Στην κουζίνα γρήγορα για μαρμελάδα βανίλια με μήλο…
Ομολογώ ότι η αγαπημένη μου μαρμελάδα είναι η φρέσκια μαρμελάδα φράουλα που φτιάχνω το καλοκαίρι.
Όταν όμως έφτιαξα αυτή τη μαρμελάδα βανίλια με μήλο, νομίζω ότι ίσως και να άρχισα να αναθεωρώ.
Πραγματικά το αποτέλεσμα με εξέπληξε τόσο ως προς τη γεύση του όσο και ως προς την υφή του, ενώ το κατακόκκινο χρώμα του ούτε που το περίμενα.
Πριν λίγο καιρό έδωσαν στο σχολείο των παιδιών από μια σακούλα βανίλιες σε κάθε μαθητή. Και μετά από λίγες μέρες έδωσαν από ακόμα μία σακούλα. Κάπως έτσι λοιπόν βρέθηκαν στο σπίτι 4 ολόκληρες σακούλες με βανίλιες που όσο να πεις δεν τελειώνουν με τίποτα, όσο φρουτοφάγος οικογένεια και να θέλεις να καμαρώνεις ότι είσαι. Η λύση ως φυσικό ήταν μία. Μαρμελάδα!
Δεν είχα ξαναφτιάξει μαρμελάδα από δαμάσκηνα και δεν ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα κι έτσι googlάρισα λίγο για να βρω μια συνταγή που θα μου γέμιζε το μάτι.Τελικά κάτι δεν μου άρεσε στην μία κάτι μου ξίνιζε στην άλλη κι έτσι χημικός άνθρωπος πειραματίστηκα με μια δική μου έμπνευση. Ε λοιπόν, το πείραμα πέτυχε τόσο, που όταν ο Μάνος δοκίμασε την πρώτη φορά, μου υποσχέθηκε να μου φέρει κι άλλες σακούλες με βανίλιες “για να μην τελειώσει ποτέ αυτή η μαρμελάδα”.
Αφού διαβάσεις τις συμβουλές μου στη συνταγή μου για μαρμελάδα φράουλα με λίγο βράσιμο για να μπορείς κι εσύ να πειραματίζεσαι και να φτιάχνεις ότι μαρμελάδα σου κατέβει στο κεφάλι, έλα να δοκιμάσεις αυτή τη μαρμελάδα βανίλια με μήλο και σου υπόσχομαι πως ούτε εσύ θα θέλεις να τελειώσει.
Συνταγή για μαρμελάδα βανίλια με μήλο
Υλικά (για 5 μεγάλα βάζα)
2 κιλά βανίλιες (ζυγισμένες αφού αφαιρέσουμε το κουκούτσι)
2 μήλα κόκκινα
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1 κιλό ζάχαρη καστανή
χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις βανίλιες μας μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφαιρούμε τα κουκούτσια, ενώ συγχρόνως τις κόβουμε στα 4. Προσοχή δεν χρειάζεται να βγάλουμε τη φλούδα τους σε αυτή τη συνταγή κι έτσι γλιτώνουμε πολύ μα πολύ κόπο! Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε κι αυτά σε κομματάκια.
Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό και σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μισή ώρα (από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το μείγμα μας) μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν τα φρούτα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε και πάλι την πούλπα να βράσει για 30-45 λεπτά, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από την ωριμότητα των φρούτων που έχουμε χρησιμοποιήσει. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να συνεχιστεί ο βρασμός.
Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα με την καυτή μαρμελάδα μέχρι πάνω ώστε να ξεχειλίζει. Καπακώνουμε και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.
Χρήσιμες συμβουλές για τη μαρμελάδα βανίλια με μήλο:
- Η συνταγή μου περιέχει τη μισή ζάχαρη από την κλασική συνταγή μαρμελάδας, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι υπέροχα γλυκόξινο.
- Το μήλο περιέχει πολύ πηκτίνη κι έτσι βοηθάει ώστε η μαρμελάδα μας να πήξει πιο εύκολα.
- Καταλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη κάνοντας το τεστ με το πιατάκι. Βάζουμε μια κουταλίτσα από την πούλπα μας σε ένα παγωμένο πιατάκι και αφήνουμε 1 λεπτό να κρυώσει. Στη συνέχεια με το κουταλάκι τραβάμε μια γραμμούλα στη μαρμελάδα. Αν η γραμμούλα δεν κλείσει, αλλά παραμείνει σχηματισμένη σημαίνει ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
- Όταν ανοίξουμε το βάζο με τη μαρμελάδα συντηρούμε στο ψυγείο.
(Κοινοποίησε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)
Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!
5 Comments
ειχα ακουσει ποσο υπεροχη ειναι η μαρμελαδα βανιλια, αλλα δεν την ειχα δοκιμασει ποτε…με βαζεις σε σκεψεις…
Ούτε εγώ ήξερα Ζήνα. Είχα φάει μαρμελάδα δαμάσκηνο, αλλά όχι βανίλια. Σκέψου το σοβαρά 🙂 αξίζει και είναι και πανεύκολη!
κ η δική μου αγαπημένη η φράουλα είναι αλλά μ επεισες! Θα τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία ????????????????????????????????????????????????????????
Η αλήθεια είναι ότι έχει κάτι από το γλυκόξινο της φράουλας, ίσως γι’ αυτό να μου άρεσε τόσο Γιούλη.
Τέτοια γεύση δεν έχω ξαναδοκιμάσει. Πολύ πρωτότυπη. Κι έχεις κι όλες τις συμβουλές για να μας πετύχει… εντάξει λοιπόν θα την κάνουμε!