Παιχνίδια στη λάσπη για πιο υγιή παιδιά

Παιχνίδια στη λάσπη για πιο υγιή παιδιά

Πότε ήταν η τελευταία φορά που τα παιδιά σου έπαιξαν με τη λάσπη; Που ανακάτεψαν χώμα με νερό και βούτηξαν τα χέρια τους μέσα, για να φτιάξουν πολιτείες και δρόμους και πίτες; Που λασπώθηκαν από την κορφή μέχρι τα νύχια; Πώς θα σου φαινόταν αν το παιδί σου γυρνούσε από το σχολείο με μια τσάντα γεμάτη λασπωμένα ρούχα;

Η αλήθεια είναι ότι στη σημερινή αποστειρωμένη εποχή των εκπαιδευτικών παιχνιδιών, των video games και των tablet, τα παιδιά έχουν όλο και λιγότερες ευκαιρίες να έρθουν σε επαφή με τη λάσπη και το παιχνίδι με φυσικά υλικά. Κι όμως! Τα παιχνίδια στη λάσπη είναι τα αγαπημένα των παιδιών από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος. Άλλωστε οι παιδικές αναμνήσεις των περισσότερων από εμάς είναι υπέροχα λασπωμένες.

Η λάσπη όμως δεν είναι απλά διασκεδαστική. Έχει πολλά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για την ανάπτυξη των παιδιών.

Τα οφέλη του παιχνιδιού με τη λάσπη

Οι επιστήμονες το 2007 επιβεβαίωσαν αυτό που τα παιδιά γνωρίζουν ενστικτωδώς από τη στιγμή που γεννιούνται. Το παιχνίδι με τη λάσπη χαρίζει ευτυχία. Ένα βακτήριο που περιέχεται στο χώμα, το μυκοβακτηρίδιο Vaccae, όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, αλλά αυξάνει και τα επίπεδα της σεροτονίνης του εγκεφάλου, της γνωστής ορμόνης της ευτυχίας. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τακτική έκθεση των παιδιών σε αυτό το βακτήριο μέσω της επαφής με τη λάσπη, τα κάνει ευτυχισμένα.

Άλλωστε είναι πλέον γνωστό ότι το υπερβολικά αποστειρωμένο περιβάλλον στο οποίο ζουν τα παιδιά σήμερα έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση αλλεργιών και άσθματος. Η βρωμιά και τα μικρόβια που υπάρχουν στη λάσπη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και εμποδίζουν την ανάπτυξη αλλεργιών.

Η λάσπη επιπλέον κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα. Όχι μόνο επειδή το μυκοβακτηρίδιο Vaccae ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, αλλά και εξαιτίας των πολυάριθμων ερεθισμάτων που χαρίζει το παιχνίδι με αυτή.

Παιχνίδια στη λάσπη για πιο υγιή παιδιά

Σκέψου ότι μια και μόνο λακκούβα με λάσπη μπορεί να είναι συγχρόνως:

  • ένα εργαστήριο φυσικών επιστημών, όπου τα παιδιά ανακατεύουν, πειραματίζονται με διάφορα φυσικά υλικά και φυσικές μεθόδους, παρατηρούν και διαπιστώνουν.
  • ένα μαθηματικό εργαστήριο, όπου οι ποσότητες αποκτούν φυσική υπόσταση, τα προβλήματα που προκύπτουν στις κατασκευές αντιμετωπίζονται και λύνονται και γίνονται συγκρίσεις του πριν και του μετά
  • ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο, όπου φτιάχνονται γλυπτά, δρόμοι, αγάλματα, πίτες, γλυκά και χίλια άλλα τόσα, με ένα υλικό που όμοιο του δεν υπάρχει. Ούτε καν ο πηλός ή η πλαστελίνη μπορούν να συγκριθούν με τη λάσπη, καθώς η σύσταση τους είναι συγκεκριμένη, ενώ η λάσπη μπορεί να έχει αμέτρητες υφές.
  • ένας χώρος έκφρασης της δημιουργικότητας, όπου η αυτοπεποίθηση του παιδιού χτίζεται κάθε λεπτό, καθώς τα παιδιά μπορούν να δημιουργούν ελεύθερα χωρίς το φόβο ότι θα κάνουν λάθος.
  • ένα παιχνίδι εξάσκησης της λεπτής κινητικότητας.
  • μια αφορμή για ανάπτυξη της κοινωνικότητας του παιδιού, την ώρα που συνεργάζεται, διαπραγματεύεται, επικοινωνεί, μοιράζεται και παράγει αποτέλεσμα μαζί με άλλα παιδιά.

Μια ακόμη μαγική ιδιότητα της λάσπης είναι ότι προσαρμόζεται στην ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Τα μικρότερα παιδιά ή αυτά που είναι λιγότερο ανεπτυγμένα κινητικά επωφελούνται από παιχνίδια αισθητηριακά, την ώρα που μεγαλύτερα ή περισσότερο ανεπτυγμένα παιδιά θέτουν ξεκάθαρους στόχους και σκαρφίζονται τρόπους για να τους πετύχουν. Η λάσπη δεν απαιτεί από τα παιδιά. Είναι εκεί για να συναντήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες και ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού, χωρίς να υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να παίξεις με αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλά σχολεία του εξωτερικού υπάρχουν πλέον χώροι για λασπωμένα παιχνίδια, όπως είναι οι γνωστές “κουζίνες λάσπης“.

Παιχνίδια στη λάσπη για πιο υγιή παιδιά

Το παιχνίδι με τη λάσπη φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τη φύση. Η σημερινή ζωή, ειδικά στις πόλεις, κρατάει τα παιδιά μακριά από το φυσικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μη νιώθουν καμία απολύτως σύνδεση με αυτό. Αυτή η απόσταση μπορεί να μικρύνει, με παιχνίδια που φέρνουν τη φύση στα χέρια των παιδιών, ώστε να μπορούν να την επεξεργαστούν, να τη χειριστούν και να παίξουν με αυτή.

Το πιο σημαντικό όμως κέρδος που μπορεί να έχει ένα παιδί την ώρα που παίζει με τη λάσπη είναι οι αναμνήσεις που φτιάχνει. Αναμνήσεις φτιαγμένες από ανέμελο παιχνίδι και πηγαία ανακάλυψη. Υπέροχα λασπωμένες αναμνήσεις!

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

5 Comments

  1. Χμμμμ με χώματα τους αφήνω συνέχεια, με λάσπες τσου. Σκέφτομαι μετά το πλύσιμο και δεν το αντέχω! Αν μου έκανε κάποιος το πλύσιμο θα τα αφηνα άνετα και στις λάσπες!

  2. Εγώ πάλι είμαι υπέρ σε αυτό που λέμε επιστροφή στη φύση!Τέλεια ανάρτηση και με ιδιαίτερες ιδέες!!! Καλή συνέχεια και καλή Ανάσταση!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON