Μητρικό γάλα VS Γάλα φόρμουλα – Όλη η αλήθεια
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα συστατικά που υπάρχουν στο μητρικό γάλα; Έχετε ρίξει ποτέ μια ματιά στα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα ενός βρεφικού γάλακτος φόρμουλα;
Κάθε χρόνο καινούργια συστατικά ανακαλύπτονται στο μητρικό γάλα.
Η παρακάτω εικόνα με τη σύγκριση του μητρικού και του βρεφικού γάλακτος φόρμουλα, είναι μια εξαιρετική πηγή για εμάς τις μαμάδες, να δούμε ακριβώς γιατί ο θηλασμός είναι τόσο σημαντικός!
Δεν είναι μόνο ότι το μητρικό γάλα έχει πολλά περισσότερα συστατικά, άλλα είναι σημαντικό ότι η σύστασή του αλλάζει συνεχώς για να καλύψει τις ανάγκες των βρεφών και των νηπίων. Επίσης το γάλα σας αλλάζει προκειμένου να προστατεύσει εσάς και το μωρό σας, αν παρουσιαστεί ανάγκη.
Για να δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος τα συστατικά του μητρικού γάλακτος και του γάλακτος σε σκόνη, πατήστε εδώ
Ας πούμε καταρχήν λίγα πράγματα για το μητρικό γάλα και το γάλα φόρμουλα και μετά θα δούμε γιατί διαφέρουν τόσο πολύ:
1. Τα σημαντικά συστατικά που υπάρχουν στο μητρικό γάλα δεν εξαφανίζονται ξαφνικά όταν το μωρό σας φτάσει σε μια ορισμένη ηλικία. Συνεχίζει να δίνει στο παιδί σας πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, ηλεκτρολύτες, έχει αντιβακτηριακές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές ιδιότητες κλπ., τα οποία υπάρχουν για όσο καιρό θηλάζετε το παιδί σας.
2. Το μητρικό γάλα είναι ένας ζωντανός ιστός μέσα στο σώμα (παρόμοιο με το αίμα), το οποίο αλλάζει σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού σας και την αλλαγή του από βρέφος σε νήπιο. «Το ανθρώπινο γάλα είναι παρόμοιο με το αίμα, και είναι ικανό να μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, που επηρεάζουν βιοχημικά συστήματα, ενισχύουν την ανοσία και καταστρέφουν παθογόνα και μικροοργανισμούς». «Το μητρικό γάλα, όπως όλα τα άλλα γάλατα των ζώων, είναι ειδικό για το ανθρώπινο είδος. Έχει προσαρμοστεί σε όλη την ανθρώπινη ύπαρξη για να καλύπτει τις διατροφικές και αντι-μολυσματικές ανάγκες του ανθρώπινου βρέφους για να διασφαλίσει τη βέλτιστη ανάπτυξη και την επιβίωση» (Riordan & Wambach (2012) (σελ. 97)).
3. Το αγελαδινό γάλα και το βρεφικό αγελαδινό γάλα φόρμουλα, είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο είδος. Το γάλα φόρμουλα μπορεί σώσει ανθρώπινες ζωές σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως έρευνα, για να υποστηρίξει ότι ένα παιδί θα πρέπει να αλλάξει το μητρικό γάλα και να σιτίζεται με ένα άλλο γάλα που είναι κατάλληλο για ένα διαφορετικό είδος. Εκτός αν φυσικά, υπάρχει συγκεκριμένος ιατρικός λόγος και η μητέρα δεν πρέπει ή δεν μπορεί να θηλάζει το παιδί της.
Γιατί τα πρόσθετα συνθετικά συστατικά στο βρεφικό γάλα φόρμουλα δεν είναι τα ίδια με τα φυσικά συστατικά του μητρικού γάλακτος;
Οι εταιρίες βρεφικού γάλακτος φόρμουλα σπαταλούν χρόνο και χρήμα σε έρευνες για να βρουν τα συστατικά του μητρικού γάλακτος. Προκειμένου να πλησιάσουν το προϊόν τους περισσότερο στο μητρικό γάλα. Έπειτα προσπαθούν να «φτιάξουν» τεχνητά κάποια από αυτά τα συστατικά στο εργαστήριο και να τα προσθέσουν στο βρεφικό γάλα. Όμως αυτά τα συνθετικά συστατικά δεν προσφέρουν τα οφέλη των φυσικών συστατικών του μητρικού γάλακτος.

Μια σημαντική πτυχή του βρεφικού γάλακτος φόρμουλα και του τρόπου με τον οποίο προωθείται στο εμπόριο, είναι η μεγάλη αναφορά που γίνεται στα «πρόσθετα συστατικά».
Ουσιαστικά προσπαθούν να το κάνουν να φαίνεται καλύτερα από ό, τι είναι στην πραγματικότητα.
Μια μελέτη που έγινε πρόσφατα από την οποία προκύπτει ότι η προσθήκη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ARA και DHA όταν χρησιμοποιούνται ως συνθετικά πρόσθετα, δεν παρέχουν τις ίδιες βελτιώσεις με τα φυσικά οξέα του μητρικού γάλακτος! (Μελέτες δείχνουν ότι τα βρέφη που λαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα ARA/DHA έχουν σημαντικά βελτιωμένα τα επίπεδα της λειτουργίας του εγκεφάλου/γνωστικής λειτουργίας. Καθώς και πολλές άλλες ευεργετικές επιδράσεις)
«Τα οξέα ARA (ενισχύουν την «οπτική οξύτητα») και DHA (ενισχύουν την «νευρολογική ανάπτυξη») έχουν προστεθεί στα βρεφικά γάλατα φόρμουλα από το 1997. Τα δύο αυτά μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ανθρώπινο μητρικό γάλα και σε αυτή τη μορφή, συμβάλλουν στην βελτίωση της όρασης και στη νευρολογική ανάπτυξη. Αλλά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ΠΟΥ και ο Cochran Collaboration, ο ερευνητικός οργανισμός με έδρα το Λονδίνο, έχουν δημοσιεύσει μελέτες καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα οξέα ARA και DHA, όταν χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα, δεν βελτιώνουν την ανάπτυξη των βρεφών». (WHO and Cochran Review)
«Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, τα επιστημονικά στοιχεία είναι «μπερδεμένα» σχετικά με τα οφέλη της προσθήκης ARA και DHA στο βρεφικό γάλα φόρμουλα. Χωρίς επί του παρόντος να υπάρχουν διαθέσιμες δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
«Οι επιστήμονες δεν μπορούν να αναπαράγουν την ίδια μορφή των ARA και DHA που περιέχει το ανθρώπινο μητρικό γάλα».
Αυτό δήλωσε η Elizabeth Myler, εκπρόσωπος της αμερικανικής ΜΚΟ προώθησης θηλασμού, La Leche League International. «Αντ ‘αυτού, τα εξάγουν από φύκια και μύκητες που έχουν υποστεί ζύμωση χρησιμοποιώντας μια τοξική χημική ουσία που ονομάζεται εξάνιο.»
Τα βρεφικά γάλατα φόρμουλα που εμπεριέχουν τα συνθετικά οξέα ARA και DHA, πωλούνται πολύ πιο ακριβά από τα υπόλοιπα. Οι γονείς πληρώνουν παραπάνω γιατί θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Φυσικά όμως οι εταιρίες δεν θα τους πουν ποτέ ότι πληρώνουν ακριβά τα πρόσθετα συνθετικά συστατικά. Τα οποία δεν προσφέρουν αυτό που η ίδια η φύση προσφέρει.
*Riordan, J & Wamback 2012, Breastfeeding and human lactation, 4th ed, Jones and Bartlett Publishers, Sudbury, Massachusetts.