Μessy play: 5 λόγοι που είναι ευεργετικό για τα παιδιά

5 λόγοι που το messy play είναι ευεργετικό για τα παιδιά

5 λόγοι που το messy play είναι ευεργετικό για τα παιδιά

Χμμ, messy play; Στο messy play δεν είναι που γίνεσαι χάλια και λερώνεσαι; Πολύ!

Πως μπορεί να ωφελήσει αυτό άραγε τα παιδιά μου;

Με ποιον τρόπο;

Μα οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε ακούγοντας «Μην ακουμπάς εκείνο, θα λερωθείς. Μην αγγίζεις το άλλο, θα γίνεις χάλια!». Δεν είμαστε και πολύ εξοικειωμένοι με όλο αυτό ως ενήλικες. Πως θα λειτουργήσει; Ήταν κάποιες από τις δικές μου απορίες όταν άκουγα “messy play”.

Και μου λύθηκαν όλες την πρώτη φορά που παρευρέθηκα σε εργαστήριο messy play που έκαναν η Άντα μαζί με τον Στέλιο και τη Μυρτώ. Μου έδειξαν ακριβώς τι συμβαίνει εκεί! Αντιλήφθηκα ότι δεν έχει να κάνει απλά με το… «ελεύθερο λέρωμα» αλλά με πολλά περισσότερα! Και κάπως έτσι το ερωτεύτηκα και έγινα φανατική θαυμάστρια του!

Πλήθος ερευνών μας έχουν δείξει ότι όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν μέσω του παιχνιδιού. Αλλά το αδόμητο αισθητηριακό παιχνίδι (messy play) είναι ένας πολύ καλός τρόπος διασκεδαστικής εξερεύνησης και μάθησης.1. Ενισχύει την περιέργεια, τη φαντασία και την εξερεύνηση

Αυτό που κάνει τη διαφορά σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι είναι απλό. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην εξερεύνηση και τον πειραματισμό. Για παράδειγμα, συμφωνούμε όλοι ότι ένα αυτοκινητάκι είναι διασκεδαστικό. Σωστά; Όμως τα παιδιά περιορίζονται με τους τρόπους που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Με πρώτες ύλες όπως η άμμος, το νερό, κιμωλίες, χρώματα, σπιτική πλαστελίνη, η φαντασία των παιδιών τρέχει γρηγορότερα. Έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν κάνοντας τις δικές τους ανακαλύψεις, διεγείροντας την περιέργεια τους και αναπτύσσοντας τις γνώσεις τους.

5 λόγοι που το messy play είναι ευεργετικό για τα παιδιά
Κουλουράκια και σοκολατάκια με τη φυσική σπιτική πλαστελίνη του e-mama.gr! Οι μυρωδιές ήταν υπέροχες!

2. Ενθαρρύνει την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση

Το messy play είναι μια κοινωνική δραστηριότητα που ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών. Την πρώτη φορά που βρέθηκα σε εργαστήριο messy play των παιδιών στο «Μικρόκοσμο», πρόσεξα κάτι μοναδικό. Υπήρχαν μπροστά μου πιτσιρίκια που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν προφορικά αυτό που ήθελαν να πουν. Όμως το αδόμητο αισθητηριακό παιχνίδι τους επέτρεψε να μοιραστούν τις ανακαλύψεις τους με διαφορετικούς τρόπους! Μέσα από τη χρήση υλικών και χειρονομιών, ενήργησαν αυτόματα και είχαν μια τέλεια επικοινωνία μεταξύ τους!Ήταν εντυπωσιακό ότι έβλεπες τα μικρούλια να φτιάχνουν μαζί κουλουράκια με τη σπιτική πλαστελίνη (η οποία μάλιστα φτιάχτηκε με τη συνταγή του e-mama.gr), χωρίς να έχουν πει τίποτα πριν! Να συμπληρώνει το ένα τη ζωγραφιά του άλλου. Να συνεργάζονται άψογα για να γίνει η έκρηξη του ηφαιστείου!

5 λόγοι που το messy play είναι ευεργετικό για τα παιδιά

3. Εξασκεί την καλή συγκέντρωση και καλλιεργεί τις μελλοντικές δεξιότητες

Κι όμως, το messy play βοηθά τόσο πολύ τα παιδιά να εξασκηθούν στη συγκέντρωση. Να εξερευνούν τις υφές και να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν τις ανακαλύψεις τους. Αυτό τα βοηθάει να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες μάθησης. Στο messy play μπορεί να δεις το παιδί σου να κάνει σημάδια στα χρώματα, κάτι που θα μπορούσε να αναπτύξει μια πρώιμη μορφή γραφής! Ή να το δεις να ανταλλάσσει διάφορα αντικείμενα με ένα άλλο παιδί. Κάτι που μπορούσε να του μάθει το μοίρασμα και τη διαπραγμάτευση με άλλους.

5 λόγοι που το messy play είναι ευεργετικό για τα παιδιά

4. Προωθεί τη σωματική ανάπτυξη

Οι κινήσεις που κάνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια ενός messy play προσφέρουν φυσικά οφέλη και ενισχύουν τον έλεγχο των μυών τους. Στο αδόμητο αισθητηριακό παιχνίδι, τα παιδιά μπορούν να παίξουν με εργαλεία για να αναπτύξουν και εξασκήσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητές τους. Καθώς και το συντονισμό των χεριών-ματιών τους. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε messy plays, καταφέρνουν πιο σύντομα να κρατήσουν μολύβι ή να φάνε μόνα τους με κουτάλι!

5 λόγοι που το messy play είναι ευεργετικό για τα παιδιά

5. Υποστηρίζει την ικανότητα του ανεξάρτητου παιχνιδιού

Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο τα παιδιά χάνουν την ικανότητα να ψυχαγωγούνται αυτόνομα. Τους έχουμε περάσει την πεποίθηση ότι πάντα κάποιο αντικείμενο είναι απαραίτητο για τη διασκέδασή τους. Όμως στο messy play συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μαθαίνει στα παιδιά ότι τα ίδια φτιάχνουν την ψυχαγωγία τους! Τα παιδιά βρίσκονται σε ένα ελεύθερο περιβάλλον παιχνιδιού όπου δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος για να παίξουν. Χρησιμοποιούν το δικό τους μυαλό για να σχεδιάσουν, να διερευνήσουν και να λύσουν προβλήματα. Χτίζουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση που θα τους βοηθήσει να γίνουν ανεξάρτητοι ενήλικες.Αντιλαμβάνομαι ότι για μερικούς γονείς, η σκέψη του messy play στο σπίτι δεν είναι η ιδανική. Όπως και για εμένα. Και είναι σημαντικό να είναι ok ο γονιός με όλο αυτό, το χαμό, το λέρωμα, το καθάρισμα. Διαφορετικά δεν θα πετύχει.

Ευτυχώς για εμάς, η Άντα, ο Στέλιος και η Μυρτώ κάνουν εργαστήρια messy play στο χώρο τους! (Ακολούθησε τους, για να ενημερώνεσαι για τα νέα εργαστήρια!) Εξαιρετικά σημαντικό για εμένα, είναι ότι τα υλικά που διαθέτουν για να εξερευνήσουν τα μικρά μας, είναι κυρίως φυσικά και βρώσιμα! Τα προετοιμάζουν πριν από κάθε εργαστήριο με αγάπη και φροντίδα για τα πιτσιρίκια.

Σου συστήνω ανεπιφύλακτα να δώσεις την ευκαιρία να ζήσουν τα μικρά σου (και εσύ) αυτήν την εμπειρία! Όμως εξασφάλισε ότι το messy play γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες!Η Άντα Ακριτίδου είναι Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού και Ψυχοεκπαίδευσης Γονέων/ Συνεργάτιδα της Attachment Parenting Hellas. Θα την βρεις στη σελίδα -> Anda Akritidou – Θεραπευτικό Παιχνίδι και Ψυχοεκπαίδευση Γονέων

Ο Στέλιος Κυμπάρης είναι Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού, Filial Play Coach tr. Και η Μυρτώ Κυμπάρη αναπτυξιακή ψυχολόγος (MSc), προσωποκεντρική σύμβουλος ψυχικής υγείας, eft σύμβουλος και συνοδός focusing. Θα τους βρεις στη σελίδα Θεραπαίζειν, αλλά και Ο Μικρόκοσμος (Microcosmos)

Λίζα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να μοιραστείς και με άλλους το πόσο ευεργετικό είναι το messy play!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like