Μαμά με 8 παιδιά περιγράφει τη ρουτίνα ύπνου που ξεκινάει από τις 16.30
Έχω δύο παιδιά. Η ώρα του ύπνου μου φαίνεται σαν βουνό που κάθε μέρα το ανεβαίνω και πιο δύσκολα.
Να κυνηγήσω, να παρακαλέσω, να μαζέψω, να δώσω οδηγίες (δεν ακούγονται ποτέ), να γίνω αυστηρή. Και μετά πολύ αυστηρή.
Για να έρθει η ώρα που θα συμμαζευτούμε όλοι. Θα κάνουν τα παιδιά μπάνιο. Θα τσιμπήσουμε κάτι. Επίσης θα πλύνουν τα δόντια τους. Θα προσπαθήσουμε να τα βάλουμε στο κρεβάτι τους. Ή θα αποκοιμηθούμε όλοι μαζί.
Αν σου ακούγεται κουραστικό, είναι. Και ξέρω ότι τα περνάς και εσύ, με τον ίδιο ή με διαφορετικό τρόπο. Δεν έχει σημασία.
Μου λέει ο Husband κάποια στιγμή – καθώς παλεύαμε με τη ρουτίνα του ύπνου –
«Φαντάζεσαι να είχαμε ακόμη ένα τι θα γινόταν;»

Και τότε πέφτω πάνω σε μια 27χρονη μαμά από την Αυστραλία, που έχει… 8 παιδιά. Ναι, μάλιστα. 8 παιδιά μικρά.
Η μαμά είναι η Chloe Dunstan, η οποία όταν ήταν 22 ετών είχε ήδη τρία παιδιά. Τα οποία σήμερα είναι οχτώ, εφτά και έξι ετών.
Πριν προλάβει το ζευγάρι να πάρει μια ανάσα με τόσο μικρά παιδιά κοντά σε ηλικία, η Chloe ξαναέμεινε έγκυος. Αυτή τη φορά σε τρίδυμα! Τα οποία σήμερα είναι 5 ετών.
Και μόλις πέρσι, απέκτησαν και τα δίδυμα μωρά τους.
Όλες οι εγκυμοσύνες έγιναν με φυσιολογικό τρόπο. Μάλιστα τα δίδυμα τα απέκτησαν αφού είχαν αποφασίσει να παρέμβουν στην γονιμότητα της Chloe να μην κάνουν άλλα παιδιά. Όμως με εκείνα και τα άλλα, τα παιδιά στο σύνολο είναι οχτώ!
Και κάπου εδώ λιποθυμώ και μόνο και στη σκέψη. Όμως η μαμά Chloe φαίνεται ότι έχει βρει τον τρόπο με τον σύντροφο της να κρατούν μια καλή ρουτίνα ύπνου. Η οποία όμως ξεκινάει από τις 16.30 το απόγευμα! Λογικό, πώς αλλιώς να προλάβουν;
Η ίδια διατηρεί κανάλι στο Youtube και παρουσίασε την ημέρα της και την ρουτίνα ύπνου των οχτώ παιδιών της. Θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό!
Το πρόγραμμα της ρουτίνας ύπνου μιας οικογένειας με 8 παιδιά.
Η μαμά με τα 8 παιδιά λέει ότι στηρίζεται στη συνεργασία όλων μέσα στο σπίτι. Στις 16.30 λοιπόν ξεκινούν οι προετοιμασίες.
Τα μεγαλύτερα παιδιά τακτοποιούν και συμμαζεύουν όσο μπορούν, ενώ τα μικρότερα παίρνουν έναν υπνάκο. Η Chloe εκείνη την ώρα, μαγειρεύει το… βραδινό της οικογένειας.
Προσπαθεί να κάνει εύκολα φαγητά, που να μη χρειάζονται πολύ χρόνο στην κουζίνα. Αλλά όπως λέει, δίνει βάση για να είναι πάντα θρεπτικά τα γεύματα της.
Μέχρι τις 18.00 η οικογένεια έχει κάτσει να φάει το βραδινό της. Τις περισσότερες φορές μπορούν να φάνε και οι γονείς μαζί με τα παιδιά. Μόνο τις πολύ φορτωμένες μέρες, δεν τα καταφέρνουν. Και τρώνε μόνοι τους μετά από ώρες, αφού έχουν πέσει τα παιδιά για ύπνο.

Αμέσως μετά το φαγητό, σειρά έχει το μπάνιο για όλα τα παιδιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά κάνουν μόνα τους μπάνιο και φοράνε τις πιτζάμες τους. Ενώ η μαμά κάνει μπάνιο τα δίδυμα μωρά και επιβλέπει και βοηθάει τα μεγαλύτερα, όταν χρειάζεται.
Συνήθως δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για τηλεόραση. Σειρά έχει το βραδινό πλύσιμο των δοντιών για τα παιδιά, ενώ η Chloe ταΐζει τα δίδυμα. Έπειτα μαζεύονται όλα τα παιδιά στα κρεβάτια τους και η μαμά διαβάζει παραμύθι.
«Ευτυχώς έχουμε μια τεράστια βιβλιοθήκη με πάρα πολλά βιβλία. Έτσι δεν τα βαριόμαστε ποτέ!»
Μέχρι τις 20.00 τα παιδιά ήδη πάνε για ύπνο. Και τότε το ζευγάρι έχει «ελεύθερο» χρόνο.
Είναι κάπως αγχωτικό ε; Ναι ξέρω. Και όμως! Η Chloe λέει ότι τώρα είναι πιο εύκολο από ότι παλιότερα!
Όσο μεγαλύτερη η οικογένεια, τόσο πιο εύκολο.
«Σίγουρα έγινε ευκολότερο με τα χρόνια ειδικά για τη ρουτίνα το ύπνου, γιατί τα περισσότερα παιδιά μπορούν πια να αυτοεξυπηρετηθούν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και να βάλουν ένα χεράκι όπου είναι αναγκαίο.
Όταν είχαν έρθει τα τρίδυμα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Ήταν όλα τα παιδιά περίπου στην ίδια ηλικία! Πιστεύω όταν έχεις μεγάλη οικογένεια, κάνεις αυτό που δουλεύει καλύτερα για αυτήν.»
Τα παιδιά δεν πηγαίνουν σε σχολείο. Η μαμά τους, τους έκανε homeschooling πριν από την πανδημία.
«Μας παίρνουν λίγη ώρα τα μαθήματα και μετά τα παιδιά κάνουν πράγματα που τους τραβούν το ενδιαφέρον. Ζωγραφίζουν, κάνουν έργα τέχνης, επιστημονικά πειράματα και περνούν πολύ χρόνο στο παιχνίδι έξω από το σπίτι.
Και όμως, είναι μαμά στο σπίτι, αλλά δουλεύει από το σπίτι.
Η Chloe με τον σύντροφο της διατηρούν ένα επιτυχημένο διαδικτυακό κατάστημα παιχνιδιών και δουλεύουν από το σπίτι.
«Προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε όλα. Μεγάλη οικογένεια, homeschooling, δουλειά, αλλά να έχουμε και τον απαραίτητο οικογενειακό χρόνο. Και νομίζω πως τα καταφέρνουμε.»
Τα σχόλια σου λοιπόν;
Update 2023: Η 30χρονη σήμερα Chloe, είναι έγκυος στο 10ο παιδί της οικογένειας! Ωωω ναι, καλά διάβασες! Στο 10ο παιδί! Αυτό που άλλαξε είναι ότι δεν κάνουν πια homeschooling στα μεγαλύτερα παιδιά και ότι η οικογένεια μεγαλώνει, όπως και ο αριθμός των followers στα social media τους.
Λίζα
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!


