Ξέρω πως στη μαγειρική σου χρησιμοποιείς μπαχαρικά και μυρωδικά για να δώσεις παραπάνω νοστιμιά και άποψη στο φαγητό σου… ξέρεις όμως πού μπαίνει το καθένα και ποια είναι η χρήση του;
Διάβασε και αποθήκευσε τον παρακάτω χρήσιμο οδηγό για μπαχαρικά και μυρωδικά ώστε να ανατρέχεις κάθε φορά που σου χρειάζεται:
Οδηγός μπαχαρικών
Τα μπαχαρικά είναι μέρη του φυτού, όπως σπόροι ή ρίζες κλπ και χρησιμοποιούνται πάντα ξερά για να δώσουν έντονο άρωμα, χρώμα και γεύση στο φαγητό. Μερικά από αυτά είναι πικάντικα και καυτερά.
Γαρίφαλο: είναι πολύ αισθητή η παρουσία του και πηγαίνει πολύ με κόκκινο κρασί, κρέατα, μήλο και κόκκινες σάλτσες. Μπαίνει σε τάρτες, πίτες, κέικ, μπισκότα και σιροπιαστά γλυκά. Επίσης, χρησιμοποιείται για την Παρασκευή λικέρ και αλκοολούχων ποτών.
Γλυκάνισος: πηγαίνει με σάλτσες σόγιας, αρνί, πάπια και γενικά σκούρα κρέατα. Συνήθως το βλέπουμε σε κινέζικα φαγητά. Επίσης χρησιμοποιείται για την παρασκευή ούζου ή και τσίπουρου.
Θυμάρι: έχει περίπου τη χρήση της ρίγανης και πηγαίνει πολύ με μαγειρευτά με σάλτσα ντομάτας, ψητά ψάρια, κρέατα και σαλάτες.
Καγιέν: είναι ένα πολύ καυτερό πιπέρι σε σκόνη που το βάζουμε όπου θέλουμε να δώσουμε τέτοια γεύση.
Κάρυ: είναι ένα χρυσοκίτρινο μείγμα πολλών μπαχαρικών όπως πιπέρι, κύμινο, κάρδαμο κ.α. και έχει πολύ έντονη γεύση. Το βάζουμε σε κρέατα (ειδικά κοτόπουλο), ρύζι , πατατοσαλάτα, βραστά αβγά και γαρίδες. Μη το βράσετε πολύ ώρα γιατί θα πικρίσει.
Κύμινο: ένα πολύ έντονο μπαχαρικό που το συναντάμε κυρίως στην ανατολίτικη κουζίνα. Στην ελληνική πηγαίνει με κιμά, σουτζουκάκια και φασόλια γίγαντες.
Μοσχοκάρυδο: το βάζουμε σε λευκές σάλτσες και κυρίως στη μπεσαμέλ, πατατοσαλάτα ή πουρέ πατάτας και λευκές κρέμες. Γενικά ταιριάζει πολύ με γαλακτοκομικά.
Μπαχάρι: μπαίνει σε σάλτσες ντομάτας και στις περισσότερες λευκές και δίνει πικάντικη γεύση. Επίσης, νοστιμίζει το χοιρινό και το βάζουμε σε μαρινάδες για κρέας και πίτες. Συνδυάζεται ωραία με το μοσχοκάρυδο.
Μπούκοβο. Γίνεται από τη σάρκα και τα σπόρια της πιπεριάς και μπαίνει αντί για μαύρο πιπέρι σε πικάντικες σάλτσες, κεμπάπ, σούπες και στο χοιρινό με λάχανο.
Πάπρικα: είναι συνδυασμός διαφόρων πιπεριών και μπορεί να είναι γλυκιά, μέτρια ή καυτερή. Προσθέτει ιδιαίτερη γεύση σε σάλτσες ντομάτας, ρύζι, τυριά, κοτόπουλο αβγά και κιμά. Από καυτερές πιπεριές, η πάπρικα γίνεται καυτερή και πικάντικη. Μπορεί να μπει και σε μαρινάδες.
Πιπέρι: μαύρο, λευκό, κόκκινο ή πράσινο… είναι το πιο γνωστό μπαχαρικό και πηγαίνει με όλα τα φαγητά. Είναι καυτερό και δίνει άρωμα και νοστιμιά στο φαγητό.
Σαφράν – κρόκος Κοζάνης: είναι από τα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου με μακριά ιστορία στη μαγειρική. Ταιριάζει ιδανικά με το ρύζι, τα ζυμαρικά, τις πατάτες, τις σάλτσες, τα λευκά κρέατα και τις σούπες.
Τα μπαχαρικά των γλυκών
Βανίλια: δίνει άρωμα και γεύση σε κέικ, παγωτά, τάρτες και μπισκότα αλλά σε μικρή ποσότητα γιατί πικρίζει και καίει.
Κανέλα: τη βάζουμε σε πίτες φρούτων, κέικ, γλυκά με σοκολάτα και σιροπιαστά μπουγάτσα, ρυζόγαλο κ.α. Τη χρησιμοποιούμε και στην μαγειρική: σε κοκκινιστά κρέατα, κιμά και μαρινάδες. Προσοχή στην ποσότητα γιατί πικρίζει.
Κάρδαμο: το συνδυάζουμε με φρουτοσαλάτες, παγωτά και γλυκά.
Τα μπαχαρικά που μοιάζουν με ξύλα όπως κανέλα, γλυκάνισος, γαρίφαλο κλπ. Τα βράζουμε μαζί με τα άλλα υλικά μας ώστε να βγάλουν το άρωμα τους.
Οδηγός μυρωδικών
Τα μυρωδικά ή αλλιώς βότανα, είναι φύλλα ή άλλα τμήματα του φυτού. Τα χρησιμοποιούμε φρέσκα ή αποξηραμένα, ολόκληρα ή ψιλοκομμένα μέσα στο φαγητό ή για γαρνιτούρα.
Άνηθος: τον συνδυάζουμε με αρακά, αγκινάρες, καρότα, κρύα πατατοσαλάτα, σαλάτες με γιαούρτι και γενικά με πιάτα που δεν περιέχουν ντομάτα.
Βασιλικός: η πιο διάσημη συνταγή με βασιλικό είναι η σάλτσα πέστο. Ταιριάζει όμως και με αρακά, κολοκυθάκια, ντομάτες και σούπες με ντομάτα.
Δάφνη: είναι απαραίτητο μυρωδικό για κοκκινιστά, φακές, πατάτες γιαχνί, χταπόδι και στιφάδο. Βάζουμε ένα με δύο φύλλα δάφνης γιατί έχει έντονη γεύση.
Δυόσμος: τα φύλλα του τα βάζουμε φρέσκα ή αποξηραμένα και ταιριάζουν ιδιαίτερα με τις ντομάτες και τον κιμά. Επιπλέον, βάζουμε δυόσμο στο κοκτέιλ μοχίτο ή και σε αναψυκτικά και πράσινο τσάι.
Δεντρολίβανο: έχει έντονη μυρωδιά και βάζουμε ολόκληρο το κλωναράκι. Ταιριάζει με κρεμμυδόσουπα, ψάρι φούρνου, ψητό αρνί ή κατσίκι, πουλερικά και χοιρινό.
Εστραγκόν: ταιριάζει με λευκές σάλτσες για το ψάρι και είναι γενικά ένα ακριβό και πολύ ποιοτικό μυρωδικό.
Κάππαρη: μπαίνει σε σαλάτες και είναι ιδανική για σαλάτες λαχανικών με τόνο.
Μαϊντανός: ταιριάζει πολύ με τις πατάτες, το ψάρι, τα φασολάκια, τα φαγητά γιαχνί και δε λείπει από τη σαλάτα ταμπουλέ.
Μάραθος: ταιριάζει πολύ με σαλάτες θαλασσινών.
Μέντα: μοιάζει πολύ με τον δυόσμο και πηγαίνει με φρουτοσαλάτες.
Παπαρουνόσπορος: θυμίζει σουσάμι και τον συναντάμε σε κέικ, πολύσπορο ψωμί, κριτσίνια, παξιμάδια, μπισκότα και κρέμες.
Ρίγανη: δεν λείπει από το ντουλάπι της ελληνικής κουζίνας και πηγαίνει με όλα. Ταιριάζει ιδανικά με σάλτσες, ντομάτες, σαλάτες (πιο γνωστή η χωριάτικη), κρέατα, πατάτες, μαρινάδες και σούπες.
Σέλινο: το βάζουμε σε χορτόσουπες, κόκκινες σάλτσες λαχανικών και στα φασόλια.
Τζίντζερ – πιπερόριζα: έχει γλυκόξινη και πιπεράτη γεύση και μπαίνει σε κρέατα, πουλερικά, σούπες, λαχανικά, ρύζι, μαρινάδες ψαριών, και σάλτσες.
Τσίλι: δίνει εξωτική γεύση στις σάλτσες και συνδυάζεται με κρέας.
Φινόκιο: το χρησιμοποιούμε το βολβό του στα ψητά , ωμό ή βάση σε σάλτσα για ψάρι.
Γενικά τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά μας τα προσθέτουμε προς το τέλος του φαγητού γιατί χάνουν τη γεύση και τη μυρωδιά τους αν βράσουν ή ψηθούν για ώρα. Κάποια από αυτά μπορεί να πικρίσουν κιόλας. Επίσης, οι ιδιότητες τους είναι ευεργετικές και ωφέλιμες για τον άνθρωπο.
Σου προτείνω ανεπιφύλακτα να τα αγοράζεις από “μπαχαράδικο”, να αποθηκεύεις το καθένα σε δικό του βαζάκι και να μην αναμειγνύεις παλιό με καινούριο.
Ως γνωστόν η φύση είναι πλούσια και μας τα παρέχει όλα!
Είμαι σίγουρη ότι ο οδηγός μου θα σε βοηθήσει να κάνεις τη μαγειρική σου πιο εύκολη και δημιουργική με συνδυασμούς και φαντασία. Πειραματίσου…
Και μοιράσου τη γνώση!
Δοκίμασε και τη συνταγή μου για αρνάκι μυρωδάτο στη γάστρα με μπόλικα μυρωδικά. Θα το λατρέψεις!