Μητρικός Θηλασμός: Επένδυση για μια ζωή!

Μητρικός Θηλασμός: Επένδυση για μια ζωή!

«Το καλύτερο δώρο για το ξεκίνημα της ζωής ενός παιδιού είναι ο μητρικός θηλασμός, ένας από τους απλούστερους, εξυπνότερους και πιο οικονομικούς τρόπους που διαθέτουμε, για να μεγαλώσουμε υγιέστερα παιδιά, να δημιουργήσουμε ισχυρότερους οικογενειακούς δεσμούς και να ενισχύσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.»

 

Πώς ξεκίνησε η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου από το 1996.

Αποκλειστικά μητρικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες της ζωής
Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Η UNICEF συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους και την συνέχισή του μέχρι το 2ο έτος μαζί με την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή, ή ακόμα και παραπέρα.

Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μία τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο μωρό συνεχή ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα του μωρού δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς στη σωστή αναλογία ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία για ένα μωρό στους έξι πρώτους μήνες της ζωής και επίσης όλο το νερό που χρειάζεται. Τα διατροφικά του στοιχεία είναι τέλεια ποιοτικά για ένα μωρό και είναι πιο ευκολοχώνευτο από οποιοδήποτε άλλο γάλα ή τροφή.

θηλασμός

Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα;
Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε επαρκή διατροφή. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά το θηλασμό.

  • Ο Μητρικός Θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διατροφή και στην υγεία.
  • Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Είναι συνέχεια της διατροφής και προστασίας που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Παρέχει θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή και έχει την ίδια δράση με τον εμβολιασμό, μειώνοντας τις πιθανότητες προσβολής από ορισμένες ασθένειες.
  • Η πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της σωστής παιδικής φροντίδας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
  • Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών, της αναιμίας από σιδηροπενία και την οστεοπόρωση.

Η UNICEF υποστηρίζει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και τις οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο, συστήνοντας τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και κατόπιν τη συνέχισή του, ενώ παράλληλα παρέχονται έγκαιρα, επαρκώς θρεπτικές, ασφαλείς και κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για δύο χρόνια ή και περισσότερο.

 

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2014
22η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που στη χώρα μας γιορτάζεται κάθε χρόνο από 1-7 Νοεμβρίου, η UNICEF Ελλάδος ενώνει τη φωνή της με άλλους παγκόσμιους φορείς και συνεργάτες σε μια κοινή έκκληση για να περάσει το μήνυμα για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στο ευρύ κοινό και να τονίσει τη σημασία, να ενισχύσει την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, ώστε οι νέοι να κατανοήσουν τη σημασία της σωτήριας και φυσικής αυτής πρακτικής πριν γίνουν γονείς.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την WHO, την WABA και τη UNICEF και είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.

θηλασμός επένδυση ζωήςΗ Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2014, εορτάζεται κάτω από το σύνθημα «Μητρικός Θηλασμός: Επένδυση για μια ζωή!», που υπογραμμίζει την εξαιρετικά σημαντική σύνδεση μεταξύ του μητρικού θηλασμού και της επίτευξης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Το καλύτερο δώρο για το ξεκίνημα της ζωής ενός παιδιού είναι ο μητρικός θηλασμός, ένας από τους απλούστερους, εξυπνότερους και πιο οικονομικούς τρόπους που διαθέτουμε, για να μεγαλώσουμε υγιέστερα παιδιά, να δημιουργήσουμε ισχυρότερους οικογενειακούς δεσμούς και να ενισχύσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η σύνδεση του μητρικού θηλασμού με τους Αναπτυξιακούς Στόχους είναι ιδιαίτερα εμφανής στην προσπάθεια επίτευξης του 4ου Στόχου για τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Από το 1990, ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών, που πεθαίνουν από αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, έχει μειωθεί δραματικά κατά 47%. Ωστόσο, 6,3 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο και πάνω από το 40% από αυτά είναι νεογέννητα.

Ο άμεσος θηλασμός μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση μπορεί να αποτρέψει έναν στους πέντε θανάτους βρεφών. Αυτό μεταφράζεται σε 500.000 παιδικούς θανάτους κάθε χρόνο ή σε περισσότερους από 1.500 κάθε μέρα. 

Ο μητρικός θηλασμός δεν βοηθάει απλώς τα παιδιά να επιβιώσουν, τα βοηθάει να αναπτυχθούν με εφόδια που θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καλής διατροφής, καθώς, όχι μόνο περιορίζει τον κίνδυνο υποσιτισμού στην πρώιμη παιδική ηλικία, αλλά και τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή. Στηρίζοντας τη διατροφή και ενισχύοντας τον δεσμό μητέρας-παιδιού, ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παιδικής καχεξίας, μια τραγωδία παγκόσμιας έκτασης που πλήττει εκατομμύρια παιδιά, υπονομεύοντας όχι μόνο τη σωματική και νοητική τους ανάπτυξη, αλλά και την υγεία των μελλοντικών κοινωνιών.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι λιγότερα από τα μισά νεογέννητα του κόσμου ευεργετούνται από τον μητρικό θηλασμό. Ακόμα λιγότερα βρέφη τρέφονται αποκλειστικά μέσω θηλασμού τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Για να αλλάξει αυτή η τάση, θα πρέπει να αλλάξουν κοινωνικές συνήθειες και να ενθαρρυνθούν ακόμα περισσότερες γυναίκες να θηλάζουν τα μωρά τους.

μητρικός θηλασμόςΟ μητρικός θηλασμός πρέπει να προστατεύεται, να προωθείται και να υποστηρίζεται από όλους!

Χρειάζεται ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Προστασία σημαίνει ότι εξασφαλίζεται στις γυναίκες και τις οικογένειές τους η παροχή επιστημονικών και εμπεριστατωμένων πληροφοριών και υποστήριξη ανεξάρτητη προκαθορισμένων εταιρικών συμφερόντων, όπως για παράδειγμα από βιομηχανίες βρεφικών τροφών και/ή ανάλογων ειδικών. H εφαρμογή και η τήρηση του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος και των μετέπειτα σχετικών ψηφισμάτων της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία (WHA), θα βοηθήσει την προστασία του μητρικού θηλασμού.

 

Χρειάζεται ΠΡΟΩΘΗΣΗ

Προώθηση σημαίνει την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του μητρικού θηλασμού και την κινητοποίηση του κόσμου να αναλάβει δράση. Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού είναι ένα παράδειγμα μαζικής ευαισθητοποίησης και προώθησης του μητρικού θηλασμού.

 

Χρειάζεται ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Υποστήριξη σημαίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες, κλινική βοήθεια από ειδικευμένο προσωπικό και συμβουλευτική – και την πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζονται οι γυναίκες για να ξεκινήσουν, να διαχειριστούν και να συνεχίσουν το θηλασμό, όπου κι αν βρίσκονται. Οι παροχές που αφορούν την προστασία της μητρότητας μπορούν να βοηθήσουν τις εργαζόμενες μητέρες να συνεχίσουν το θηλασμό.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON