Μην ξεχνάς να φροντίζεις τη μητέρα, όχι μόνο το μωρό
Για πολλά χρόνια δεν είχε ειπωθεί τίποτα για τη νέα μητέρα και τις ανάγκες που της δημιουργούνται όταν έρχεται ένα νέο μωρό.
Η στήριξη συνήθως είναι τυπική και χωρίς ιδιαίτερη ενσυναίσθηση. Όμως είναι ώρα να το αλλάξουμε αυτό. Να μιλάμε περισσότερο για αυτό μέχρι να γίνει η νόρμα.
Μέχρι να μην ξεχνάς να φροντίζεις τη μητέρα, όχι μόνο το μωρό…
Το κείμενο που ακολουθεί είναι της Danielle Sherman-Lazar of New Jersey. Και μιλάει ακριβώς γι’ αυτό το πράγμα. Αξίζει να διαβάσεις το κείμενο της από το lovewhatmatters.
Διάβασε το κείμενο
Φρόντισε τη μητέρα. Όχι μόνο το μωρό. Επειδή το μωρό είναι φροντισμένο. Είναι ταϊσμένο, καθαρό, και του έχει δοθεί όλη η αγάπη του κόσμου.
Όχι μόνο από τη μητέρα. Αλλά πιθανότατα και από τον σύντροφό της, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τα αδέλφια, τα ξαδέλφια και τους φίλους της.
Αλλά μην ξεχνάς να φροντίζεις τη μητέρα. Γιατί μπορεί να έχει κενά στο μυαλό της από την έλλειψη ύπνου. Μπορεί να κάνει μηχανικά τις κινήσεις της καθώς αναρρώνει από τον τοκετό.
Μπορεί τη δεδομένη στιγμή να αισθάνεται περισσότερο σαν μια χαοτική κατάσταση, παρά σαν μητέρα. Μπορεί να κάθεται στο κρεβάτι, να κλαίει και να νιώθει υπερβολικά φορτισμένη συναισθηματικά στο σώμα και τη ζωή της.
Μπορεί να είναι γεμάτη από ενοχές της μαμάς γιατί στο μυαλό της «δεν είναι αρκετά καλή». Και αιμορραγεί, πονάει και κάποιες φορές μοιάζει σαν να την έχουν καταπιεί τα συναισθήματα της…
Η μητέρα είναι όλος ο κόσμος αυτού του μωρού. Και υπάρχει ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις για να μην εξαφανιστεί στην ομίχλη μετά τον τοκετό.
Μην ξεχνάς να φροντίζεις τη μητέρα, όχι μόνο το μωρό.
Γιατί η γυναίκα από τη στιγμή που γίνεται μητέρα ξέρει πως το μωρό της έχει μεγαλύτερη σημασία από εκείνην. Έτσι ξέρει, έτσι έμαθε, έτσι της λέει το ένστικτο της.
Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν πονάει και ότι δεν της είναι ήδη δύσκολο όλο αυτό. Εκείνη είναι η υπεύθυνη για όλα όσα αφορούν στο μωρό και εκείνη τα κάνει όλα στο παρασκήνιο, παρόλο τον πόνο της.
Να φροντίζει να ταΐζει το μωρό της κάθε στιγμή που θα το χρειαστεί… Να το αγκαλιάζει για να παρηγορήσει το κλάμα του νεογέννητου… Να είναι όλα όσα χρειάζεται αυτό το μωρό.
Επομένως, είναι η μητέρα που χρειάζεται τη φροντίδα σου περισσότερο. Την αγάπη σου και την στήριξη σου,
Και να θυμάσαι ότι η μητέρα θα θυμάται ποιος την φρόντισε, την αγάπησε και την στήριξε.Αντί λοιπόν να της πεις «Έρχομαι να δω το μωρό», πες της «Έρχομαι να δω εσένα και να γνωρίσω και το μωρό».
Μην ξεχνάς να φροντίζεις τη μητέρα, όχι μόνο το μωρό. Επειδή η μητέρα χρειάζεται περισσότερο τη φροντίδα και ακόμη περισσότερο τη στήριξη.
Η έλλειψη στήριξης και φροντίδας της νέας μαμάς, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην επιλόχειο κατάθλιψη. Η οποία είναι μια κατάσταση που επίσης αντιμετωπίζεται και δεν χρειάζεται να τρομάζει τις νέες μητέρες. Όμως και εκεί χρειάζεται ακόμη περισσότερη φροντίδα, στήριξη και αγάπη.
Η Tiffany Jenkins είχε αντιμετωπίσει την επιλόχειο κατάθλιψη μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της. Τότε είχε γράψει ένα απίστευτο κείμενο που περιέγραφε τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο. Το κείμενο λέγεται “Δεν ήθελα τα παιδιά μου όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία – Έτσι μοιάζει η επιλόχειος κατάθλιψη”
Και ξεκινάει κάπως έτσι:
“Δεν ήθελα τα παιδιά μου όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία. Στην πραγματικότητα ήμουν δυσαρεστημένη που υπήρχαν.
Η μεγάλη μου ήταν 17 μηνών και η μικρή μου μόλις ενός μήνα. Και δεν ήθελα να είμαι η μαμά τους…
Δεν ήθελα να αλλάξω τις πάνες τους, δεν ήθελα ούτε να τα ταΐσω. Τις περισσότερες φορές, ήθελα απλά να τα αφήσω στα κρεβατάκια τους και να φύγω τρέχοντας. Και να μην ξαναγυρίσω ποτέ…”
Αξίζει να συνεχίσεις το διάβασμα του άρθρου.
Με πολλή αγάπη
Λίζα
(Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!