Η μητέρα δεν είναι το ίδιο πρόσωπο που ήταν πριν τα παιδιά

Η μητέρα δεν είναι το ίδιο πρόσωπο που ήταν πριν τα παιδιά

Η μητέρα δεν είναι το ίδιο πρόσωπο που ήταν πριν τα παιδιά, σύμφωνα με την επιστήμη

Το βλέπω σε εμένα.

Είμαι ακόμη εγώ.

Αλλά είμαι ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος από τότε που έγινα μαμά.

Η ζωή μου άλλαξε, οι προτεραιότητες μου άλλαξαν. Αλλά είμαι ακόμη εγώ. Όλα είναι ίδια αλλά τόσο διαφορετικά!

Πως γίνεται να αλλάζουν οι ζωές μας τόσο πολύ;

Η ζωή χωρίς παιδί είναι πολύ διαφορετική από ότι με παιδί. Από ότι με περισσότερα παιδιά. Η ζωή με έναν έφηβο είναι μίλια μακριά από τη ζωή με ένα νεογέννητο. Πριν κάνουμε παιδιά οι ανησυχίες μας ήταν εντελώς διαφορετικές.

Για παράδειγμα, η καριέρα. Η δουλειά μας. Πριν γίνουμε μαμάδες, η ανησυχία μας μπορεί να ήταν πως να ανέβουμε επαγγελματικά.


Όμως μετά τη γέννηση των παιδιών οι ανησυχίες και οι προτεραιότητες πήραν άλλες μορφές. Πχ, πώς να συνδυάσουμε δουλειά και παιδιά. Ή πώς να ανεβούμε επαγγελματικά και να είμαστε καλές μαμάδες. Ή πώς να αποδεσμευτούμε από τα επαγγελματικά γιατί θέλουμε να αφιερωθούμε στη μητρότητα.

Τα γυναικεία σώματα μετά την εγκυμοσύνη χωρίς ίχνος ρετούς

Το πρόσωπο που ήμασταν τότε δεν είναι το ίδιο με αυτό που είμαστε τώρα.  

Η έρευνα της Scientific American μας λέει ότι συμβαίνει μεγάλη αλλαγή όταν επιλέγουμε να έχουμε μωρά. Όπως επίσης ότι μια μητέρα δεν είναι το ίδιο πρόσωπο που ήταν πριν τα παιδιά.

Η έρευνα αναφέρει ότι σχεδόν όλα τα θηλυκά θηλαστικά υφίστανται «θεμελιώδεις αλλαγές» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση. Η εγκυμοσύνη και οι ορμόνες που ρυθμίζουν το θηλασμό, μπορεί να μεταβάλλουν τον εγκέφαλο. «Αυξάνοντας το μέγεθος των νευρώνων σε ορισμένες περιοχές και προκαλώντας διαρθρωτικές αλλαγές σε άλλες».


Άλλη έρευνα έχει βρει ότι. ένας συνδυασμός ορμονών εγκυμοσύνης και η εμπειρία της εγκυμοσύνης και της γέννησης βελτιώνουν τη μνήμη και τις ικανότητες μάθησης!

Ακόμη μια έρευνα, απέδειξε ότι κατά την εγκυμοσύνη, τα εμβρυϊκά κύτταρα εισέρχονται και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα της μητέρας! Αυτό ονομάζεται «μικροχιμαιρισμός».

Είναι η παρουσία κυττάρων «με διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο» μέσα στο σώμα μας. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από 26 γυναίκες που ήταν έγκυες με γιους. Και διαπίστωσαν την παρουσία χρωμοσωμάτων Υ σε όλα αυτά!

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σίγουρα υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι, αφού γίνουμε μαμάδες, δεν είμαστε το ίδιο πρόσωπο. Είναι αναπόφευκτο γεγονός ότι η εγκυμοσύνη, η γέννηση και η μητρότητα μας αλλάζουν βαθιά.

Όμως είναι επιλογή μας πως θα το διαχειριστούμε όλο αυτό.  


Από τότε που έγινα μαμά, νιώθω ότι πολλές φορές με έχω χάσει. Έχασα το εγώ μου. Μου λείπει μερικές φορές αυτό που ήμουν πριν τα παιδιά. Αλλά για έναν μαγικό λόγο δε θα ήθελα να αλλάξω τίποτα. Γιατί τώρα είμαι κάτι περισσότερο από «εγώ». Είμαι Μητέρα.

Λίζα

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON