Μύθοι και αλήθειες για την καισαρική

Μύθοι και αλήθειες για την καισαρική

Μύθοι και αλήθειες για την καισαρική και τον φυσιολογικό τοκετό 

Ο γυναικολόγος Ιωάννης Μουζάλας Γυναικολόγος -Μαιευτήρας, μιλάει για μια επιδημία καισαρικής που συμβαίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Τα ποσοστά καισαρικών λέει ο κος. Μουζάλας σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας είναι 55% με 62% που αφορά μετρήσεις ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων μέσα στην Αθήνα.

Οπότε εύλογα σε όλη τη χώρα φτάνουμε το 70%.

Μύθοι και αλήθειες για την καισαρική και τον φυσιολογικό τοκετό 

Τα ποσοστά καισαρικών σε άλλες χώρες

Στις Σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό είναι 15-18%, ενώ στην Αγγλία 22%, στην Αμερική είναι 25% και φυσικά τα θεωρούν υψηλά, οπότε κάνουν προσπάθειες για να μειωθούν στο ελάχιστο. Ο γυναικολόγος λέει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δικαιολογεί ως «επιστημονικά νόμιμο» ένα ποσοστό 15%. 

Γιατί στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλα τα ποσοστά;

Σύμφωνα με τον κο. Μουζάλα φταίει μάλλον ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι γυναικολόγοι στην Ελλάδα τον τοκετό.

Μύθοι και αλήθειες για την καισαρική 

Υπάρχει οικονομικό όφελος από τις καισαρικές;

Αν και η καισαρική τομή έχει μεγαλύτερο κόστος για την κλινική και το νοσοκομείο, ο γυναικολόγος δεν επωφελείται από την καισαρική. Αυτό που κερδίζει ο γυναικολόγος είναι ο χρόνος. Είμαστε ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που το 70-75% των τοκετών συμβαίνει αυστηρά μέσα στο ωράριο εργασίας! Δηλαδή 8.00 με 15.00 το πρωί εκτός από Σάββατο και Κυριακή. Δηλαδή τις εργάσιμες ώρες και τις περισσότερες φορές οι τοκετοί αυτοί γίνονται προγραμματισμένοι με πρόκληση.

Κάτι αφύσικο συμβαίνει στη χώρα μας, το οποίο συμβαίνει τόσο πολύ καιρό που το θεωρούμε πια φυσιολογικό! Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση που να στηρίζει το μεγάλο ποσοστό των καισαρικών στη χώρα μας.

Υπάρχει μικρότερος κίνδυνος κάνοντας καισαρική και επομένως λιγότερες ευθύνες για τους γυναικολόγους;

Είναι και αυτό ένας μύθος. Η καισαρική είναι ένα μεσαίο χειρουργείο, ενώ ο τοκετός είναι ένα φυσιολογικό γεγονός. Δεν χρειάζεται να είσαι κανένας φοβερός επιστήμονας λέει ο κος Μουζάλας για να κάνεις ένα μεσαίο χειρουργείο, αλλά έχει πάντα περισσότερες δυνατότητες και πιθανότητες επιπλοκών από ένα φυσιολογικό τοκετό.

Που γίνονται περισσότερες καισαρικές, στις πόλεις ή στις επαρχίες;

Εκεί που βρίσκονται λιγότεροι μαιευτήρες και μαιευτήρια, οι φυσιολογικοί τοκετοί είναι περισσότεροι.

Πως φτάνουν οι γυναίκες να ζητούν από μόνες τους να κάνουν καισαρική τομή;

Η επιθυμία της γυναίκας να κάνει καισαρική είναι σεβαστή. Αλλά υπάρχει μια σειρά μύθων και ψευδών στοιχείων γύρω από την καισαρική που τις κάνει να φοβούνται το φυσιολογικό τοκετό. Όπως ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι επικίνδυνος. Ενδεικτικά το 2000 τα ποσοστά των καισαρικών στην Ελλάδα ήταν 35%. Το 2011 αυξήθηκε ραγδαία στο 55-62%. Σε αυτό φταίει και ο βομβαρδισμός των ψευδών στοιχείων ότι η καισαρική είναι πιο ασφαλής μέθοδος από το φυσιολογικό τοκετό, για να έρθει ένα μωρό στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει όμως μόνο στην Ελλάδα.

Γιατί τα μωρά της καισαρικής είναι λιγότερο ταλαιπωρημένα από τα μωρά του φυσιολογικού; Ταλαιπωρείται όντως το παιδί αν γεννηθεί φυσιολογικά;

Στο φυσιολογικό τοκετό, όλη αυτή η διαδρομή που ακολουθεί το παιδί μέσα από το γενετικό σωλήνα μέχρι να γεννηθεί, είναι μια διαδρομή που έχει υπολογιστεί από την οικονομία της φύσης και που βοηθάει στο να ξεκινήσουν δεκάδες βιοχημικές αντιδράσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την υγεία του παιδιού. 

Συγκρίνοντας τον φυσιολογικό τοκετό με την καισαρική, τι ποσοστό ρίσκου υπάρχει;

Με την πρόοδο της επιστήμης, η καισαρική είναι μια ασφαλής μέθοδος. Όμως ο φυσιολογικός τοκετός παραμένει η ασφαλής επιλογή της φύσης και η καισαρική τομή δεν πρέπει να τον αντικαθιστά. Καισαρική τομή θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα.

Αν μια γυναίκα θέλει φυσιολογικό τοκετό και ο γιατρός της πει ότι πρέπει να κάνει καισαρική, υπάρχει τρόπος να είναι σίγουρη δεν θα είναι μια αναίτια καισαρική;

Το 40% των καισαρικών που γίνονται, γίνονται με ευθύνη του γιατρού. Την τελική ευθύνη την έχει ο γιατρός. Δεν είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί να γίνει ψηφοφορία εκείνη τη στιγμή για να αποφασίσουν γυναίκα και γιατρός τι πρέπει να γίνει. Δεν είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το ρισκάρει κανείς.

Αυτό που μπορεί να κάνει η γυναίκα είναι να ελέγξει τη σχέση της με το γυναικολόγο της, πολύ πριν τον τοκετό. Σήμερα η πληροφόρηση είναι εύκολη, τα πράγματα έχουν αλλάξει, δεν είναι δυνατόν στη μαιευτική να συνεχίσουμε να μονοπωλούμε μια σχέση απόλυτης εξουσίας, μη επιδεχόμενης έλεγχο. Άρα είναι στο χέρι του ζευγαριού να επιλέξει το σωστό γιατρό, ο οποίος θα πρέπει να είναι ενεργά συμπαραστάτης τους σε αυτό που επιθυμούν.

Πονάει περισσότερο ο φυσιολογικός τοκετός ή η καισαρική;

Την ώρα του τοκετού πονάει ο φυσιολογικός, το επόμενο 15θήμερο πονάει η καισαρική. Η καισαρική είναι ένα χειρουργείο, το αντίστοιχό του είναι μια χολοκυστεκτομή. Πως γίνεται να μην πονάς μετά από ένα χειρουργείο; Η γυναίκα που γέννησε με φυσιολογικό τοκετό είναι μια κουρασμένη λεχώνα, η γυναίκα που γέννησε με καισαρική είναι μια άρρωστη λεχώνα. 

Αν μια γυναίκα γεννήσει με καισαρική, μπορεί στο επόμενο παιδί της να γεννήσει με φυσιολογικό;

Άλλο ένα ζήτημα που η Ελλάδα έχει τη μοναδικότητα. Υπάρχει ένα ρητό που λέει «Μια φορά καισαρική, πάντα καισαρική». Αυτό ισχύει μόνο στην Ελλάδα. Όλες οι επιστημονικές ενώσεις στην Ευρώπη συστήνουν στις γυναίκες που γέννησαν με καισαρική να ακολουθήσουν την οδό του φυσιολογικού τοκετού στην επόμενη γέννα. Αυτό στην Ελλάδα δεν διδάσκεται ούτε καν στα Πανεπιστήμια μας.

Πως βγήκε αυτός ο «κανόνας» τότε;

Αυτό λέχθηκε το 1936 σε ένα συνέδριο στην Αμερική, από ένα μεγάλο γυναικολόγο της εποχής, ο οποίος το είπε σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους γυναικολόγους να κάνουν καισαρικές, γιατί τότε η καισαρική ήταν πολύ επικίνδυνη. Αυτό το εφαρμόζουμε μόνο στην Ελλάδα λέει ο κος. Μουζάλας. Αν το πεις στο εξωτερικό θα σε αντιμετωπίσουν με «συμπάθεια». 

Τι πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες που έχουν κάνει στο παρελθόν καισαρική και επιθυμούν να γεννήσουν φυσιολογικά στην επόμενη γέννα τους;

Οι γυναίκες που έχουν κάνει στο παρελθόν καισαρική, έχουν ένα ποσοστό 70% να γεννήσουν φυσιολογικά σε επόμενο τοκετό τους. Μπορεί να γίνει ένα «τεστ τοκετού» διάρκειας 1 ή 2 ωρών, όπου ελέγχονται οι συσπάσεις της μήτρας, το πώς αντιδράει το παιδί, το μέγεθος της ουλής, το ιστορικό της γυναίκας. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης σου δείχνει αν μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά ή αν θα πρέπει να επαναληφθεί η καισαρική τομή.

Τελειώνοντας ο κος Μουζάλας είπε:

«Η καισαρική είναι μια ευλογημένη μέθοδος αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά. Είμαστε ευτυχείς που υπάρχει η καισαρική. Αυτό το οποίο συζητάμε είναι η κακή χρήση της. Ο τοκετός είναι πολύ σημαντικός για μια γυναίκα. Δεν μπορεί να τον παραβιάζει ο γιατρός επειδή βιάζεται ή επειδή έρχεται Σαββατοκύριακο…» 

Αυτό κρατάμε και εμείς και ελπίζουμε να αποκτήσουν την ίδια άποψη και άλλοι γυναικολόγοι- μαιευτήρες στην Ελλάδα.

Διάβασε επίσης πως και γιατί ξεκίνησε η καισαρική, πως εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια και πώς φτάσαμε στο σήμερα  “Καισαρική τομή: Η ιστορία της”

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like