Μοναχογονεϊκή οικογένεια – Όταν είσαι μόνη μαμά αλλά μέσα σε γάμο

Μοναχογονεϊκή οικογένεια – Όταν είσαι μόνη μαμά αλλά μέσα σε γάμο

Μοναχογονεϊκή οικογένεια – Όταν είσαι μόνη μαμά αλλά μέσα σε γάμο

Το ξέρω ότι σε ξενίζει ο ορισμός μοναχογονεϊκή οικογένεια. Θα σου εξηγήσω όμως παρακάτω. 

«Ο μπαμπάς θα πρέπει να ωριμάσει και να καταλάβει ότι τώρα έχετε ένα παιδί και ότι και οι δύο είστε οι γονείς του.

Όταν έρχεται στο σπίτι δεν μπορεί πια να περιμένει ότι θα χαλαρώσει και ότι θα είσαι εκεί να καλύψεις και τις δικές του ανάγκες.

Θα πρέπει να επενδύσει χρόνο και ενέργεια στο παιδί ώστε να μπορείς εσύ να χαλαρώσεις.

Προσωπικά θέτω τα όρια μου ακόμα και στις δουλειές του σπιτιού και στο μεγάλωμα του παιδιού.

Το παιδί το κάναμε μαζί, το σπίτι το έχουμε μαζί. Είναι ευθύνη του συζύγου να ξοδέψει χρόνο με τα παιδιά και να χτίσει το δεσμό του μαζί τους.

Δυστυχώς πολλοί μπαμπάδες στην Ελλάδα έχουν μεγαλώσει με την εικόνα της μητέρας που τα κάνει όλα χωρίς να μιλάει, με ένα ξέσπασμα την εβδομάδα ή το μήνα επειδή τα είχε παίξει, το οποίο ονόμαζαν “γκρίνια” και της έλεγαν “Σιγά μωρέ, τι κάνεις; Εγώ δουλεύω όλη μέρα!” και το θεωρούν όλο αυτό φυσιολογικό.»

Αυτό που μόλις διάβασες είναι το ποστ που είδα στην αγαπημένη Oly Patsoura με ένα συγκλονιστικό σκίτσο του Ισπανού σκιτσογράφου Javirroyo.

Παρατήρησε το σκίτσο πολύ καλά. Σου θυμίζει κάτι;

Μοναχογονεϊκή οικογένεια – Όταν είσαι μόνη μαμά αλλά μέσα σε γάμο

 

Το κείμενο όμως προέρχεται από την Aspa Kondyli που στην πραγματικότητα ήταν η απάντηση σε μια μητέρα που ρωτούσε πώς να διαχειριστεί την αδιαφορία του προς το παιδί αλλά και την απαίτηση του να τον φροντίζει περισσότερο.

 Η ίδια λέει:

«Έγινε «καταλάθος» viral αυτό το σχόλιο, το οποίο έγραψα σαν απάντηση στη δημοσίευση μιας μητέρας που έγραφε πως ο σύζυγος της ήταν εντελώς αδιάφορος προς το παιδί της και κατηγορούσε την ίδια ότι τον έχει παραμελήσει.

Η μητέρα έλεγε πως έχει αναλάβει όλες τις ευθύνες του σπιτιού και του παιδιού και ότι στο τέλος της ημέρας ακούει κιόλας ότι “Σιγά μωρέ, όλη τη μέρα κάθεσαι”.

Να αναφέρω ότι έχω γνωρίσει ένα σωρό εξαιρετικούς μπαμπάδες που μοιράζονται τα βάρη της γονεϊκότητας και του σπιτιού. Που θέλουν να είναι ενεργοί στην γονεϊκότητα και δεν βλέπουν καθόλου έτσι την οικογενειακή τους ζωή. Που σπάνε τέτοιες αλυσίδες και κάνουν βήματα προς μια καλή κατεύθυνση. Χάνεται αυτό εδώ γιατί το κείμενο είχε γραφτεί με άλλο σκοπό!»

