Οι σύζυγοι αγχώνουν περισσότερο τις μαμάδες από ότι τα παιδιά

Οι σύζυγοι αγχώνουν περισσότερο τις μαμάδες από ότι τα παιδιά

Οι σύζυγοι αγχώνουν περισσότερο τις μαμάδες από ότι τα παιδιά

Είναι κοινό αστείο μεταξύ των μαμάδων να απαντάμε στο πόσα παιδιά έχεις: «2 μικρά και ένα μεγάλο».

Και εμείς γελάμε εκείνην την ώρα αλλά δεν έχουμε και πολύ άδικο τελικά απ‘ ότι φαίνεται.

Έρευνα δείχνει ότι το 46% των μαμάδων, απάντησαν ότι οι σύζυγοι είναι μεγαλύτερη πηγή άγχους από ότι τα παιδιά.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Οι απαντήσεις κάποιων μαμάδων που συμμετείχαν στην έρευνα είναι διαφωτιστικές.

«Ένας 7χρονος είναι απλά ένας 7χρονος. Αλλά ένας 35χρονος που φέρεται σαν 7χρονος με αγχώνει περισσότερο. Γιατί ξέρω ότι δεν θα έπρεπε να συμπεριφέρεται έτσι.»

Ένα χαλαρωτικό ντουζ δεν είναι αυτοφροντίδα – To burnout των μαμάδων

Η έλλειψη χρόνου

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το μέσο επίπεδο πίεσης για τις μητέρες είναι αρκετά υψηλό. Οι περισσότερες μαμάδες αγχώνονται επειδή δεν προλαβαίνουν να κάνουν όσα θα ήθελαν να κάνουν εξαιτίας της έλλειψης χρόνου. Αλλά όταν σε αυτό προστίθεται και το καθημερινό άγχος που δημιουργεί ο σύζυγος, τα πράγματα δυσκολεύουν.

«Είμαι εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά όταν ο σύζυγός μου επιστρέφει στο σπίτι. Αισθάνομαι σαν να έχω να κάνω ακόμη μια δουλειά!»

Οι δουλειές και οι υποχρεώσεις

Πάνω από το 75% των μαμάδων αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν τις περισσότερες από τις δουλειές. Είτε πρόκειται για το σπίτι, είτε για τις γονικές υποχρεώσεις. Περίπου μία στις πέντε μητέρες παραπονιούνται καθημερινά γιατί ο σύζυγός τους δεν παρέχει επαρκή βοήθεια στο σπίτι.

Οι σύζυγοι αγχώνουν περισσότερο τις μαμάδες από ότι τα παιδιά

Αξίζει επίσης να σημειωθεί το εξής. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι τα 2/3 των μπαμπάδων θα ήθελαν να έχουν μεγαλύτερη αναγνώριση και επιβράβευση. από τη σύζυγό τους όταν βοηθούν στα γονικά καθήκοντα.

Οι απαντήσεις των μαμάδων δίνουν την απάντηση στο γιατί oι σύζυγοι αγχώνουν περισσότερο τις μαμάδες από ότι τα παιδιά

Είναι κυρίως τα οργανωτικά ζητήματα της καθημερινότητας που αγχώνουν τόσο πολύ τις μαμάδες. Αν νιώθουν μόνες σε αυτό, το στρες διπλασιάζεται.

«Παρά το γεγονός ότι έχω έναν αφοσιωμένο σύζυγο, εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι ΟΛΗ η πίεση πέφτει πάνω μου. Εργάζομαι πολλές ώρες, όσες και ο σύζυγός μου, αλλά εγώ πρέπει να κάνω τα πάντα.»

«Νιώθω ότι λύνω όλα τα γονικά θέματα μόνη μου, χωρίς τη συμβολή του συζύγου μου. Αυτό με αγχώνει τρομερά, γιατί αν κάτι πάει στραβά, θα είναι μόνο δικό μου λάθος!»

«Έχει τόσο χρόνο για τον εαυτό του ενώ εγώ καθόλου για εμένα! Δεν μπορώ ούτε μπάνιο να κάνω χωρίς να μου φέρει ο άντρας μου το μωρό στη μπανιέρα!»

«Συχνά φαίνεται ότι είμαι ο μόνος ενήλικας στο σπίτι μου. Ο σύζυγός μου και η κόρη μου ανταγωνίζονται για να τραβήξουν την προσοχή μου.»

Να αναφέρουμε ότι από την έρευνα φαίνεται ότι οι μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, έχουν. ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα στρες από τις μητέρες που έχουν σύντροφο.

Τελικά… τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο.

Έχουν χυθεί τόνοι μελανιού για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η σύγχρονη κοινωνία μας επιβάλλει τόσους πολλούς ρόλους που δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε αναίμακτα. Τότε παθαίνουμε το burn out, τότε παθαίνουμε κρίσεις πανικού, τότε βρισκόμαστε στη μέση του χαμού να ουρλιάζουμε σιωπηλά για βοήθεια.

Σκέψου ότι οι μαμάδες έχουμε το διπλάσιο άγχος και στρες από ότι είχαν οι δικές μας μαμάδες. Ενώ οι μπαμπάδες δε φαίνεται να άλλαξαν και πολύ τις συνήθειες τους. Πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσουμε αυτήν την αλλαγή στους συντρόφους. Οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες όπως όταν ήμασταν εμείς παιδιά.

Πόσο εύκολο είναι αυτό; Θέλει σίγουρα δουλειά και καλή επικοινωνία.

Όπως λέει και ο ψυχοθεραπευτής Hal Runkel:

 «Ο γάμος είναι πιο δύσκολη σχέση ακόμη και από τη γονεϊκότητα.»

Μη φύγεις όμως αν δε διαβάσεις αυτό Γιατί δε βοηθάω τη γυναίκα μου

Και αυτό Αγαπητοί μπαμπάδες. Μην περιμένετε μέχρι να φωνάξει βοήθεια η σύντροφος σας

Και αυτό Το burnout των μαμάδων

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON