Μαμά υπάρχει Άι Βασίλης; Μια όμορφη απάντηση
«Μαμά, ένας συμμαθητής μου, είπε στην τάξη ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης και ότι τα δώρα μας τα παίρνουν οι γονείς μας. Γιατί το είπε αυτό μαμά;»
Ήταν μόλις 5 ετών ο μεγάλος μου όταν έτρεξε από το σχολείο και μου είπε σχεδόν σοκαρισμένος αυτό το πράγμα.
Ξέρω ότι κάθε οικογένεια έχει τη δική της δυναμική και κάποιοι γονείς προτιμούν να λένε στα παιδιά τους ότι δεν υπάρχει ο Άι Βασίλης και ότι δε φέρνει εκείνος τα δώρα.
Και είναι οκ, όσο οκ είναι να επιλέγει κάποιος να δημιουργεί μια μαγεία γύρω από το θέμα αυτό.
Η δική μας οικογένεια συμπεριλαμβάνει τον Άι Βασίλη. Υπήρχε από πολύ νωρίς στη ζωή των μικρών μας, του στέλνουν γράμματα, αγαπούν τη φιγούρα του, ανυπομονούν να έρθει.
Και να όμως που τα χρόνια πέρασαν και ο μεγάλος μου είναι 11 και ίσως έτοιμος να μάθει περισσότερα για αυτό. Ξέρω, το νιώθω ότι έρχεται η επίμαχη ερώτηση. Και αναρωτιέμαι πώς να του απαντήσουμε.
Όσο και αν μέσα μου ξέρω ότι γνωρίζει ήδη, αν επιβεβαιωθεί και από τα δικά μας χείλη, ίσως να σταματήσει να νιώθει αυτό που ένιωθε.
Και τότε διάβασα τη συζήτηση ενός αγοριού και της μαμάς του σχετικά με αυτό και νομίζω πώς κάπως ανακουφίστηκα, οπότε θα ήθελα απλά να το μοιραστώ και μαζί σου.
“Μαμά υπάρχει Άι Βασίλης τελικά;” Μια γλυκιά απάντηση
«Μαμά, νομίζω ότι είμαι αρκετά μεγάλος τώρα. Υπάρχει Άγιος Βασίλης;»
«Εντάξει λοιπόν, συμφωνώ ότι είσαι αρκετά μεγάλος. Αλλά πριν σου δώσω απάντηση, έχω μια ερώτηση για σένα. Βλέπεις, η “αλήθεια” είναι ένα περίεργο δώρο. Μόλις μάθεις κάτι, δεν μπορείς να το αγνοήσεις.
Μόλις μάθεις τι συμβαίνει πραγματικά με τον Άγιο Βασίλη, μάλλον θα αρχίσεις να το βλέπεις με μια εντελώς διαφορετική ματιά.
Η ερώτησή μου λοιπόν είναι: Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να μάθεις;».
Σύντομη παύση…
«Ναι, αμέ, θέλω να μάθω»
«Εντάξει, θα σου πω: Ναι! Υπάρχει Άγιος Βασίλης!»
«Αλήθεια;», είπε το αγόρι έκπληκτο γιατί μάλλον δεν περίμενε αυτή την απάντηση.
«Ναι, αλήθεια! Αλλά δεν είναι παππούς με γένια με κόκκινο κοστούμι. Αυτό είναι που λέμε στα παιδιά. Βλέπεις, τον παρουσιάζουμε έτσι γιατί τα παιδιά είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν την αληθινή φύση του Άγιου Βασίλη, γι’ αυτό τους το εξηγούμε με τρόπο που να μπορούν να καταλάβουν.
Η αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη είναι ότι δεν είναι ένας μόνο άνθρωπος. Μπορεί να είναι πολλοί. Αλλά είναι και ιδέα.
«Τι εννοείς είναι πολλοί άνθρωποι; Και είναι… ιδέα;»
Να σου εξηγήσω. Θυμάσαι την περασμένη εβδομάδα που είδαμε μια γυναίκα να καταρρέει στο πεζοδρόμιο και τρέξαμε αμέσως κοντά της να τη βοηθήσουμε;
«Ναι, το θυμάμαι»
«Εμείς δεν ήμασταν που φωνάξαμε ασθενοφόρο; Δεν ήταν κανείς άλλος εκεί γύρω εκείνη τη στιγμή.
Η γυναίκα αυτή δε θα μάθει ποτέ ότι ήμασταν εμείς που τη βοηθήσαμε και ίσως της σώσαμε τη ζωή. Μάλλον δε θα μάθει ποτέ ότι εμείς καλέσαμε το ασθενοφόρο.
Ήμασταν ο Άγιος Βασίλης της όταν το κάναμε αυτό».
«Ήμουν και εγώ δηλαδή ο Άγιος Βασίλης της, χωρίς να το ξέρω τότε!»
«Ακριβώς! Λοιπόν, τώρα που ξέρεις, είσαι μέρος της ιδέας. Μπορείς να γίνεσαι και εσύ Άγιος Βασίλης τώρα. Και όχι απαραίτητα μόνο τα Χριστούγεννα.
Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν μπορείς ποτέ να πεις στα μικρά παιδιά το μυστικό της ιδέας ακόμη. Θα το μάθουν και εκείνα όταν θα είναι έτοιμα! Επίσης μπορείς να μας βοηθήσεις να επιλέξουμε τα δώρα του Άγιου Βασίλη για τα μικρότερα αδέρφια σου.
Και το πιο σημαντικό, πρέπει να αναζητήσεις ευκαιρίες για να βοηθήσεις ανθρώπους με αγάπη και καλοσύνη, να γίνεις ο Άγιος Βασίλης τους.»
«Και κάτι τελευταίο μαμά; Όλα αυτά τα χρόνια, τα δώρα μου τα φέρνατε εσείς;»
«Εμείς γινόμασταν απλά ο Άγιος Βασίλης σου αγάπη μου»
Αυτό το κείμενο μου έδωσε ελπίδα. Η εκδοχή αυτή για τη μετάβαση των παιδιών από την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη με τη μορφή που γνώριζαν σε μια άλλη, εξίσου σημαντική και αγαπησιάρικη, μου άρεσε. Και ίσως τη χρησιμοποιήσω και εγώ, προσαρμοσμένη πάντα πάνω στο δικό μου παιδί.
Δεν είναι πολύ ωραίο άλλωστε να συνεχιστεί η αγάπη και η ελπίδα;
«Η φαντασία αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης και βοηθά τον εγκέφαλο να γίνεται δημιουργικός» αναφέρει ο δρ Μάθιου Λόρμπερ, παιδοψυχίατρος στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. Οπότε μην παραλείψεις να περάσεις και από το άρθρο “Είναι καλό να αφήνουμε τα παιδιά να πιστεύουν στον Αϊ Βασίλη;”
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©
Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!