Παλιά βιβλία του δημοτικού

Παλιά βιβλία του δημοτικού

Θέλετε να σας συγκινήσουμε λίγο και να φέρουμε στην επιφάνεια μερικές από τις πιο γλυκές αναμνήσεις σας; Αυτές από τα σχολικά τα χρόνια, τότε που το μόνο μας άγχος ήταν αν αύριο θα μας πάνε εκδρομή τελικά!

Εδώ θα σας θυμίσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι αυτών των χρόνων όμως! Θα σας έρθουν, εικόνες, η μυρωδιά του χαρτιού και του καλύμματος και θα ξυπνήσουν αναμνήσεις που σίγουρα δεν ξεχνιούνται.

Γέμιζαν τις τσάντες μας κάποτε. Μετά τα συρτάρια μας. Μετά το πατάρι μας. Και ήρθε κάποια στιγμή που δεν φαινόταν τόσο χρήσιμα.

Πόσα βιβλία να κρατήσεις πια;

Δε χωρούσαν όλα! Έφυγαν στην ανακύκλωση μαζί με τις αναμνήσεις που είχαμε από εκείνα.

Όμως ευτυχώς που υπάρχει το διαδίκτυο και όλο και κάποιος θα μοιραστεί εικόνες από τα παιδικά μας χρόνια! Μαζέψαμε και σας παρουσιάζουμε τα παλιά βιβλία του δημοτικού, που είναι σίγουρο ότι είχατε οι περισσότεροι.

Επίσης είμαστε σίγουρες ότι θυμάστε τα περισσότερα αλλά όταν θα τα δείτε, θα αναφωνήσετε «Ναιιιιι είχαμε και αυτό!» όπως και εμείς!

Ξεκινάμε λοιπόν! 

Δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την αναδρομή με άλλο βιβλίο εκτός από την «Γλώσσα μου».

Πριν κάποια χρόνια, το πιάσαμε ξανά στα χέρια μας και το ξεφυλλίσαμε χάρη στην εφημερίδα το «Βήμα». Όλες οι αναμνήσεις μας ήρθαν αυτόματα! Που να φανταζόμασταν τότε ότι εκείνα τα καραβάκια με τα διάσπαρτα γράμματα θα μας έκαναν να συγκινηθούμε τόσο πολύ!

η γλώσσα μου πρώτη δημοτικού«Τα μαθηματικά μου».

Έψαξα αρκετά για να βρω το εξώφυλλο από τα μαθηματικά της πρώτης δημοτικού. Μόλις το βρήκα το θυμήθηκα αμέσως. Παρατηρούσα με τις ώρες όταν ήμουν μικρή εκείνο το 4 που κατέβαινε με αλεξίπτωτο.Εκείνο που θυμάμαι από το εσωτερικό του ήταν ότι είχε και καρτέλες αξιολόγησης ή κάπως έτσι λεγόταν, ήταν κάτι σαν τεστ που κάναμε όταν κλείναμε μερικά κεφάλαια. Διορθώστε με, όσοι θυμάστε.

αριθμητική

«Εμείς και ο κόσμος»

Αααχ πόσο αγαπημένο βιβλίο! Ίσως το πιο αγαπημένο! Και αυτή η εικονογράφηση μου έχει χαραχθεί τόσο έντονα στο μυαλό μου! Πόσο θα ήθελα να το πάρω στα χέρια μου και να το ξεφυλλίσω κάποια στιγμή.Έχω την εντύπωση ότι θυμάμαι κάθε εικονογράφηση μέσα στις σελίδες του.

εμείς και ο κόσμος πρώτη τάξη «Το Ανθολόγιο» πρώτο και δεύτερο μέρος.

Το ομολογώ ότι αυτό το είχα σχεδόν ξεχάσει! Αν και δεν ξεχνάω με τίποτα το «Ντίλι ντίλι το καντήλι που έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντήλι». Το ξέρω από έξω και ανακατωτά και το λέω μέχρι και σήμερα λοιπόν! 🙂

ανθολόγιο ανθολόγιο δημοτικού

Περνάμε στη δεύτερη τάξη δημοτικού και σας παρουσιάζουμε 3 μέρη της γλώσσας.(Ήταν 4 αλλά δεν μπόρεσα να βρω το τρίτο μέρος)

η γλώσσα μου β δημοτικούη γλώσσα μου β δημοτικού 2ο μέρος
η γλώσσα μου β δημοτικού 4ο μέρος

Βρήκα όμως τη γλώσσα της τρίτης δημοτικού! 🙂

Παλιά βιβλία του δημοτικού γλώσσα

Εμείς και ο κόσμος της τρίτης και τέταρτης τάξης του δημοτικού

εμείς και ο κόσμος δ δημοτικού

Νεοελληνική ΓραμματικήΑυτό το βιβλίο νομίζω ότι το είχαμε για πολλές τάξεις αν θυμάμαι καλά! Έτσι δεν είναι;νεοελληνική γραμματική

Παλιά βιβλία του δημοτικού τα μαθηματικά μου στ δημοτικού πρώτο μέρος

 «Η Γη μας», ήταν η γεωγραφία της πέμπτης δημοτικού Παλιά βιβλία του δημοτικού γεωγραφία δημοτικού

Ιστορία – Κοινωνική και Πολιτική αγωγή 

Παλιά βιβλία του δημοτικούΠαλιά βιβλία του δημοτικούΚαι Ευαγγελικές Περικοπές έκτης τάξης δημοτικού. (Αυτό το τελευταίο το θυμάμαι κάπως, αλλά για θυμίστε μου, ήταν τα Θρησκευτικά μας; ).

Παλιά βιβλία του δημοτικού

Και για το τέλος σας άφησα δυο βιβλία που ήταν μεν εξωσχολικά αλλά νομίζω ότι τα είχαμε όλοι.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις Χαρούμενες Διακοπές; Και ακόμη περισσότερο το «50 απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να σώσουν τη γη»!Ειδικά το δεύτερο το είχα ξεκοκαλίσει! Το λάτρευα τόοοσο πολύ και ήθελα να εφαρμόσω όλα όσα έλεγε! 🙂 Παλιά βιβλία του δημοτικούΠαλιά βιβλία του δημοτικούΑαααχ και τι δε θα δινα να βρισκόμουν πάλι στα ίδια θρανία και να ξεφυλλίζω αυτά τα βιβλία!!!

Πείτε μου λοιπόν… Σας έφερα γλυκές αναμνήσεις; 🙂

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

16 Comments

  1. Και εγώ συγκινήθηκα πολύ Αλεξία μου! Τα αγαπάω τόσο πολύ τα παλιά βιβλία του σχολείου μας! Μακαρι να είχα έστω ένα από εκείνα τα χρόνια να το ξεφύλλιζα. 🙂

 1. Αυτά τα βιβλία πρέπει να επανεκδοθούν κσι να διατεθούν στα νέα παιδιά, γιατί όπως και να το κάνουμε αυτά τα βιβλία της πρώτης αλλαγής, τα οποία είμαστε τυχεροί που τα διδαχτίκαμε, είναι εκπαιδευτικός πλούτος.

 2. Μεγάλη συγκίνηση και πολλές αναμνήσεις… που μακάρι να ξαναγυρνούσαν…
  Νομίζω και γω πως οι Ευαγγελικές Περικοπές ήταν τα θρησκευτικά της 6ης Τάξης…
  Τελικά… το μόνο που μου έχει μείνει απ’ αυτά τα βιβλία και ξεφυλλίζω ακόμη είναι η Γραμματική…

 3. οντως πολυ συγκινητικο το θεμα…αναμνησεις…οσο για τις ευαγγελικς περικοπες οχι δεν ηταν τα θρησκευτικα…ηταν αλλο βιβλιο εξτρα ας πουμε το οποιο διδασκοταν παραλληλα με τα θρησκευτικα,

   1. Γλωσσα Δευτέρας δημοτικού δεύτερο τεύχος “το μεγάλο “Κ” και το μικρό “κ” απ τη Καππαδοκία! Νομίζω ήταν το αγαπημένο μου όπως και απ το ανθολόγιο της πρώτης “αρνί τ
    έλα άνοιξε να δεις ψωμί που σου χαρά, να φας να πιεις να κοιμηθείς και το πρωί να σηκωθείς, να πας στο σχολειο σου ” ! συγκίνηση. Τα μαθηματικά της πέμπτης παίζει και να ήταν για εμένα τα πιο δύσκολα όλων των μαθητικών χρόνων!!

 4. Απίστευτο συναίσθημα να γυρίζεις τόσα χρόνια πίσω στα μαθητικά τα χρόνια…… Πολύ ωραίες αναμνήσεις φυσικά και συγκινήθηκα τα είχα όλα τα βιβλία εκτός τα 2 τελευταία. Ευχαριστώ πολύ για το ωραίο αυτό ταξίδι……

 5. Καλησπέρα και απο εμένα.
  Ψάχνω να βρω τα σχολικά βιβλία Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου της δεκαετίας του 90 σε ηλεκτρονική μορφή και δεν τα βρίσκω.
  Κάποτε υπήρχε πρόσβαση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΟΕΔΒ , αλλά την διέκοψαν για να προωθήσουν τα σημερινά σκουπίδια της ν.τ.π. της παραχάραξης, της αλλοίωσης, της κατάργησης και της προπαγάνδας.
  Μήπως κάποιος ή κάποια έχει την τύχη να τα έχει κατεβάσει και να τα έχει αρχείο ,για να μου τα δώσει;

  Ευχαριστώ!

 6. Με γύρισες πίσω στα παιδικά μου χρόνια, όλα τά θυμάμαι, αλλά το τελευταίο βιβλίο μας τό είχαν δώσει δώρο στην έκτη δημοτικού, αλλά δυστυχώς το έχασα, ήταν πολύ ωραίο και χρήσιμο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like