Και κάπως έτσι άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για αυτό.

Γι’ αυτό αποφάσισα να την ανοίξω και εγώ εδώ μέσα. Γιατί όποιος νομίζει ότι δε συμβαίνουν αυτά πια, μάλλον δεν έχει δει απελπισμένες μαμάδες να ζητούν βοήθεια με αυτό το θέμα σε ανώνυμες δημοσιεύσεις σε γκρούπ. Και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Μοναχογονεϊκή οικογένεια – Όταν είσαι μόνη μαμά αλλά μέσα σε γάμο

Τον ορισμό μοναχογονεϊκή οικογένεια τον είδα στο πολύ πολύ εύστοχο σκίτσο της Nasta Nayru και σκέφτηκα ότι είναι ακριβώς ο ορισμός που έψαχνα!

Μοναχογονεϊκή οικογένεια – Όταν είσαι μόνη μαμά αλλά μέσα σε γάμο
Μια εξήγηση για να γίνει πιο σαφές τι συμβαίνει στην “μοναχογονεϊκή” οικογένεια

Όλοι αναγνωρίζουμε τον αγώνα και τις προκλήσεις των μαμάδων που είναι μόνες, που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους χωρίς σύντροφο. Τη μονογονεϊκή οικογένεια.

Αλλά κανείς δε μιλάει για τις μαμάδες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους ενώ έχουν σύντροφο. Ενώ είναι παντρεμένες. Ενώ είναι μέσα σε ένα γάμο. Και μαζί με τα παιδιά που μεγαλώνουν μόνες, έχουν να «μεγαλώσουν» και τον άλλο γονέα που αρνείται να αναλάβει το ρόλο του. Τη μοναχογονεϊκή οικογένεια.Μαμάδες που είναι πάντα μόνες στις γιορτές και στις ενημερώσεις του σχολείου. Μαμάδες που θα πάνε το παιδί στο γιατρό πάντα μόνες. Μαμάδες που είναι πάντα μόνες στα πάρκα, στο σινεμά, που πηγαίνουν μόνο εκείνες τα παιδιά στις δραστηριότητες. Που εξυπακούεται ότι είναι μόνο δική τους αρμοδιότητα να βρουν δάσκαλο για ιδιαίτερα. Που εξυπακούεται ότι είναι μόνο δική τους αρμοδιότητα η τόσο βαριά φροντίδα του σπιτιού. 

Και όλα αυτά όχι επειδή ο άλλος γονιός δουλεύει ή δεν μπορεί να παρευρεθεί ή να συμμετέχει. Δε μιλάμε γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Αλλά για εκείνες που είναι επιλογή του άλλου γονέα να μην εμπλέκεται. Τόσο ενεργά όσο και συναισθηματικά.

Μαμάδες που νιώθουν μόνες μέσα στη θάλασσα όχι μόνο της μητρότητας αλλά και της γονεϊκότητας (ή μοναχογονεϊκότητας). Που αναλαμβάνουν τη φροντίδα και το μεγάλωμα των παιδιών γιατί δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον άλλο γονέα. Που όμως ο άλλος γονιός είναι εκεί, μένει στο ίδιο σπίτι και πρέπει να αναλάβουν το «μεγάλωμα» και εκείνου.Που αναλαμβάνουν ένα ρόλο που δεν είναι φυσιολογικός και δεν είναι προορισμένες να αναλάβουν.

Συχνά νιώθουν υποχρεωμένες όμως να το κάνουν, για διάφορους λόγους. Είτε επειδή έχουν πιστέψει ότι έτσι πρέπει να είναι. Είτε επειδή νιώθουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Είτε επειδή νιώθουν τύψεις που δε δουλεύουν και προσπαθούν να ισοσταθμήσουν το γεγονός ότι ο άλλος γονέας δουλεύει. Αλλά είτε ακόμη και αν δουλεύουν, τις κάνουν να νιώθουν ότι δεν ανταποκρίνονται αρκετά σε όλους τους ρόλους τους.

Μοναχογονεϊκή οικογένεια – Όταν είσαι μόνη μαμά αλλά μέσα σε γάμο

Η μοναχογονεϊκή οικογένεια δεν είναι ποτέ επιλογή της ίδιας της μαμάς. Είναι απαίτηση του γονιού που την ωθεί σε αυτήν. Που την απαιτεί από αυτήν. Που την κάνει ακόμη και να πιστέψει ότι έτσι πρέπει να είναι.

Τι επιπτώσεις έχει η μοναχογονεϊκή οικογένεια στα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί μέσα;

Στη μοναχογονεϊκή οικογένεια, ο γονιός που απαιτεί να αντιμετωπίζεται σαν παιδί, απαιτεί το ίδιο και από τα παιδιά του. Ζητάει δηλαδή και από τα ίδια του τα παιδιά να γίνουν οι «γονείς του». Οι φροντιστές του. Αφήνει την αίσθηση ότι είναι το πρώτο και κύριο άτομο στην οικογένεια που χρειάζεται φροντίδα και παραμερίζονται συνήθως οι ανάγκες των υπολοίπων στην οικογένεια. Μη σοκαριστείς αν σου πω ότι αυτός ο γονιός ανταγωνίζεται τα παιδιά του σε ότι έχει να κάνει με τη φροντίδα και την προσοχή.Στη μοναχογονεϊκή οικογένεια, ο γονιός που απαιτεί να αντιμετωπίζεται σαν παιδί, συχνά δημιουργεί εντάσεις όταν δεν ανταποκρίνονται οι υπόλοιποι της οικογένειας στις προσδοκίες του. Το «Σιγά μωρέ, εσύ δεν κάνεις τίποτα, εγώ δουλεύω όλη μέρα» δεν είναι καθόλου τυχαίο. Είναι μια ψευδής δήλωση για να δικαιολογήσει τις παράλογες απαιτήσεις του. Στην πορεία βεβαίως, η ίδια φράση απευθύνεται και στα παιδιά του: «Εγώ σε ταΐζω», «Εγώ σε μεγαλώνω», «Εγώ σε σπουδάζω», «Αν δεν ήμουν εγώ δε θα είχατε τίποτα».

Στη μοναχογονεϊκή οικογένεια, ο γονιός που απαιτεί να αντιμετωπίζεται σαν παιδί, δεν έχει συνήθως συναισθηματική εμπλοκή με τα παιδιά του. Τα αντιμετωπίζει τυπικά και ας είναι μέσα στο ίδιο σπίτι. Είναι κατά κάποιο τρόπο οι ανταγωνιστές του, είναι αυτά για τα οποία θα παραπονεθεί στη σύντροφο του «Από τότε που κάναμε παιδί/παιδιά, εμένα δεν με προσέχεις καθόλου». Αυτό δείχνει πόσο μακριά είναι από το ρόλο του γονέα και απομακρυσμένος συναισθηματικά από το παιδί/παιδιά.

Η μοναχογονεϊκή οικογένεια λοιπόν έχει επιπτώσεις και στα παιδιά της οικογένειας. Το δε κόστος της μητέρας που κάνει υπερπροσπάθεια να μεγαλώσει τα παιδιά της ΚΑΙ έναν ενήλικο άνθρωπο είναι ανυπολόγιστο. Αντί για στήριξη, ατελείωτη μοναξιά.

Μιλάμε πολύ λοιπόν για την μονογονεϊκή οικογένεια και καλά κάνουμε. Αλλά δεν έχουμε μιλήσει ποτέ για τη μοναχογονεϊκή οικογένεια – Όταν μεγαλώνεις τα παιδιά σου μόνη σου αλλά είσαι μέσα σε γάμο. Καιρός να μάθουμε περισσότερα για αυτήν και να την αλλάξουμε!

Λίζα

Μοιράσου λοιπόν αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς! Όμως μην το αντιγράψεις χωρίς άδεια. 

Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON