Κλιματιστικό – Πόσο ρεύμα καίει, ποια η σωστή θερμοκρασία;
Το κλιματιστικό μπορεί να λειτουργήσει συνεχώς για 24 ώρες εν μέσω καύσωνα χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να ΜΗΝ το ρυθμίζουμε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες και υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος.
Επίσης, εάν το κλιματιστικό σας λειτουργεί συνεχώς για περισσότερες από 8 ώρες, είναι καλό να το σβήσετε για τουλάχιστον 30 λεπτά για να κρυώσει.
Κλιματιστικό: Οδηγίες για τη σωστή χρήση
Ο Δημήτρης Κοντούσιας, είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας ψυκτικών και προειδοποιεί.
«Τα κλιματιστικά μπορούν να δουλέψουν και ένα 24ωρο. Το βασικότερο πράγμα για να μην έχουμε προβλήματα και με την υγεία μας και με την κατάσταση των μηχανημάτων είναι η σωστή συντήρηση από τεχνικούς εξειδικευμένους, με πιστοποίηση και τα κατάλληλα χημικά, καθώς και ο υπόλοιπος τεχνικός έλεγχος που πρέπει να γίνεται στο μηχάνημα».
Ο κύριος Κοντούσιας προειδοποίησε επίσης και για ακατάλληλο ψυκτικό υγρό που διακινείται, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο κλιματιστικό, ακόμη και έκρηξη.
«Τα κλιματιστικά οικιακού τύπου και οι μικρές μονάδες επαγγελματικού τύπου μπορούν να δώσουν μια διαφορά θερμοκρασίας 12-14 βαθμών στην καλύτερη περίπτωση από την εξωτερική θερμοκρασία.
Άρα όταν βάλουμε ένα κλιματιστικό στους 20 βαθμούς, το μόνο που κάνουμε είναι να ταλαιπωρούμε το μηχάνημα και να πληρώνουμε περισσότερο ρεύμα.
Οι καλύτερες θερμοκρασίες για το κλιματιστικό είναι από 24 έως 26 βαθμούς. Καλό θα είναι να υπάρχουν κατεβασμένες τέντες και κλειστά παντζούρια.
Ας αερίσουμε τον χώρο, αλλά να κλείσουμε τα παντζούρια για να μην αφήνουμε τον ήλιο να περνά μέσα στο σπίτι» τόνισε.
Ο Δημήτρης Κοντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, ανέφερε επίσης, πως η κατανάλωση σε χρήματα και σε ηλεκτρικό ρεύμα εξαρτάται τόσο από την παλαιότητά του όσο και από το ίδιο το κλιματιστικό.
Έτσι, μεσοσταθμικά, ένα κλιματιστικό μπορεί να «καίει» από 0,10 έως 0,15 ευρώ/ώρα. Επομένως αν έχουμε σε λειτουργία επί 24 ώρες ένα κλιματιστικό, τότε η ημερήσια χρέωση μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 3,6 ευρώ.
Σε ποια θερμοκρασία βάζουμε το κλιματιστικό για να μην καίει πολύ;
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Δημήτρης Κοντούσιας μίλησε και για τη σωστή θερμοκρασία στην οποία πρέπει να λειτουργεί ένα κλιματιστικό, τονίζοντας πως «στην καλύτερη περίπτωση κατεβάζουν τη θερμοκρασία από 12 έως 14 βαθμούς».
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε: «Με αυτό το δεδομένο, όταν μιλάμε για καλοκαιρινές θερμοκρασίες 35 και 36 βαθμών Κελσίου, προσωπικά στο σπίτι μου δεν βάζω το air condition ποτέ κάτω από τους 26 βαθμούς.
Διαφορετικά, το μόνο που θα κάνουμε είναι να πληρώνουμε ρεύμα και τίποτε άλλο, αφού τα μηχανήματα δεν μπορούν να κατεβάσουν θερμοκρασίες πιο χαμηλά. Άντε να το βάλουμε και στους 24 βαθμούς.
Το air condition, από τη στιγμή που το έχουμε στους 26 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να κάνει συντήρηση στον χώρο και να δουλεύει πολύ οικονομικά.
Αν το βάλουμε στους 20 βαθμούς, δεν θα σταματήσει ποτέ να δουλεύει η εξωτερική μονάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια κατανάλωση ρεύματος».
Όσον αφορά στις ημέρες του καύσωνα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος δήλωσε για τα κλιματιστικά: «Αυτές τις ημέρες του καύσωνα καλύτερα να είναι συνέχεια ανοιχτά, γιατί αν βάζουμε το air condition να δουλέψει μία ώρα και το κλείνουμε για λίγο, μετά καταναλώνει πολύ περισσότερο.
Καλύτερα να είναι 8- 10 ώρες διαρκώς σε λειτουργία, ακόμα και για 24 ώρες συνεχόμενα, όπως ένα ψυγείο που δεν το βγάζουμε ποτέ από την πρίζα και σταθερά στους 26 βαθμούς Κελσίου. Τότε η κατανάλωση θα είναι πάρα πολύ χαμηλή και ο χώρος θα έχει ευχάριστη θερμοκρασία».
Δεν είναι το κλιματιστικό όμως πανάκεια για να προστατευτούμε από τον καύσωνα. Και τα παιδιά θέλουν ιδιαίτερο χειρισμό. Θα χρειαστείς σίγουρα τις συμβουλές από το άρθρο “5 τρόποι να προστατέψουμε τα παιδιά από τον καύσωνα”
Για το θέμα μίλησε και ο ενεργειακός επιθεωρητής Βαγγέλης Πάνος, ο οποίος επίσης υπογράμμισε την ανάγκη της σωστής συντήρησης και της επιλογής πιστοποιημένου ψυκτικού.
Λίζα
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι.
Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!