Κάπνισμα με παιδί στο αυτοκίνητο; Πρόστιμο!

κάπνισμα με παιδί

Κάπνισμα με παιδί στο αυτοκίνητο; Πρόστιμο!

Η έκθεση των παιδιών ακόμα και σε ένα μοναδικό τσιγάρο (έλα μωρέ, μόνο ένα θα καπνίσω), ανεξάρτητα από το αν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο ή εν κινήσει, αν τα παράθυρα είναι ανοιχτά ή κλειστά, δημιουργεί βλάβες στα ζωτικά όργανα που τα παιδιά θα κουβαλούν για μια ζωή! Πόσο μάλλον αν αυτό γίνεται συστηματικά.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν πια ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και η νομοθεσία σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνει δράση για τη μείωση της έκθεσης αυτής σε κλειστούς χώρους, όπως και στα αυτοκίνητα.

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα παιδιά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και αυτό γιατί όταν κάποιος καπνίζει σε ένα τόσο μικρό και κλειστό χώρο όπως είναι το αυτοκίνητο εκθέτει τους συνεπιβάτες του σε τοξικά αέρια, σε επίπεδα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος και η EPA θεωρούν επικίνδυνα. Ακόμα και αν καπνίσετε στο αυτοκίνητο χωρίς να είναι το παιδί μέσα, ο καπνός και οι τοξικές ουσίες εγκλωβίζονται στη ταπετσαρία και σε άλλες επιφάνειες του αυτοκινήτου για πολλές μέρες μετά και είναι εξίσου επικίνδυνο. Το σωστό είναι να μην καπνίζετε καθόλου μέσα στο αυτοκίνητο.

Σε διάφορες χώρες έχουν θεσπιστεί νομοθεσίες που απαγορεύουν το κάπνισμα στο αυτοκίνητο και σε άλλες το κάπνισμα σε αυτοκίνητο που επιβαίνουν παιδιά.

Στη χώρα μας από το 2011 και μετά από σχετική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο τότε Υπουργός Υγείας (Ανδρέας Λοβέρδος), απαγορεύεται το κάπνισμα σε αυτοκίνητα, παρουσία παιδιών κάτω των 12 ετών. Πολλοί λίγοι είναι όμως αυτοί που το γνωρίζουν. Ίσως αν μάθουν για τα τσουχτερά πρόστιμα να το ξανασκεφτούν.

WC_806646_39_imageΠιο συγκεκριμένα:

Για την παράβαση αυτή (σ.σ.: η οποία θα πιστοποιείται από την Αστυνομία) θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα ο οποίος καπνίζει, ανεξάρτητα αν είναι ο οδηγός του οχήματος ή όχι. Μάλιστα, η σχετική τροπολογία επιβάλλει το διπλασιασμό του παραπάνω προστίμου (3.000 ευρώ) αν αυτός που καπνίζει οδηγεί όχημα δημοσίας χρήσης. Συν τοις άλλοις, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα επιβάλλεται στους οδηγούς επιπλέον αφαίρεση της άδειας οδήγησης για διάστημα 1 μηνός για κάθε παράβαση, ακόμα και στην περίπτωση που η τελευταία δεν διαπράττεται από τους ίδιους, αλλά από κάποιο άλλο επιβαίνων στο εν λόγω όχημα πρόσωπο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε παλαιότερο ψήφισμά του για τα «Περιβάλλοντα Χωρίς Καπνό» διαπιστώνει ότι «τα παιδιά δεν μπορούν να συναινέσουν τα ίδια στην έκθεσή τους στον καπνό του περιβάλλοντος που οφείλεται στο κάπνισμα». Ήταν η πρώτη φορά που η έννοια της συναίνεσης των παιδιών στην έκθεσή τους σε καπνό, καθώς και η έννοια του τριτογενούς καπνίσματος, εισάγονται στα ευρωπαϊκά κείμενα.

Μπορεί να μην τους μυρίζετε, μπορεί να μην τους βλέπετε, αλλά οι κίνδυνοι από το κάπνισμα στο αυτοκίνητο υπάρχουν εκεί για πολλές μέρες. Αν ακόμα αγνοείτε τους κινδύνους για την υγεία τη δική σας ή των συνεπιβατών σας συμπεριλαμβανομένου και του παιδιού σας δείτε το παρακάτω βίντεο:

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON