Το πιο απίστευτο γεγονός για το θηλασμό

Το πιο απίστευτο γεγονός για το θηλασμό

Το πιο απίστευτο γεγονός για το θηλασμό

Κάθομαι εδώ, είναι βράδυ και κοιτάζω τον 4 μηνών Mini Me Junior να κοιμάται. Δεν ήταν πολύ καλά σήμερα. Και ως εκ τούτου θέλει να θηλάζει πολύ και συνέχεια.

Προφανώς έχει τους λόγους του…

Θήλασα τον Mini Me για 3 χρόνια και εδώ και 4 μήνες θηλάζω τον Mini Me Junior. Όλα αυτά τα χρόνια μάθαινα εκπληκτικά πράγματα για το θηλασμό και πως αυτός λειτουργεί ευεργετικά για την ομάδα μαμά – παιδί αλλά και για όλη την οικογένεια.

Και εκεί που νόμιζα ότι γνώριζα τα περισσότερα πράγματα για το μητρικό γάλα και το θηλασμό αντιλήφθηκα ότι πάντα θα υπάρχει κάτι ακόμη να με εκπλήξει και να με αφήσει άφωνη!

Και τότε έρχομαι αντιμέτωπη με τη διαπίστωση. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από το ότι το μητρικό γάλα είναι απλά «καλό».

Είναι ότι η φύση φρόντισε ώστε τα μωρά μας να μεγαλώσουν, να τραφούν και να προστατεύονται από το ίδιο μας το σώμα!

Και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.

Το πιο απίστευτο γεγονός για το θηλασμό

Πρόσφατα διάβασα ότι το σάλιο του μωρού μπορεί να ενεργοποιήσει και να αυξήσει τους ανοσοποιητικούς παράγοντες στο μητρικό γάλα.

Με πιο απλά λόγια, το σάλιο του μωρού στέλνει μήνυμα στη θηλή της μητέρας του ότι κάτι δεν πάει καλά και εκείνη το λαμβάνει, φτιάχνοντας ένα μοναδικό, εξειδικευμένο «φάρμακο» για το μωρό της μέσω του μητρικού γάλακτος!

Πως μπορεί να συμβεί αυτό;

Όταν το μωρό θηλάζει το στήθος της μητέρας του, δημιουργείται ένα κενό. Μέσα σε αυτό το κενό, το σάλιο του μωρού αναρροφάται πίσω στη θηλή της μητέρας όπου οι υποδοχείς του μαστικού αδένα διαβάζουν τα «σήματα» του.

Αυτό το μέρος του σάλιου (backwash) περιέχει πληροφορίες σχετικά με την ανοσολογική κατάσταση του μωρού. Όταν οι υποδοχείς του μαστικού αδένα ανιχνεύσουν την παρουσία παθογόνων παραγόντων, αναγκάζουν το σώμα της μητέρας να παράγει «κατά παραγγελία» αντισώματα για την καταπολέμησή τους. Αυτά τα αντισώματα ταξιδεύουν μέσω του μητρικού γάλακτος, πίσω στο σώμα του μωρού και στοχεύουν τη μόλυνση.

Απίστευτο; Και όμως. Αυτό φαίνεται ότι είναι κάτι παραπάνω από μια απλή υπόθεση.

1. Οι μητέρες αυξάνουν τη συγκέντρωση κάποιων ανοσοποιητικών παραγόντων στο μητρικό γάλα, όταν τα μωρά είναι άρρωστα (αλλά οι μητέρες δεν είναι) (Hassiotou et al. 2013; Breakey et al. 2015)

amazing-breastfeeding
Art by Lily Padula

2. Όταν τα μωρά θηλάζουν, η διάμετρος της θηλής αυξάνεται και δημιουργείται ένα κενό με αρνητική πίεση, παρέχοντας υγρά από τη στοματική κοιλότητα του βρέφους – ένα κοκτέιλ γάλακτος και έκκρισης σάλιου- μέσα στους αγωγούς του μαστού. Για την ιστορία ο τεχνικός όρος του «baby spit backwash» είναι «ροή του γάλακτος που γυρνάει πίσω» (σε ελεύθερη μετάφραση) (Geddes et al. 2008; Geddes 2009; Geddes et al. 2012; Ramsey et al. 2004).3. Το γάλα είναι ζωντανό – με ανοσοποιητικά κύτταρα, βλαστικά κύτταρα και μικρόβια που προέρχονται από τη μητέρα και το βρέφος. (Hassiotou et al. 2013, Funkhouser and Bordenstein 2013).

Τι σημαίνει αυτό;

Ανάλογα με την ασθένεια λοιπόν, τα μωρά καθώς θηλάζουν, φέρουν τα παθογόνα μαζί τους από τις ρινο-στοματικές εκκρίσεις – μια μίξη σάλιου και μύξας και τα λαμβάνουν οι πόροι της θηλής.

Το πιο απίστευτο γεγονός για το θηλασμό
Artwork by Kd Neely

Η βασική συνιστώσα ενός ανοσοποιητικού συστήματος που λειτουργεί σωστά, είναι ότι η έκθεση σε παθογόνα προκαλεί ανοσολογική ανταπόκριση. Οπότε η φυσική λειτουργία είναι να αυξηθούν τα ανοσοποιητικά μόρια στο μαστό και στο γάλα, επειδή ο οργανισμός θέλει να προστατεύσει τον μαστό, το μωρό, ή και τα δύο!Το γάλα της μητέρας είναι ασφυκτικά γεμάτο με ανοσοποιητικά μόρια. Τα μωρά βασίζονται στην ανοσολογική ομπρέλα της μητέρας τους – το μητρικό γάλα, ενώ το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού είναι αδύναμο και μη ανεπτυγμένο. Αυτός είναι ο λόγος που το μητρικό γάλα δεν είναι απλά τροφή, αλλά φάρμακο «κατά παραγγελία» για το μωρό.

Είσαστε έτοιμοι όμως να μάθετε κάτι ακόμη πιο συγκλονιστικό;

Όταν το μητρικό γάλα αναμιγνύεται με το σάλιο του μωρού συμβαίνει μια χημική αντίδραση που παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ο συνδυασμός του μητρικού γάλακτος με το σάλιο του μωρού παράγει μια αρκετά ισχυρή αντίδραση για να «αναστείλει την ανάπτυξη ευκαιριακών λοιμώξεων (Staphylococcus aureus και Salmonella spp)» (Al-Shehriet al. 2015) ενώ παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων.

Συμβαίνει άραγε το ίδιο όταν το σάλιο των ενηλίκων αναμιγνύεται με το μητρικό γάλα;Όχι! Μόνο το σάλιο των μωρών προκαλεί αυτή την αντίδραση!

Αυτός είναι μόνο ένας από τους μυριάδες λόγους που «ο θηλασμός είναι μια δυναμική βιολογική διαδικασία, όχι απλά τροφή». (Raju 2011).

Και ξαναγράφω… Κάθομαι εδώ,  είναι βράδυ και κοιτάζω τον 4 μηνών Mini Me Junior να κοιμάται. Δεν ήταν πολύ καλά σήμερα. Και ως εκ τούτου θέλει να θηλάζει πολύ και συνέχεια. Προφανώς έχει τους λόγους του…

Διαβάστε περισσότερα στην κατηγορία Θηλασμός

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο λοιπόν! Όμως μην το αντιγράψεις χωρίς άδεια

Ακολουθήστε μας αν θέλετε στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Hassiotou, F., & Geddes, D. (2013). Anatomy of the human mammary gland: Current status of knowledge. Clinical anatomy26(1), 29-48.

Hassiotou, F., Geddes, D. T., & Hartmann, P. E. (2013). Cells in Human Milk State of the Science. Journal of Human Lactation,

Geddes, Donna T., et al. “Tongue movement and intra-oral vacuum in breastfeeding infants.” Early human development 84.7 (2008): 471-477.

Breakey, A. A., Hinde, K., Valeggia, C. R., Sinofsky, A., & Ellison, P. T. (2015). Illness in breastfeeding infants relates to concentration of lactoferrin and secretory Immunoglobulin A in mother’s milk. Evolution, medicine, and public health, 2015(1), 21-31

Al-Shehri, Saad S., et al. “Breastmilk-Saliva Interactions Boost Innate Immunity by Regulating the Oral Microbiome in Early Infancy.” PloS one 10.9 (2015): e0135047.

Raju, T. N. (2011). Breastfeeding is a dynamic biological process—not simply a meal at the breast. Breastfeeding Medicine, 6(5), 257-259.

socrates.uwa.edu.au

thestranger.com

mammalssuck.blogspot.com

Λίζα

(Κοινοποίησε αυτό το άρθρο. Μοιράσου το με κάποιον που θέλει να το διαβάσει! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Ακολούθησε μας και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

4 Comments

  1. Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μοιράζεσαι μαζί μας. ΕΙμαι υπέρ του θηλασμού, θήλασαν το πρώτο μου παιδάκι και τώρα ανυπομονώ να ζήσω ξανά αυτή την εμπειρία με το δεύτερο παιδάκι που περιμένω !

  2. Πραγματικά είναι το πιο απίστευτο γεγονός για το θηλασμό Λίζα και σ ευχαριστώ πολύ για αυτή την υπέροχη πληροφορία!
    Αν θέλατε θα μπορούσα να σας αναπτύξω άλλο ένα απίστευτο γεγονός για το θηλασμό που γνωρίζω από τη προσωπική μου εμπειρία και ειδικότητα ως οδοντίατρος-μυολόγος-στοματολόγος και έγραψα μόλις πρόσφατα 26/6/17 στα 13α γενέθλια του γιου μου δώρο προς τη τιμή που μου έκανε να με μυήσει στο δρόμο της φυσιολογίας μας, με τίτλο …
    ΜΥΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like