(Δεν) Είναι κορίτσι!

(Δεν) Είναι κορίτσι!

(Δεν) Είναι κορίτσι λοιπόν όπως το άρθρο (Δεν) Είναι αγόρι! που έγραψε μια μαμά που οι γύρω της έδειχναν προτίμηση για το φύλο του παιδιού τους.

Από μικρή όταν με φανταζόμουν μαμά, ήμουν πάντα με κορίτσια. Ίσως γιατί ήταν το μοτίβο οικογένειας που είχα συνηθίσει, κοριτσοσόι σου λέει κάποτε, αγόρια δεν κάναμε! Ποτέ δε με φαντάστηκα αγορομάνα. Λίγο πριν μάθουμε το φύλο του Mini Me ήμουν σίγουρη ότι είναι κορίτσι. Συγκρατούσα ιδέες για τη κοριτσίστικη βάφτιση «της». Δε πειράζει θα τις κρατήσω τις ιδέες σκέφτηκα γιατί το δεύτερο μου θα είναι κορίτσι.

Ήρθε η δεύτερη εγκυμοσύνη μου. Από τη πρώτη στιγμή όλοι, όλοι μηδενός εξαιρουμένου, μου έλεγαν ότι θα κάνω κορίτσι. Λογικό, αφού στατιστικά στο περιβάλλον μας μπορεί πια να μπει πια και ένα θηλυκό (η αδερφή μου 2 αγόρια, η αδερφή του άντρα μου 2 αγόρια, η αδερφή του γαμπρού μου 2 αγόρια – φαντάζεστε τι γίνεται όταν μαζευόμαστε). Δε μπορεί να είναι ΟΛΑ αγόρια! Θα καταρρίπταμε όλες τις πιθανότητες! Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που το άκουγα. Από τότε που ήταν μωρό ο Mini Me τον μπέρδευαν με κορίτσι, είχε πολύ γλυκά χαρακτηριστικά και μου έλεγαν «Α! Όμορφος σαν κορίτσι, άρα το δεύτερο θα είναι κορίτσι». Όχι ότι τα πίστευα, αλλά μου άρεσε να το πιστεύω.

Ήταν στην αυχενική όταν η απόφαση για το φύλο ήταν «Υποψία θήλυ». Με επιφύλαξη γιατί ήταν νωρίς, με προειδοποίησε η γυναικολόγος μου. Ακριβώς μέχρι εκείνη τη στιγμή δε με ένοιαζε καθόλου το φύλο, το μόνο που ήθελα ήταν να είναι καλά και υγιές. Αυτό το εξασφαλίσαμε και ανακουφίστηκα.

Όμως λίγο η απίστευτη χαρά σε όσους το είπαμε, λίγο το ότι οι άλλοι έλεγαν στη μαμά μου «Άντε Σοφία, επιτέλους θα ακούσεις το όνομα σου!» και την έβλεπα να χαμογελάει με φωνή από τη χαρά της, λίγο ότι η «υποψία θήλυ» άρχισε να μου αρέσει πολύ σαν ιδέα αφού εξασφαλίσαμε την υγεία της… Περνούσαν οι μέρες και εγώ εξοικειωνόμουν με την ιδέα. Άφησα τον εαυτό μου ελεύθερο να χαρεί.

Έβλεπα ροζ και έκανα σχέδια. Κυρίως γιατί θα είχαμε ένα τελείως διαφορετικό μωρό στην οικογένεια! Όλα διαφορετικά, τίποτα ίδιο! Θα έκανα μια κόρη. Μια σχέση μαμάς κόρης! Αν και ήταν πολύ νωρίς, πρόλαβα και αγόρασα ένα ροζ, καταροζ σκουφάκι, σετ με γαντάκια. Σωστή κοριτσομαμά!

17η εβδομάδα κύησης. Υπέρηχος μετά την «υποψία θήλυ». Το μωρό υγιέστατο, η εγκυμοσύνη προχωράει καλά, τα προβλήματα δεν υπάρχουν πια. Χαρά μεγάλη εμείς.

Δεν είναι αγόρι 2«Για να δούμε και το φύλο» λέει η γιατρός μου. «Κορίτσι είναι. Έτσι είπαμε την προηγούμενη φορά» βιάστηκα να της πω, λες και ήθελα να τη προλάβω, μη με διορθώσει.

«Αγόρι είναι Λίζα» λέει με χαμηλή φωνή.

Το μόνο που μπόρεσα να ψελλίσω με την πιο χαζή αντίδραση που θα μπορούσα να έχω, ήταν «Μα πήρα ροζ σκουφάκι και γαντάκια…»

«Ήθελες κορίτσι ε;» μου λέει με ένα ψήγμα… συμπαράστασης.

Βασικά αρχικά ήθελα ένα υγιές παιδί. Έπειτα αν θα μπορούσα να διαλέξω, ναι σίγουρα θα ήθελα κορίτσι. Αλλά ακόμη και έτσι, σκέφτηκα ότι θα είχα ένα δεύτερο Θανούλη, ένα δεύτερο Mini Me και με έκανε να νιώσω τόσο όμορφα.

Όμως δεν σκέφτονται το ίδιο και οι άλλοι. Σας παραθέτω μερικές μόνο από τις top of the top απαντήσεις που πήρα από διάφορους όταν έλεγα με σιγουριά πια ότι και το δεύτερο παιδί μου θα είναι αγόρι:

«Αααχ κορίτσι μου, δεν πειράζει, τι να κάνουμε γερό να είναι» (γιατί να πειράξει άραγε;)

«Πάλι; Ωωωχ τι να σου πω; Κουράγιο» (Κουράγιο μάνα με αυτό που έπαθες ε;)

«Καλά πάλι αγόρι; Ο άντρας σου δε ξέρει να κάνει κορίτσια;» (Είναι θέμα γνώσεων δηλαδή; Αχ και να το ξέραμε πιο νωρίς!)

«Δε πειράζει, στα γεράματα πάρε ένα σκύλο να έχεις παρέα, χαχαχα» (Αχ μωρέ γλυκούλαααααα)

«Είσαι σίγουρη; Το είδατε; Δεν αλλάζει αυτό τώρα;» (Βασικά όχι δεν αλλάζει αυτό τώρα, αργότερα βλέπουμε)

«Σου εύχομαι τουλάχιστον να κάνεις καλές νύφες και να δεις καμιά εγγονή» (το τουλάχιστον με σκότωσε)

«Δε πειράζει στο τρίτο» (απαντάω ότι δε θα κάνω τρίτο) «Να μη σταματήσεις να προσπαθείς, τα κορίτσια είναι για τις μάνες, μάνα χωρίς κορίτσι είναι μισή μάνα» (εγώ γιατί δε νιώθω μισή μάνα;)

«Έχεις αγόρι; Έχεις μια κλωτσιά. Έχεις κόρη; Έχεις ένα ποτήρι νερό!» (Εγώ που θα έχω 2 γιους δηλαδή θα φάω πολλές κλωτσιές να φανταστώ; Και δε θα μου φέρουν και νερό.)

Ένα από τα πρώτα μαργαριτάρια που άκουσα για το φύλο του παιδιού μου ήταν από ένα φίλο που έχει ένα αγόρι και 2 κορίτσια. Μόλις του λέω ότι είναι αγόρι κουνάει το κεφάλι του με σφιγμένα τα χείλη του σα να λέει «Σε οικτίρω καψερή!». Γυρνάει τη πλάτη και λέει σε ένα άλλο φίλο που βρισκόταν εκεί:

«Σαν τα κορίτσια δεν έχει! Δε θα ήθελα με τίποτα να έχω μόνο αγόρια!»

Ήθελα να του φωνάξω ότι είμαι ακόμη εκεί και έχω ακόμη ακοή! Ακούω τι λέει! Πως είναι δυνατόν να λέει κάτι τέτοιο μπροστά μου;

Στην αρχή με πείραζαν, με πλήγωναν όλα αυτά που μου έλεγαν. Γιατί έπρεπε να τα σκέφτονται δυνατά όλα αυτά; Στη πορεία όμως έμαθα να κλείνω τα αυτιά μου. Χαμογελάω έχοντας έτοιμη την ασπίδα και κάνοντας ότι δεν ακούω όσα μου λένε, το μόνο που απαντάω είναι «Ναι ναι, αγόρι». δεν είναι κορίτσι 3

Μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι υγιείς, ψύχραιμες αντιδράσεις στο άκουσμα ότι κυοφορώ δεύτερο αγόρι είναι 2 ή 3 νομίζω. Όλες οι υπόλοιπες περιέχουν το λιγότερο ένα σκοτείνιασμα απογοήτευσης στο βλέμμα και τουλάχιστον ένα «Δεν πειράζει».

Πριν από αυτό δεν είχα ιδέα ότι οι άνθρωποι έχουν τέτοια λατρεία στο να δείχνουν προτίμηση για το φύλο του παιδιού σου. Δεν περίμενα με τίποτα ότι θα απογοήτευα τόσο πολύ κόσμο επειδή δεν έχω κόρη. Δεν ξέρω πραγματικά. Συμβαίνει άραγε το ίδιο όταν μια μαμά είναι έγκυος σε δεύτερο κορίτσι; Οι άνθρωποι δείχνουν την ίδια απογοήτευση; Ή αυτή περιορίζεται μόνο στην αγορομάνα;

Θα ήθελα πολύ ένα κοριτσάκι. Όμως ξέρω πια ότι αυτό δε θα γίνει ποτέ. Αρχίζω και συνηθίζω στην ιδέα, τα λατρεύω τα αγόρια μου και σκέφτομαι τη ζωή μας με 2 γιους (όπως μου είπε και μια συνάδελφος που έχει και εκείνη 2 αγόρια και με αρκετή δόση χιούμορ «Το μέλλον σου κορίτσι μου θα είναι γεμάτο μπουνιές, κλωτσιές και φτυσίματα» 🙂 ), με μια εφηβεία όπου θα πρέπει να αγοράζω 5 κιλά κρέας για να χορτάσουν, με την αγωνία για τη στρατιωτική τους θητεία, με την αγωνία για το πώς θα τους φέρονται τα κορίτσια και το άγχος να μη πληγωθούν – και τότε σκέφτομαι τη δική μου συμπεριφορά σε όλα τα αγόρια που πλήγωσα και νιώθω τόσο την ανάγκη να ζητήσω ένα τεράστιο συγγνώμη! – για το αν θα γίνω καλή πεθερά και πολλά άλλα.

Είμαι αγορομαμά. Έχω πια 2 αγόρια. Με βλέπω στο καθρέφτη και αρχίζω να το συνηθίζω…

Είμαι αγορομαμά…

To be continued…

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

8 Comments

 1. Όχι μόνο στις αγορομαμάδες. Τις ίδιες ατάκες του τύπου “δεν πειράζει, στο τρίτο” κτλ ακούγαμε και εμείς οι κοριτσομάνες. Και οι ατάκες του τύπου “τουλάχιστον στα γεράματα θα έχετε ένα ποτήρι νερό” έρχονταν σαν παρηγοριά που είχαμε δύο κορίτσια. Δεν ξέρω αν αυτό είναι προτίμηση φύλου από το περιβάλλον ή ανικανοποίητο, τι να πω.
  Πάντως εγώ λέω ότι είναι καλύτερα δύο αδέρφια ίδιου φίλου, θα έχει έναν αδερφό ο μεγάλος σου κι αυτό είναι πολύ σούπερ.
  Τα ροζ που αγόρασες πάνε να τα αλλάξεις, εξήγησε και θα σε εξυπηρετήσουν πιστεύω.
  Χάρηκα Λίζα μου, φιλιά.

  1. Τελικά η προτίμηση στο φύλο έρχεται ανεξάρτητα δηλαδή. Γιατί στο σούπερ top με τις ατάκες ήρθε πριν λίγες μέρες και μια γειτόνισα γιαγιά (που τη συμπαθώ πάρα πολύ) που μου είπε ότι “Αν δεν ερχόταν το κορίτσι δε θα σταματούσα να κάνω παιδιά (3 αγόρια και το τελευταίο κορίτσι)”. Και αναρωτιέμαι πόσα παιδιά πρέπει να κάνω τελικά γιατί πιστεύω ότι εγώ και 100 να κάνω, πάλι αγόρια θα είναι χεχεχε 🙂
   Τα ροζ που αγόρασα τα έδωσα ήδη σε μια φίλη που έκανε κοριτσάκι πρόσφατα, οπότε δεν πήγαν χαμένα. Όσο να πεις της ταιριάζουν καλύτερα 🙂
   Σε ευχαριστώ Ελευθερία μου, φιλιά πολλά!

 2. Αχ μωρε λιζάκι. Τα ιδια ακούω σε παραλλαγές για τα κοριτσια.
  Το χειρότερο που είχα ακούσει ηταν να κάνω ενα αγόρι για να με αγαπήσει κι εμένα κάποιος μιας και τα κοριτσια θα αγαπάνε μονο (;;;;) τον μπαμπά τους!

 3. Εμενα παλι με μισουν επειδη εκανα κοριτσι….δεν θελουν ουτε να με βλεπουν…οπως σου το λεω γλυκια μου… μου εχουν διαλυσει τη ζωη…οτι και να κανω ολο με λενε αναξια…εφοσον κανω και κοριτσια καταλαβες…..βλεπεις οι νοοτροπιες των ονοματων..δεν εχει το ονομα του παππου…μονο αυτο τους νοιαζει….εγω δεν την αλλαζω με τα αγορια ολου του κοσμου…αστα γλυκια μου…να ειναι γερα….και τυχερα….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON