Ηθική μόδα: Πόσο “καθαρά” είναι τα ρούχα σου;

Ηθική μόδα: Πόσο "καθαρά" είναι τα ρούχα σου;

Ποιος έφτιαξε τα ρούχα σου; Είναι “καθαρά”; Ακολουθείς την ηθική μόδα; Γνωρίζεις για την ηθική μόδα;

Σε αφορά κι εσένα…

Έχοντας μεγαλώσει μέσα σε ένα σπίτι που το ρούχο είναι “οικογενειακή υπόθεση” με μητέρα μοδίστρα που δούλευε σε βιοτεχνίες από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και αδερφή σχεδιάστρια μόδας, απόφοιτη ελληνικού Πανεπιστημίου, ομολογώ ότι έχω παρακολουθήσει την παρακμή του “ρούχου” στην Ελλάδα από πολύ κοντά.

Ναι! Είμαι αρνητικά προκατειλλημένη απέναντι στο φτηνό, μη ηθικό ρούχο.

Πόσο αθώα νιώθεις κάθε φορά που αγοράζεις ένα ρούχο;

Η μόδα έχει και αυτή οικολογικές, κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες γιατί για να υπάρξει ένα ρούχο, απαιτείται μία αλυσίδα πόρων. Για την ακρίβεια, η μόδα είναι πραγματικά μία πολύ σύνθετη και πολύπλοκη αλυσίδα παραγωγής και κρύβονται πίσω της τεράστια ανθρώπινα και περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Ένα ρούχο χαρακτηρίζεται ως «ηθικό» όταν πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη διαδικασία της παραγωγής του. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να έχει φτιαχτεί σε εργοστάσιο που τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων, δεν τους εκμεταλλεύεται λόγω χώρας, φύλου ή οτιδήποτε άλλο, τους πληρώνει με τον νόμιμο μισθό και φυσικά δεν απασχολεί παιδιά. Ειδικά το τελευταίο είναι μία πολύ μεγάλη πληγή στα εργοστάσια παραγωγής ρούχων.

Όλο αυτό χαρακτηρίζεται με τον όρο «ηθική ή βιώσιμη μόδα»ethical sustainable slow fashion – και τα “βρώμικα” ρούχα ως «fast fashion brands».

Σχεδόν όλοι έχουμε φορέσει τα “ρούχα της ντροπής”

Η ίδρυση του “Fashion Revolution”

Στις 24 Απριλίου 2013 στη Ντάκα του Μπαγκλαντές, κατέρρευσε το κτιριακό συγκρότημα εργοστασίου ειδών ένδυσης «Rana Plaza» προκαλώντας των θάνατο σε 1.134 ανθρώπους και τον τραυματισμό σε 2.500. Φυσικά ανάμεσα τους υπήρχαν πολλές γυναίκες και παιδιά! Ακριβώς ένα χρόνο μετά, ξεκίνησε μία παγκόσμια επανάσταση από ανθρώπους της μόδας από 68 χώρες για τη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή, με σκοπό να αλλάξει δραστικά ο τρόπος με τον οποίο η μόδα παράγεται και καταναλώνεται.

Αυτό το παγκόσμιο κίνημα ονομάστηκε «Fashion Revolution» και δρα σε 100 χώρες όπου πλέον συμμετέχουν σχεδιαστές, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, συγγραφείς και επιχειρηματίες. Ήταν από τα πρώτα διεθνή κινήματα που δραστηριοποιήθηκε γι’ αυτό το θέμα και έθεσε το ερώτημα:

«ποιος έφτιαξε τα ρούχα σου;»…

με στόχο τη δημιουργία μίας οικολογικής βιομηχανίας και την προώθηση ρούχων φιλικών προς το περιβάλλον. Το Fashion Revolution παροτρύνει τον καταναλωτή να προτιμά την εγχώρια παραγωγή, να αγοράζει λιγότερα ρούχα υψηλότερης αξίας, να παρατείνει τη ζωή του ρούχου και όταν δεν το χρειάζεται άλλο να το ανακυκλώνει.

Ηθική μόδα: Πόσο "καθαρά" είναι τα ρούχα σου;

Το 2010 έγινε ένα forum ηθικής μόδας και ευαισθητοποίησης με οργανισμούς από όλο τον κόσμο, στο οποίο πήρε μέρος και η Ελλάδα. Εκεί υπήρχαν εργάτες από την Τουρκία, το Μπαγκλαντές, την Κίνα και την Ινδία που σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους ο καρκίνος που έχουν οφείλεται στα χημικά που δημιουργούν τα ξεβάμματα στα τζιν!

Επιπλέον υποστηρίζουν πως πληρώνονται ελάχιστα και δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και πως υπάρχουν παιδιά που δουλεύουν ασταμάτητα πάρα πολλές ώρες. Στην Κωνσταντινούπολη το BBC ανακάλυψε ένα εργοστάσιο όπου δούλευαν παιδιά από τη Συρία 7-8 χρονών! Παιδική εκμετάλλευση λέγεται και αφορά σε όλους μας.

Μήπως πρέπει να ενημερωθούμε για την εκμετάλλευση και τον θάνατο που μπορεί να κρύβεται πίσω από τα ρούχα μας;

Η γνώση είναι δύναμη!

Είναι αλήθεια πως η οικονομική κρίση και ταυτόχρονα η κρίση της Ελληνικής Βιομηχανίας ρουχισμού, δεν αφήνει στον καταναλωτή πολλά περιθώρια και επιλογές να σκεφτεί αν τα ρούχα που φοράει είναι «ηθικά» γιατί αποζητά το οικονομικό ρούχο. Τα χρήματα όμως που κερδίζεις από την αγορά γρήγορου ρούχου, είναι αντάξια της καταστροφής του πλανήτη, του περιβάλλοντος που ζεις και αναπνέεις αλλά και ανθρώπινων ζωών; Ο ποιοτικός ρουχισμός φυσικά και κοστίζει περισσότερο γιατί η παραγωγή του έγινε με φροντίδα.

Άρα το να αγοράσεις κάτι τέτοιο, σημαίνει μία επένδυση σε βάθος χρόνου.

Νομίζω πως όλοι μπορούμε να ενδιαφερθούμε για την προέλευση του ρούχου και το υλικό του. Η γνώση είναι δύναμη και αυτή η δύναμη δημιουργεί μία μαζική κίνηση για αλλαγές. Έτσι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει καταναλωτική επανάσταση και η ζήτηση για ηθική μόδα αυξάνεται συνεχώς. Η παγκόσμια κοινότητα ενδιαφέρεται και βοηθάνε πολύ και τα social media που στέλνουν μηνύματα και εικόνες άμεσα σε όλο τον κόσμο.

«Οι αγοραστές δίνουν έμφαση στον τρόπο κατασκευής των προϊόντων. Δεν θέλουν να παροτρύνουν την παιδική εργασία ή τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας» λέει η επικεφαλής οικονομικών αναλύσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Μόδας Εβελίν Σαμπαλιέ.

Τα οικολογικά ρούχα μπορούν να είναι όμορφα, στιλάτα και κομψά!

Υπάρχουν αμέτρητα κομψά ρούχα που σου δίνουν άνεση με την χρήση 100% οργανικών υλικών και τα προτιμούν πλέον και πολλοί σημερινοί κατασκευαστές.

Ηθική μόδα: Πόσο "καθαρά" είναι τα ρούχα σου;

Σήμερα υπάρχουν πολλές οργανώσεις, εταιρίες και άνθρωποι (ακτιβιστές και μη) που πασχίζουν για να καθιερωθεί η αγορά οικολογικών ρούχων. Ο καταναλωτής μπορεί να ενημερωθεί για την ηθική μόδα και να αναζητάει περισσότερες πληροφορίες για την ετικέτα του ρούχου: την προέλευση, τον τρόπο παραγωγής, την βαφή, το ύφασμα κλπ. και να κρίνει την ηθική κατασκευή του.

Μπορεί να βρει τρόπους και λύσεις για να αλλάξει αυτό που δεν πρέπει να συμβαίνει ή τουλάχιστον να μην είναι ακόμη ένα πιόνι αυτής της βιομηχανίας και να αποκτήσει συνείδηση γι’ αυτό που φοράει πάνω του.

Τώρα που ξέρεις, σκέψου το καλύτερα όταν πρόκειται να αγοράσεις ρούχα. Σπάσε την αλυσίδα…

Μπορείς μάλιστα να επιλέξεις να χρησιμοποιείς σπιτικό “καθαρό” μαλακτικό όταν πλένεις τα “καθαρά” ρούχα σου. Δες εδώ τη συνταγή.

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)

Η σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like