξοδα που δεν πρέπει να αποφύγει κανείς γονιός.

Και τότε έρχεστε αντιμέτωποι με αγγελίες όπου πωλούνται παιδικά καθίσματα σε πολύ συμφέρουσες τιμές. Ακόμη πιο ελκυστικό όταν χαρίζονται κιόλας! Η πρώτη σας σκέψη είναι ότι θα το αγοράζατε/δεχόσασταν με κλειστά τα μάτια. Και τότε έρχεται το ερώτημα:

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσω μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;

Προσπαθώ πάντα να δίνω οικονομικές λύσεις τόσο στην οικογένεια μου όσο και σε εσάς μέσα από τα άρθρα μου. Όμως όταν πρόκειται για την παιδική ασφάλεια στο αυτοκίνητο, το μεταχειρισμένο καθισματάκι (άρα και πιο οικονομικό) είναι μια περίπτωση με προϋποθέσεις που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου:

Την ημερομηνία λήξης:

Το ξέρατε ότι τα παιδικά καθίσματα έχουν ημερομηνίας λήξης; Ναι καλά, σιγά, τι είναι; Γάλα; Όχι δεν είναι ούτε γάλα, ούτε μια προσπάθεια των κατασκευαστών να πουλήσουν περισσότερα καθίσματα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο. Αυτό που χρειάζεται να ξέρετε τώρα είναι ότι θα βρείτε την ταμπέλα που αναγράφεται η ημερομηνία λήξης ή κατασκευής του καθίσματος, στα πλαϊνά του ή στη βάση του. Σε περίπτωση που αναγράφεται μόνο η ημερομηνία κατασκευής, προσθέστε 6 χρόνια για να βρείτε την ημερομηνία λήξης του.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσω μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;

Προσοχή! Ο χρόνος ζωής μετράει από την ημερομηνία κατασκευής του καθίσματος, όχι από την ημερομηνία αγοράς του! (αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα βρείτε μεταχειρισμένο κάθισμα με εκμεταλλεύσιμο χρόνο ζωής 1 ή 2 χρόνια)

Το ιστορικό του καθίσματος:

Για να δεχτείτε ή να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου θα πρέπει να γνωρίζετε όλο το ιστορικό του με ακρίβεια. Και θα πρέπει να είσαστε σίγουροι ότι το γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια ο προκάτοχος του. Όπως για παράδειγμα αν κάποια στιγμή ανακοινώθηκε ανάκληση του μοντέλου ή μέρους εξαρτημάτων του και εάν έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες για να συμμορφωθεί με τα νέα standards ασφάλειας. Επίσης σημαντικό να έχετε πρόσβαση στα εγχειρίδια χρήσης του. Εάν δεν τα έχει ο προκάτοχος του βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τα βρείτε online για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Διαβάστε για την παιδική ασφάλεια στο αυτοκίνητο στην κατηγορία μας “Παιδί και αυτοκίνητο”

 Εμπλοκή σε ατύχημα:

Γνωρίζατε ότι εάν το κάθισμα εμπλακεί σε ατύχημα (είτε το παιδί ήταν στο κάθισμα είτε όχι), είναι πιθανό να χρειάζεται αλλαγή; Η Εθνική Υπηρεσία Κυκλοφορίας και Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων Αμερικής (NHTSA) τονίζει ότι η αντικατάσταση είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε μέτρια έως σοβαρή σύγκρουση, αλλά όχι για ασήμαντες και «μικρές» συντριβές.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσω μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;

Σύμφωνα με τη NHTSA αυτά είναι τα πέντε κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για να θεωρηθεί μια σύγκρουση λιγότερο σημαντική ώστε να μη χρειάζεται αντικατάσταση του καθίσματος:

  1. Το όχημα ήταν σε θέση να απομακρυνθεί χωρίς βοήθεια από το σημείο σύγκρουσης.
  2. Η πόρτα του οχήματος κοντά στο κάθισμα ασφαλείας δεν ήταν κατεστραμμένη.
  3. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί σε κανέναν από τους επιβάτες του οχήματος.
  4. Οι αερόσακοι (εάν υπάρχουν) δεν άνοιξαν.
  5. Δεν υπάρχει ορατή ζημιά στο κάθισμα.

Εάν μετά τη σύγκρουση, το αυτοκίνητο και το κάθισμα σας δεν πληρούν και τα 5 κριτήρια, τότε θα πρέπει να αλλάξετε οπωσδήποτε το κάθισμα.

Διαβάστε επίσης: Μύθοι για το ανάποδο κάθισμα του αυτοκινήτου

Επομένως όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα μεταχειρισμένο κάθισμα θα πρέπει να είναι σε θέση ο προκάτοχος του να σας απαντήσει με ακρίβεια σε όλα αυτά, εάν έγινε ατύχημα.

Σημαντικό να τονίσουμε ότι κάποιες εταιρίες κατασκευής παιδικών καθισμάτων συνιστούν την αντικατάσταση σε περίπτωση οποιουδήποτε  ατυχήματος, χωρίς προϋποθέσεις. Ενώ κάποιες άλλες συνιστούν να ακολουθήσουν οι χρήστες τα 5 κριτήρια της NHTSA για να κρίνουν αν πρέπει να αλλαχθεί ή όχι.

Η κατάσταση του καθίσματος:

Σε τι κατάσταση βρίσκεται το κάθισμα που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε; Έχει γίνει καλή ή κακή χρήση του; Οι ζώνες ασφαλείας δένουν με ασφάλεια; Η πόρπη της ζώνης είναι σε καλή κατάσταση; Λείπει κάποιο μέρος του καθίσματος ή είναι όλα εκεί; Θα πρέπει να απαντηθούν όλες αυτές οι ερωτήσεις πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα μεταχειρισμένο κάθισμα.

Αν μετά από όλα αυτά είσαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές να επιλέξετε ένα μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου τότε μπορείτε να το κάνετε. Εάν πρόκειται για αγορά τσεκάρετε τα μεταφορικά και ελέγξτε ξανά και ξανά την ημερομηνία λήξης του. Ίσως τελικά να μη συμφέρει πολύ περισσότερο από την αγορά ενός καινούργιου. Αλλά αυτό είναι στη δική σας κρίση.

Η δική μου συμβουλή είναι πάντα:

Κρατήστε τα παιδιά ασφαλή στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου κατανοώντας τις βασικές αρχές και κανόνες που διέπουν τη χρήση τους. Στην κατηγορία μας “Παιδί και αυτοκίνητο” θα βρείτε αξιόλογο υλικό ενημέρωσης και πληροφόρησης για την παιδική ασφάλεια στο αυτοκίνητο και όχι μόνο.>

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Βρείτε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON