Παραδοσιακή Μικρασιάτικη φανουρόπιτα
Έχεις φτιάξει ποτέ φανουρόπιτα;
Χμμ… Μάλλον ήρθε η ώρα!
Στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.
Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε.
Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.
Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9!
Ήξερες ότι…
Η φανουρόπιτα μπορεί να συνδέεται με τον Άγιο Φανούριο, ωστόσο μοιράζεται για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μητέρας του.
Σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα του Άγιου Φανουρίου ήταν σκληρή, δε βοηθούσε τους άλλους και γι’ αυτό όταν πέθανε πήγε στην κόλαση. Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να τη σώσουν.
Ωστόσο ο κακός χαρακτήρας της στάθηκε και πάλι εμπόδιο και τότε ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε να μη φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν αλλά μόνο για τη συγχώρεση της ψυχής της μητέρας του.
Η συνταγή που σας δίνουμε είναι η παραδοσιακη Μικρασιάτικη συνταγή με 9 υλικά
Υλικά για παραδοσιακή φανουρόπιτα
1 κούπα σπορέλαιο
3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο
1/2 κούπα σταφίδα ξανθή
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι που έχουμε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. (Σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μίξερ)
Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα.
Σε λαδωμένο ταψάκι νούμερο 28 απλώνουμε το μείγμα.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο(ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά.
Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.
Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!
2 Comments
Από τα καταπληκτικότερη γλυκά για όλους μας είναι η Φανουροπιτα!
Στο σχολείο έπαιρνε η μεγάλη μου κόρη κι έτρωγε όλη η τάξη…
Η φανουροπιτα άλλωστε πρέπει να μοιράζεται κι εμείς μοιράζαμε όλο τον χρόνο!!!
Τέλεια!
Ευχαριστώ!
Από τα καταπληκτικότερα γλυκά για όλους μας είναι η Φανουροπιτα!
Στο σχολείο έπαιρνε η μεγάλη μου κόρη κι έτρωγε όλη η τάξη…
Η φανουροπιτα άλλωστε πρέπει να μοιράζεται κι εμείς μοιράζαμε όλο τον χρόνο!!!
Τέλεια!
Ευχαριστώ!