Το μητρικό γάλα φάρμακο για την ατοπική δερματίτιδα
Η τοπική εφαρμογή μητρικού γάλακτος σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την εφαρμογή αλοιφής υδροκορτιζόνης περιεκτικότητας 1%. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε στις 2 Φεβρουαρίου στο International Journal of Dermatology, δηλαδή στο Διεθνές Περιοδικό Δερματολογίας.
Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία κατάσταση που προσβάλλει περίπου το 50% των παιδιών κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Όσοι ζουν το πρόβλημα της ατοπικής δερματίτιδας, όπως εγώ με τον μικρό μου γιο, γνωρίζουν πως είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση και καθώς είναι χρόνια, η συνεχής εφαρμογή φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι απλά αδύνατη λόγω των παρενεργειών που έχουν αυτά τα σκευάσματα. Το μητρικό γάλα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά θαυματουργό και σε αυτήν την περίπτωση.
Ο Hengameh Kasrae, του Πανεπιστημίου Arak της Ιατρικής Σχολής του Ιράν και οι συνεργάτες του, εξέτασαν την βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της τοπικής εφαρμογής ανθρώπινου μητρικού γάλακτος σε αντιδιαστολή με την τοπική εφαρμογή αλοιφής υδροκορτιζόνης 1% σε νήπια με ήπια έως μέτρια μορφή ατοπικής δερματίτιδας. Παιδιά με διαγνωσμένη ατοπική δερματίτιδα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εφαρμογή μητρικού γάλακτος η μια ομάδα ή υδροκορτιζόνης η άλλη ομάδα.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι σε 0, 7, 14 και 21 ημέρες δεν υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στις δυο ομάδες παιδιών. Η εφαρμογή και στις δύο ομάδες είχε παρόμοια αποτελέσματα.
«Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης αποδεικνύουν ότι το ανθρώπινο μητρικό γάλα μπορεί να βελτιώσει το έκζεμα της νηπιακής ατοπικής δερματίτιδας, παρουσιάζοντας το ίδιο αποτέλεσμα με την θεραπεία με αλοιφή υδροκορτιζόνης 1%», έγραψαν οι συγγραφείς. «Συστήνουμε τη χρήση του μητρικού γάλακτος για τη θεραπεία του εκζέματος της παιδικής ατοπικής δερματίτιδας εξαιτίας του θεραπευτικού του αποτελέσματος και της διαθεσιμότητας του.»
Ακόμα μία ευεργετική ιδιότητα του μητρικού γάλακτος ήρθε να προστεθεί στον, ούτως ή άλλως, μακρύ κατάλογο.
(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!
Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!
e-mama.gr: onlinelibrary.wiley.com