Μιλάμε για την Ημέρα της Μητέρας αν δε ζει η μαμά;

Μιλάμε για την Ημέρα της Μητέρας αν δε ζει η μαμά;

Μιλάμε για της Ημέρα της Μητέρας στην τάξη αν δε ζει η μαμά;

Ο Μάριος Μάζαρης είναι ένας δάσκαλος που γεμίζει τις καρδιές των παιδιών. Μέσα από τη σελίδα του Schoolmarius και τα βίντεο του μιλάει για διάφορα θέματα που απασχολούν παιδία, γονείς αλλά και άλλους εκπαιδευτικούς.

Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, δημοσίευσε ένα βίντεο όπου δίνει τη δική του οπτική για το πώς οι εκπαιδευτικοί χειρίζονται αυτή την ημέρα όταν κάποια από τα παιδιά έχει χάσει τη μητέρα του.

Κάθισα και έγραψα λοιπόν όλα αυτά που λέει στο βίντεο για να τα διαβάσεις. Έχει ενδιαφέρον.

Τι κάνουμε σε ένα τμήμα, όταν κάποιο παιδί έχει χάσει τη μαμά του;

Μιλάμε για τη γιορτή της μητέρας στην τάξη αν δε ζει η μαμά;

Εγώ είμαι υπέρ στο να συζητάμε τα πάντα μέσα στην τάξη. Επομένως δεν υπάρχουν θέματα που αποφεύγουμε. Γιατί η τάξη είναι ένα περιβάλλον αγάπης και αγκαλιάς. Εκεί βοηθάμε έναν άνθρωπο να προετοιμαστεί για αυτό που θα συναντήσει στη ζωή του.

Αγαπητοί γονείς, έχετε μαύρα μεσάνυχτα! Το συγκλονιστικό μήνυμα ενός δασκάλου

Αν δηλαδή αποφεύγουμε να κάνουμε κουβέντες για μαμάδες, κάποια στιγμή αυτό το παιδί θα μεγαλώσει, θα γίνει 20 χρόνων και θα πάει σε ένα πανεπιστήμιο ή στη δουλειά του αργότερα και θα του πούνε «Η μαμά σου;» και θα πληγωθεί.

Εννοείται ότι θα πληγωθεί, δεν το αποφεύγει αυτό.

Αν όμως γίνει μέσα στο σχολικό περιβάλλον που είναι χώρος αγάπης και αγκαλιάς και έχουμε δέσει με μια ομάδα γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να κάνουμε μια αγκαλιά και να το συζητήσουμε, μπορούμε να το κάνουμε.

Είναι καλύτερο σιγά σιγά να βοηθάμε ένα παιδί στο κομμάτι της ψυχικής ανθεκτικότητας να χτιστεί γερά. Έτσι ώστε όταν ενηλικιωθεί να μην ακούσει αυτό το πράγμα για πρώτη φορά.

Αν κάνουμε ότι δεν υπάρχουν κάποιες πληγές της ζωής μας, θα τις βρούμε μεγαλώνοντας μπροστά μας και θα είναι πιο έντονο το ράγισμα.

Είναι καλό να ενδυναμώνεται ψυχικά το παιδί από μικρή ηλικία.



Μιλάμε λοιπόν για την Ημέρα της Μητέρας αν δε ζει η μαμά.

Δεν είναι εύκολο, ούτε ευχάριστο. Αλλά κάνουμε κουβέντα με τα παιδιά. Ή σε ένα διάλειμμα πριν από την κουβέντα παίρνουμε το παιδί και του λέμε

«Ξέρεις, μετά θα μιλήσουμε για τις μαμάδες μας. Πώς νιώθεις; Θέλεις να πεις κάτι εσύ γι’ αυτό; Θα σε ενοχλήσει να το κάνουμε αυτό;»

Ή «Εσύ στη θέση της μαμάς μπορείς να σκεφτείς τους ανθρώπους που νιώθεις πάρα πολύ μεγάλο δέσιμο».

Αλλά πάντα πρέπει να προσέχουμε τη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσουμε.



«Την Κυριακή γιορτάζουμε τη γιορτή της μαμάς, που όλοι είχαμε μια μαμά, ή έχουμε μια μαμά. Και γιορτάζουμε ακριβώς αυτό. Ότι έχουμε γεννηθεί, έχουμε έρθει στον κόσμο από κάποιον άλλον άνθρωπο.

Αλλά ακόμη και αν αυτός ο άνθρωπος που θέλουμε να τιμήσουμε δεν είναι πια στη ζωή, σκεφτόμαστε και τις ωραίες στιγμές που έχουμε μοιραστεί μαζί του ή σκεφτόμαστε και όλους αυτούς που είναι δίπλα μας και μας φροντίζουνε.

Δηλαδή μπορεί να είναι μια γιορτή αν όχι της μαμάς – της γιαγιάς την Κυριακή. Που και η γιαγιά είναι μαμά. Άρα είναι η γιορτή της μαμάς πάλι. Ή η γιορτή της μεγάλης μαμάς.

Βρίσκουμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε το παιδί να δεθεί με την ομάδα του, να μην νιώσει απομονωμένο ότι δεν μπορεί εκείνο να γιορτάσει αυτό που μπορούν τα άλλα παιδιά.

Η συζήτηση για όλο αυτό όμως είναι το κλειδί.



Μπορούμε να πάρουμε τηλέφωνο από την προηγούμενη μέρα τον άλλο γονιό, τους φροντιστές τους περιβάλλοντός του και τους ενημερώνουμε ότι θα συζητήσουμε μέσα στην τάξη. Μπορούμε επίσης να τους ζητήσουμε να κάνουν και μαζί στο σπίτι μια κουβέντα προετοιμασίας.

Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να έρθει ήδη προετοιμασμένο, να μην βρεθεί προ εκπλήξεως, να μη σοκαριστεί.

Από την άλλη πρέπει να σκεφτόμαστε και τα υπόλοιπα παιδιά. Είμαστε όλοι ευαίσθητοι απέναντι σε ένα παιδί που έχει χάσει τη μητέρα του. Όμως αυτό δεν πρέπει να στερεί και από τα υπόλοιπα παιδιά, να κάνουν κάτι για να τη γιορτάσουν αυτή τη μέρα. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία.

Τους σεβόμαστε όλους λοιπόν. Και το παιδί που έχασε τη μητέρα του, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά που θέλουν να ζήσουν την Ημέρα της Μητέρας.

Επομένως υπάρχουν λύσεις για να μην το αποφύγουμε, χρειάζεται απλά καλή διάθεση.

Επιμέλεια κειμένου: Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like