Πεντάδυμα Dionne – Η απίστευτη ιστορία των 5 κοριτσιών που μεγάλωσαν σε “ζωολογικό κήπο μωρών”

Πεντάδυμα Dionne – Η απίστευτη ιστορία των 5 κοριτσιών που μεγάλωσαν σε “ζωολογικό κήπο μωρών”

Πεντάδυμα Dionne – Η απίστευτη ιστορία των 5 κοριτσιών που μεγάλωσαν σε “ζωολογικό κήπο μωρών”

28 Μάϊου 1934. Σύμφωνα με την Washingtonpost, σε μια αγροικία στο Corbeil του Καναδά, έρχονται στον κόσμο τα πανομοιότυπα πεντάδυμα Dionne, όπως είναι γνωστά.

Τα 5 μικροσκοπικά κοριτσάκια γεννήθηκαν μόλις 31 εβδομάδων και μάλιστα σε μια εποχή που δεν έδιναν μεγάλη σημασία στα πρόωρα μωρά.

Ο γιατρός όμως που ξεγέννησε τη μητέρα τους, ο Dr. Allan Roy Dafoe έκπληκτος από την πολύδυμη κύηση πίστεψε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι είδηση. Ήταν τα πρώτα πεντάδυμα του κόσμου που γεννήθηκαν ζωντανά (και που τελικά επιβίωσαν)! Αμέσως άρχισε να διαδίδει παντού το σπανιότατο γεγονός.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν 6 ώρες από τη γέννηση τους και στην αγροικία έφτασε φωτογράφος ο οποίος έβγαλε την πρώτη τους φωτογραφία. Τα πεντάδυμα Dionne — η Yvonne, η Annette, η Cécile, η Émilie και η Marie — φωτογραφήθηκαν για να τα δει όλος ο κόσμος.

Τα εύθραυστα μωρά που ανέπνεαν μετά βίας και δεν ήταν σίγουρο αν θα επιβιώσουν, τοποθετήθηκαν για τη φωτογράφηση δίπλα στην ταλαιπωρημένη από την πολύ δύσκολη γέννα μαμά τους.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των δημοσιογράφων ίσως τους έσωσε τη ζωή

Στην αρχή το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για τα πεντάδυμα Dionne φαινόταν σαν ευλογία. Δημοσιογράφοι από το Σικάγο και το Τορόντο έφεραν μαζί τους θερμοκοιτίδες που έσωσαν σχεδόν σίγουρα τη ζωή των κοριτσιών.

Τα νοσοκομεία έστελναν μητρικό γάλα για τα μωρά και ο Ερυθρός Σταυρός παρείχε μια ομάδα νοσηλευτών όλο το εικοσιτετράωρο.

Μέσα σε λίγες μέρες, χιλιάδες θεατές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι. Η ζωή της οικογένειας είχε μετατραπεί σε αυτό που θα λέγαμε σήμερα ριάλιτι. Οι δημοσιογράφοι τριγυρνούσαν μέσα και έξω από το σπίτι ανενόχλητοι.

Τα έξοδα μεγάλωναν καθώς μεγάλωναν και τα πεντάδυμα Dionne

Ο πατέρας των κοριτσιών, Oliva Dionne, ανησυχούσε για το πώς θα πλήρωνε την ιατρική περίθαλψη και όλα τα άλλα έξοδα. Η οικογένεια είχε 5 ακόμα παιδιά (σύνολο 10 παιδιά δηλαδή) στη μέση της Μεγάλης Οικονομικής Ύφεσης!

Από τον ιερέα της περιοχής μέχρι και τους δημοσιογράφους, όλοι προσπαθούσαν να πείσουν τον πατέρα ότι δεν θα τα καταφέρει. Και ότι θα πρέπει να δεχτεί προσφορές για να προβάλει δημόσια τα πεντάδυμα Dionne με αντάλλαγμα χρήματα.

Πεντάδυμα Dionne – Η απίστευτη ιστορία των 5 κοριτσιών που μεγάλωσαν σε “ζωολογικό κήπο μωρών”

Η απίστευτη πρόταση για να εμφανίζονται τα πεντάδυμα Dionne ως εκθέματα

Ο πατέρας τελικά υπέκυψε στις πιέσεις και υπέγραψε μια απίστευτη συμφωνία που έλεγε ότι μόλις τα κορίτσια θα ήταν αρκετά υγιή, θα εμφανιζόταν ως εκθέματα στη Διεθνή Έκθεση του Σικάγο.

Σου φαίνεται περίεργο; Δεν ήταν καθόλου εκείνη την εποχή. Διάβασε τι έγινε στο Coney Island και τι ακριβώς έκανε ο Martin Couney με τα πρόωρα μωρά, στο άρθρο “Ο άντρας που έσωσε χιλιάδες πρόωρα μωρά και άλλαξε την ιστορία της ιατρικής”

Παρόλο που ο πατέρας έλαβε χιλιάδες δολάρια εν μέσω οικονομικής κρίσης, μετάνιωσε αμέσως. Όμως δεν γινόταν τίποτα πια. Η υγεία των κοριτσιών όμως επιδεινώθηκε. Αφού υπήρχε οικονομικό όφελος όμως από αυτά αν τελικά ζούσαν, έπεσαν όλοι από πάνω τους για να τα σώσουν.

Έφτασαν σε σημείο να σφραγίσουν ένα αποστειρωμένο δωμάτιο και δεν επέτρεπαν να δουν τα πεντάδυμα Dionne ούτε οι γονείς τους.

Τα έξοδα νοσηλείας μεγάλωναν και οι γονείς δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Τότε ο Ερυθρός σταυρός πρότεινε να πάρει την επιμέλεια των κοριτσιών για 2 χρόνια.

Το κράτος αναλαμβάνει τελικά τα πεντάδυμα Dionne

Κάποιους μήνες αργότερα, και χωρίς ευδιάκριτο λόγο, ο πρωθυπουργός του Οντάριο πρότεινε να αφαιρεθεί οριστικά η επιμέλεια των κοριτσιών από τους φυσικούς γονείς τους και επίσημος κηδεμόνας τους να είναι το κράτος.

Υποστήριξε ότι θα τα προστάτευε από την εκμετάλλευση και θα εξασφάλιζε ότι τα χρήματα που θα έβγαζαν τα κορίτσια ως εκθέματα, θα τα κρατούσαν προς όφελος των κοριτσιών.

Οι γονείς, που συχνά απεικονίζονταν στα μέσα ενημέρωσης ως ανίδεοι αγρότες, παρακαλούσαν δημόσια για την ευκαιρία να αποδείξουν ότι ήταν καλοί γονείς. Αλλά δεν είχε σημασία. Η απόφαση πάρθηκε. Τα πεντάδυμα Dionne θα ανατρέφονταν κυρίως από τον Dr. Dafoe και μια ομάδα νοσοκόμων.

Τα κορίτσια τραβούσαν περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου και από τους καταρράκτες του Νιαγάρα!

Δυστυχώς, οι νέοι κηδεμόνες των κοριτσιών έκαναν ακριβώς αυτό από το οποίο υποτίθεται θα τα προστάτευαν. Τις εκμεταλλεύτηκαν.

Πρώτα, έχτισαν κάτι σαν «ζωολογικό κήπο για μωρά». Το ονόμασαν “Quintland”. Ήταν ένας υπαίθριος χώρος όπου τα κορίτσια έπαιζαν δύο φορές την ημέρα. Καθώς τα κορίτσια έπαιζαν, τις παρακολουθούσαν χιλιάδες θεατές.

Πεντάδυμα Dionne – Η απίστευτη ιστορία των 5 κοριτσιών που μεγάλωσαν σε “ζωολογικό κήπο μωρών”
Τα πεντάδυμα Dionne έβγαιναν έξω για να παίξουν όπως όλα τα παιδιά. Μόνο που εκείνες ήταν εκθέματα.

Τα κορίτσια έγιναν τελικά εκθέματα για να πλουτίζουν κάποιοι. Στο χώρο μάλιστα υπήρχαν κιόσκια με χοτ ντογκ και καταστήματα με σουβενίρ. Το Οντάριο, η επαρχία στην οποία ζούσαν, αύξησε τον φόρο της βενζίνης για να εκμεταλλευτεί τα κύματα των επισκεπτών. Απίστευτο; Μέχρι το 1937, το “Quintland” ήταν πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός από τους καταρράκτες του Νιαγάρα!

Αυτή ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου της εκμετάλλευσης

Πωλούνταν κούκλες που αναπαριστούσαν τα πεντάδυμα Dionne. Γινόταν φωτογραφήσεις επί πληρωμή για περιοδικά. Τα κορίτσια εμφανίστηκαν επίσης σε διαφημίσεις για δεκάδες προϊόντα. Για την κέτσαπ Heinz, τη βρώμη Quaker, την καραμέλα Lifesavers, το σαπούνι Palmolive, για γραφομηχανές, ψωμί, παγωτό, καλύμματα στρώματος.

Αυτό ήταν το πιο ανατριχιαστικό πράγμα. Υποτίθεται υπήρχε ιατρική αναγκαιότητα για να είναι τα κορίτσια απομονωμένα και αποστειρωμένα. Αυτό τις κρατούσε μακριά από τους γονείς τους. Αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι ήταν απλά μια πρόφαση.

«Μας μάθαιναν από πολύ μικρές πώς να ποζάρουμε στην κάμερα. Ήμασταν υποχρεωμένες να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα, τόσο συχνά, που στο μυαλό μας, δεν νιώθαμε ότι μπορούσαμε να πούμε «Όχι», είπε η Cécile μια από τα πεντάδυμα.

Τι απέγιναν τελικά τα χρήματα που μαζεύτηκαν;

Από αυτά τα χρήματα επωφελήθηκαν όλοι, ίσως εκτός από τα κορίτσια. Μέχρι και λουτρά για τους τουρίστες της περιοχής έφτιαξαν. Το ταμείο των κοριτσιών λεηλατήθηκε από διάφορους.

Όταν τα κορίτσια έγιναν 9 ετών, το ενδιαφέρον άρχισε να ξεφουσκώνει. Οι γονείς τους δε σταμάτησαν να τις διεκδικούν. Τελικά το 1943 τις πήραν πίσω.

Τα κορίτσια είπαν ότι η εξοικείωση με τη νέα τους οικογένεια ήταν δύσκολη και ότι τα πρώτα 9 χρόνια της ζωής τους ήταν τα καλύτερα. Υπάρχουν αναφορές για κακοποιητικές συμπεριφορές εκ μέρους των γονιών τους. Δυστυχώς αυτά τα κορίτσια δεν ηρέμησαν ποτέ.

Τι απέγιναν τα πεντάδυμα Dionne;

Η Marie αποφάσισε να κλειστεί σε μοναστήρι όταν ήταν 19 ετών. Η Émilie την ακολούθησε λίγο αργότερα, αλλά πέθανε στα 20 της χρόνια από επιληπτικές και νευρολογικές διαταραχές.

Πεντάδυμα Dionne – Η απίστευτη ιστορία των 5 κοριτσιών που μεγάλωσαν σε “ζωολογικό κήπο μωρών”
Τα κορίτσια σε ηλικία 18 ετών.

Ακόμη και μέσα στη θλίψη τους, οι τέσσερις αδερφές (πλέον) αναγκάστηκαν να ποζάρουν για φωτογραφίες του τύπου δίπλα στο ανοιχτό φέρετρο της Émilie.

Μετά το θάνατο της Émilie οι αδερφές άρχισαν να απομακρύνονται από τη δημοσιότητα. Παντρεύτηκαν οι 3 από τις 4, αλλά χώρισαν όλες. Τους ήταν πολύ δύσκολο να συναναστρέφονται με άλλους ανθρώπους εκτός από μεταξύ τους.

Το 1970 αυτοκτόνησε η Marie. Αυτό ένωσε και απομόνωσε ακόμη περισσότερο τις άλλες 3 αδερφές.

Από τα χρήματα που έφεραν στο κράτος τα κορίτσια, δεν έλαβαν ούτε cent. Στις αρχές των 90’s, δεν είχαν να πληρώσουν τους βασικούς λογαριασμούς τους. Τότε μήνυσαν το κράτος του Καναδά διεκδικώντας τα κέρδη που υποτίθεται θα μαζευόταν για εκείνες.

Τελικά με διακανονισμό, πήραν 4 εκατομμύρια δολάρια. Πολύ λιγότερα δηλαδή από τα κέρδη που έφεραν.

Σήμερα

Οι αδερφές που ζουν είναι η Cécile και η Annette. Είναι 87 ετών. Μιλούν σπάνια με τα μέσα ενημέρωσης και γενικά μόνο για να προειδοποιήσουν το κοινό ότι αυτό που τους συνέβη δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ ξανά.

Πεντάδυμα Dionne – Η απίστευτη ιστορία των 5 κοριτσιών που μεγάλωσαν σε “ζωολογικό κήπο μωρών”
Υπάρχουν περιοδικά με τα πεντάδυμα Dionne που πωλούνται σήμερα ως συλλεκτικά. Είχαν γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό Life.

Σήμερα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για την ψυχολογία και την ανάπτυξη των παιδιών, πώς είναι δυνατό να αφήναμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο;

Η εκμετάλλευση των αδερφών Dionne είναι το θέμα του βιβλίου, «The Miracle and Tragedy of the Dionne Quintuplets», της Sarah Miller.

Η Miller απαντάει στο παραπάνω ερώτημα:

«Δε νομίζω ότι θα είχαμε απαραίτητα άλλο ζωολογικό κήπο μωρών. Αλλά στην εποχή των «παιδιών» του Instagram, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κλωτσάμε μια διαφορετική μπάλα σε έναν παρόμοιο λόφο…»

Λίζα

Κοινοποίησε λοιπόν αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς! Όμως μην το αντιγράψεις χωρίς άδεια. 

Ακολούθησε μας επίσης στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON