ΝΥΦΕΣ γεμίζουν …την Πειραιώς

ΝΥΦΕΣ γεμίζουν …την Πειραιώς

Πάνε χρόνια από τότε που κατέβαινα στην Αθήνα μόνο και μόνο για μια έκθεση του Μουσείου Μπενάκη. Με ελάχιστα χρήματα ίσα ίσα για τα εισιτήρια του τρένου, αλλά με φοιτητικό πάσο που μου προσέφερε δωρεάν είσοδο, ο κόσμος να χαλούσε, εγώ θα πήγαινα. Διοργανώνουν εξαιρετικές εκθέσεις τύπου “Είμαι τυχερή και περήφανη που μπόρεσα και παρευρέθηκα”. Τώρα πια είμαι μαμά, μου είναι αρκετά πιο δύσκολο να το κάνω αλλά έχουμε ελπίδες (και χρόνο 🙂 ). Όσοι πάντως βρίσκεστε Αθήνα και σας ενδιαφέρει το αντικείμενο μη παραλείψετε, πρόκειται για μια εκπληκτική έκθεση.

Ο γάμος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εμπειρίες μιας γυναίκας με την επιλογή του νυφικού και των συνοδευτικών του να συνθέτουν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδικασίες, εκεί όπου η μόδα και η πολιτιστική κληρονομιά ισορροπούν δημιουργικά. Με επίκεντρο αυτήν την απόλυτα ευτυχή στιγμή, η έκθεση «Νύφες. Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα» εντάσσεται στον εορτασμό για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και μας ταξιδεύει στη παράδοση και στη μαγεία της υψηλής ραπτικής με υλικό που προέρχεται κατά κύριο λόγο από δωρεές και αποτελεί φόρο τιμής στους δωρητές του Ιδρύματος. Η έκθεση θα διαρκέσει απο 23 Ιανουαρίου έως 6 Απριλίου του 2014.

 

«O ,τι φοράμε δηλώνει το χαρακτήρα και το γούστο μας. Το ίδιο και το νυφικό, το οποίο εξελίσσεται σύμφωνα με τη μόδα».  Ακούραστη παρά τα 78 της χρόνια, η Ιωάννα Παπαντωνίου, η ιδρύτρια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, μοιράζεται με νεανικό ενθουσιασμό τη διαδρομή της έκθεσης «Νύφες – Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα». Η ιδέα τριγύριζε στο μυαλό της ήδη από το 1982.

Νύφες παράδοση και μόδαΞεκινώντας από τις παραδοσιακές νυφικές φορεσιές του 19ου αιώνα και περνώντας στην ευρωπαϊκή μόδα, η έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα, και μέσω αυτής της ποικιλίας την ιδιαίτερη κοινωνική και βιωματική λειτουργία του νυφικού φορέματος. Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις γυναίκες που φόρεσαν τα νυφικά που εκτίθενται τονίζοντας έτσι τον βιωματικό χαρακτήρα ενός ενδύματος και το έντονο συναισθηματικό φορτίο που αυτό φέρει φωτίζοντας την προσωπικότητα της γυναίκας που το επέλεξε.  

 Νύφες παράδοση και μόδα στην Ελλάδα            νύφες στο μουσείο μπενάκη      

Νύφες με αραχνοΰφαντες δημιουργίες του Μεσοπολέμου, με μίνι ή και σύγχρονα φορέματα από tyvek, ντυμένες από δημιουργίες ιστορικών ελληνικών οίκων, μεταξύ των οποίων οι Mady Donnet, Georgette, Οίκος Τσούχλου, Οίκος Τσοπανέλη, C. Mavropoulos, Νίκος-Τάκης (αλλά και με με φορέματα με την υπογραφή διεθνών ονομάτων, όπως οι Jean Dessès, Mme Grès, Yves Dooms και Etienne Brunel.) ή ακόμη και με τοπικές φορεσιές γεμάτες κεντήματα και χρυσοκλωστές που σκεπάζουν το πρόσωπο – μια ανάμνηση του ρωμαϊκού κόκκινου νυφικού πέπλου.

 

νύφη στο μουσείο μπενάκη

 «Το λευκό νυφικό καθιερώθηκε από τη βασίλισσα Βικτωρία, η οποία επηρέασε πολύ τη μόδα. Στην ελληνική παράδοση η κοπέλα ντυνόταν τη φορεσιά της περιοχής της και ο γάμος ήταν η ευκαιρία για ένα καινούργιο ρούχο, κάτι που χάθηκε λίγο με την πρακτική ενοικίασης νυφικών. Παλιό­τερα φορούσαν το νυφικό τους επί δύο χρόνια στις μεγάλες γιορτές και αν το δάνειζαν, αυτό έπρεπε να γίνει τρεις φορές αλλιώς θεωρείτο γρουσουζιά». 

 νύφες το 19ο αιώνα                        γάμος 1940         

Το Σεπτέμβριο η έκθεση με όλες της τις Νύφες θα πάει στο Ναύπλιο όπου θα φιλοξενηθεί επίσης το συνέδριο του Ενδυματολογικού Τμήματος του ICOM, ενώ τον Φεβρουάριο οργανώνουν στο Λονδίνο την έκθεση «Αχνάρια μεγαλοπρέπειας­: μια νέα ματιά στην παράδοση της ελληνικής­ γυναικείας φορεσιάς».

Το μεγάλο όνειρο της καταξιωμένης ενδυματολόγου για ένα Μουσείο Πολιτισμού του Ενδύματος δεν φαίνεται προς το παρόν να προχωρά. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πρεμούρα για τον πολιτισμό στην Ελλάδα, ιδιαίτερα όσον αφορά το ένδυμα, που θα μπορούσε να αποτελεί και πηγή χρημάτων για τη χώρα. Δεν το είδαν ποτέ έτσι.» (Πηγή)

Νύφες παράδοση στην Ελλάδα

Πληροφορίες

Ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό θα πραγματοποιηθούν τα Σάββατα 8, 15, 22 Φεβρουαρίου, 8, 15, 29 Μαρτίου & 5 Απριλίου. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται στις 12:30 και θα επιβαρύνουν το εισιτήριο με το ποσό των 2 €. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 5 ευρώ, 2,5 το μειωμένο και δωρεάν για ομάδες όπως οι άνεργοι και οι νέοι.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΡΑΙΩΣ I Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου I 210 3453111 I Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Και μια έκπληξη για το τέλος. Ένα προσκλητήριο γάμου του 1922 και ένα του 1929! Όπως θα προσέξετε, τότε τα προσκλητήρια έστελνε η οικογένεια (ο πατέρας συνήθως αλλά αν δεν υπήρχε, η μητέρα) και καλούσαν τον κόσμο στο γάμου του υιού τους ή της θυγατρός τους. Είναι πραγματικά σπάνια και μουσειακά κομμάτια!

1604413_245376258956509_1834662442_n
Προσκλητήριο γάμου στην Αθήνα το 1922

(Πηγή)

75040_1397577543829818_198911430_n
Προσκλητήριο γάμου στο Σελλασία (Βρουλιά) Λακωνίας

(Πηγή)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like