Ισπανία: Όσοι ασκούν ενδοοικογενειακή βία δεν θα έχουν δικαίωμα να βλέπουν τα παιδιά τους

Ισπανία: Όσοι ασκούν ενδοοικογενειακή ή έμφυλη βία δεν θα έχουν δικαίωμα να επισκέπτονται τα παιδιά τους

Ισπανία: Όσοι ασκούν ενδοοικογενειακή ή έμφυλη βία δεν θα έχουν δικαίωμα να επισκέπτονται τα παιδιά τους

Η Ισπανία αποτελεί πρωτοπόρο στο θέμα της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Το 2004 έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε νομοθεσία που θεωρεί επιβαρυντικό παράγοντα το φύλο του δράστη σε περιπτώσεις επιθέσεων.

Στην Ισπανία όσοι καταδικάζονται για ενδοοικογενειακή ή έμφυλη βία δεν θα έχουν δικαίωμα να επισκέπτονται τα ανήλικα παιδιά τους.

Ένα μέτρο το οποίο υιοθέτησε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και τέθηκε σε ισχύ από 03/09.

Σύμφωνα με την τροποποίηση του ισπανικού ποινικού κώδικα, η δικαιοσύνη θα μπορεί να στερεί το δικαίωμα των επισκέψεων αν ο χωρισμένος γονιός που δεν έχει την επιμέλεια των παιδιών του κριθεί ένοχος για φόνο ή απόπειρα φόνου, επίθεση ή κακοποίηση του/της συντρόφου του ή των παιδιών του ή αν υπάρχουν «βάσιμες ενδείξεις ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας».

Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις ο δικαστής θα μπορεί να επιτρέπει επισκέψεις ή επαφή με τα παιδιά. Αυτό θα γίνεται «λαμβάνοντας πάντα υπόψη το συμφέρον τους και εκτιμώντας την κατάσταση της σχέσης» μεταξύ του γονέα και του παιδιού.

Η υπόθεση της Ολίβια και της Άννα στην Ισπανία

Τα παιδιά είναι τα θύματα της ενδοκογενειακής βίας όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Τον Απρίλιο δηλώθηκε στην Τενερίφη η εξαφάνιση των δύο κοριτσιών έξι και ενός έτους τα οποία είχε απαγάγει ο βίαιος πατέρας τους. Η μητέρα έδωσε τα κορίτσια στον πατέρα τους για τις ημέρες που όρισε το δικαστήριο, αφού είχαν πάρει διαζύγιο. Εκείνος όμως αποφάσισε να μην τις επιστρέψει ποτέ ενημερώνοντας τη μητέρα ότι θα κάνει αυτό που την πονάει πιο πολύ. Δεν θα ξαναδεί ποτέ τα παιδιά της για να την εκδικηθεί που τον χώρισε.

Η εξάχρονη Ολίβια  εντοπίστηκε τον Ιούνιο στο βυθό της θάλασσας, στα ανοικτά των Κανάριων νησιών. Η ενός έτους Άννα και ο πατέρας δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη. Όχι μόνο η δολοφονία αλλά και ο τρόπος που επέλεξε ο πατέρας να δώσει τον χειρότερο εφιάλτη στη μητέρα, μαρτυρά το μέγεθος του προβλήματος.

Δυστυχώς δεν είναι η μόνη υπόθεση που τα παιδιά χρησιμοποιούνται και δολοφονούνται για την εκδίκηση προς τη μάνα. Έχει συμβεί και στην Ελλάδα.

Στην Ισπανία όμως από το 2003 στη χώρα καταγράφονται επισήμως οι γυναικοκτονίες. Από τότε και μέχρι σήμερα 1.111 γυναίκες έχουν φονευθεί από πρώην ή νυν σύντροφό τους. Εκ των οποίων οι 33 φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Με πληροφορίες από tomov.gr και (AΠΕ-ΜΠΕ)

Λίζα

Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON