Όταν υπάρχει προσβασιμότητα τότε δεν υπάρχει αναπηρία

Όταν υπάρχει προσβασιμότητα τότε δεν υπάρχει αναπηρία

Όταν υπάρχει προσβασιμότητα τότε δεν υπάρχει αναπηρία

Ήταν μια μέρα του 1992 όταν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Ήταν η ευκαιρία για να κατανοήσουμε όλοι τα θέματα αναπηρίας και να ευαισθητοποιηθούμε για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.

Είναι μια μέρα που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, της καλλιέργειας του σεβασμού και της καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών.

Είναι γενικά η μέρα που πρέπει να θυμόμαστε κάθε μέρα του χρόνου.

Πώς αντιλαμβάνονται όμως τα παιδιά την αναπηρία; Αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη ισότιμης αντιμετώπισης;

Το βίντεο που ακολουθεί ανήκει στη σειρά «Small Talks” του ηθοποιού Λάμπρου Φισφή. Πρόκειται για αφιλτράριστες, αυθόρμητες και σουρεαλιστές συνεντεύξεις με παιδιά πάνω στα μεγάλα και μικρά θέματα της καθημερινότητάς μας.

 

Το θέμα είναι «Αναπηρία και προσβασιμότητα». Η πρώτη ερώτηση που γίνεται από τον Λάμπρο στα μικρά παιδιά είναι «Πόσα άτομα με αναπηρία πιστεύετε ότι έχουμε στην Ελλάδα;».

Οι απαντήσεις των παιδιών είναι τόσο γλυκιές και αυθόρμητες. Στο βίντεο όμως παίρνουμε και τις πραγματικές απαντήσεις. Τις απαντήσεις μας δίνει ο Κωνσταντίνος, ο Γιάννης Βίτσος και η Μαρία Καπογιάννη που είναι τυφλοί και ο Κωσταντίνος Σαμαράς ο οποίος είναι κωφός.

Έχει πραγματικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε την οπτική των μικρών παιδιών για την αναπηρία και την προσβασιμότητα, αλλά και την πραγματικότητα μέσα από την αλήθεια των ανθρώπων που τη βιώνουν.

Για πάμε να δούμε το βίντεο λοιπόν.

.

Όταν υπάρχει προσβασιμότητα τότε δεν υπάρχει αναπηρία

Ο τίτλος του άρθρου προήλθε από τη δήλωση του Κωνσταντίνου στο τέλος του βίντεο. Λέει λοιπόν το εξής σημαντικό.

«Όταν ένας χώρος είναι σχεδιασμένος και φτιαγμένος με γνώμονα την προσβασιμότητα, τότε δεν υπάρχει αναπηρία.»

Ας φανταστούμε όχι μόνο έναν χώρο, αλλά έναν κόσμο που θα είναι σχεδιασμένος και φτιαγμένος με γνώμονα την προσβασιμότητα και την αναπηρία. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα.

Όταν υπάρχει προσβασιμότητα τότε δεν υπάρχει αναπηρία

H παραπάνω φωτογραφία, προέρχεται από το άρθρο Toylikeme – Παιχνίδια με αναπηρίες και ιδιαιτερότητες – Γιατί είναι σημαντικά για όλα τα παιδιά”. Είτε υπάρχει αναπηρία είτε όχι. Αξίζει τόσο πολύ να το διαβάσεις!

Λίζα

(Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like