Νέα Ζηλανδία – Άδεια πένθους στους γονείς που χάνουν το μωρό τους

Νέα Ζηλανδία – Άδεια πένθους στους γονείς που χάνουν το μωρό τους

Νέα Ζηλανδία – Άδεια πένθους στους γονείς που χάνουν το μωρό τους

Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο θαυμάζω την Jacinda Ardern, την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας. Παρακολουθώ την πορεία της και πραγματικά κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε άλλες χώρες.

Ίσως είναι η μοναδική που δίνει τόση βαρύτητα στη μητρότητα.

Την είδηση λοιπόν για τη νέα νομοθεσία κάλυψαν όλα τα μεγάλα μέσα του κόσμου με μεγάλο ενθουσιασμό και στήριξη.

Νέα νομοθεσία στη Νέα Ζηλανδία που δίνει άδεια πένθους στους γονείς που χάνουν το μωρό τους

Το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ενέκρινε την Τετάρτη ομόφωνα νομοθεσία που εγκρίνει  τρεις ημέρες άδειας μετ ‘αποδοχών, σε ζευγάρια που έχασαν το μωρό τους μετά από αποβολή ή θάνατο κατά τη γέννηση.

Αυτό κάνει τη χώρα μια από τις πρώτες που θεσπίζουν μια τέτοια νομοθεσία με αυτή τη δυνατότητα.

Η νομοθεσία θα ισχύει για τις μητέρες, τους συντρόφους τους αλλά και για όσους θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω υιοθεσίας ή παρένθετης μητέρας.

Να πούμε ότι στη Νέα Ζηλανδία υπήρχε ήδη η δυνατότητα άδειας σε ζευγάρια που έχαναν το μωρό τους στην εγκυμοσύνη. Όμως από τις 20 εβδομάδες και μετά. Η νέα νομοθεσία θα επεκτείνει αυτήν την άδεια και θα ισχύει σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο της εγκυμοσύνης.

«Η θλίψη που έρχεται με μια αποβολή δεν είναι ασθένεια. Είναι μια απώλεια. Αυτή η απώλεια απαιτεί χρόνο. Χρόνο για να ανακάμψει το ζευγάρι τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.»

Η Ginny Andersen, η βουλευτής που παρουσίασε το νομοσχέδιο πρόσθεσε ότι το ζευγάρι πρέπει να έχει το χρόνο του. Να μην αναγκαστεί να πάρει μέρες από την αναρρωτική άδεια ή οποιαδήποτε άλλη άδεια, όπως γίνεται μέχρι τώρα. «Μέχρι στιγμής οι υπάλληλοι αναγκάζονται να εξαντλήσουν την αναρρωτική τους άδεια σε μια στιγμή που αντιμετωπίζουν μια ακραία απώλεια. Και αυτό είναι λάθος.»

«Πιστεύω ότι θα δώσει στα ζευγάρια το θάρρος να μπορούν να ζητήσουν αυτή την άδεια εάν το κρίνουν απαραίτητο. Να έχουν επιλογή και χρόνο, αντί να αναγκάζονται να ισορροπήσουν την απώλεια τους με την επιστροφή στη δουλειά.

Μια από τις πρώτες χώρες που νομοθετούν κάτι τέτοιο

Είμαστε μια από τις πρώτες χώρες που νομοθετούν κάτι τέτοιο. Ελπίζω να μην είμαστε η τελευταία. Ελπίζω ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό. Για ένα σύστημα που θα αναγνωρίζει τον πόνο και τη θλίψη που προέρχεται από την αποβολή και την θνησιγένεια». Είπε στο κοινοβούλιο κατά την τελική ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Η πρώτη χώρα που εφαρμόζει μια τέτοια νομοθεσία και δίνει άδεια έξι εβδομάδων στις γυναίκες που αποβάλλουν είναι η Ινδία. Δυστυχώς όμως η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων δεν εργάζονται νόμιμα. Επομένως λίγοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την άδεια.

«Είναι μια εντελώς φυσιολογική εμπειρία, αλλά φυσιολογική δεν σημαίνει και εύκολη. Δεν σημαίνει χωρίς πόνο. Αλλά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσω της σιωπής και του στίγματος, αναγκάζουμε τις γυναίκες – κυρίως τις γυναίκες – να προσποιούνται σαν να μην έχει συμβεί.»     

Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη αυτοδιοικούμενη χώρα που έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1893. Τα τελευταία χρόνια έχει θεσπίσει νόμους που υπερασπίζονται τις γυναίκες.

Η Νέα Ζηλανδία έχει γυναίκα πρωθυπουργό, την Jacinda Ardern. Η οποία από καιρό έχει κάνει την ανέλιξη των δικαιωμάτων των γυναικών έναν από τους εμβληματικούς στόχους της.

Η άδεια τριών ημερών μετ’ αποδοχών στους γονείς που χάνουν το μωρό τους, μπορεί να μην είναι η λύση στον πόνο τους. Όμως είναι ένα σπουδαίο βήμα στην αναγνώριση του πένθους μετά από αποβολή ή θνησιγένεια. Και δεν είναι τυχαίο ότι προέρχεται από μια χώρα που νοιάζεται πραγματικά για τα δικαιώματα των γυναικών και των γονιών.

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON