Πώς άνοιξαν τα σχολεία σε 10 χώρες της Ευρώπης

Πώς άνοιξαν τα σχολεία σε 10 χώρες της Ευρώπης

Πώς άνοιξαν τα σχολεία σε 10 χώρες της Ευρώπης

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα σχολεία ανοίγουν ξανά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές αλλά και την παρατεταμένη περίοδο διαδικτυακών μαθημάτων λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Ως επί το πλείστον, οι μαθητές θα βρουν το σχολείο τους διαφορετικό από ότι το άφησαν. Με μάσκες, απολυμαντικά και ελέγχους θερμοκρασίας να αποτελούν βασικό μέρος της σχολικής ημέρας.

Αυτή είναι η βάση έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σε κάθε χώρα.

Οι χώρες ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης στα σχολεία.

Να λοιπόν πώς άνοιξαν τα σχολεία σε 10 χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με το Reuters:

Βρετανία

Τα δημοτικά σχολεία άνοιξαν στην Αγγλία την 1η Ιουνίου, αλλά όχι όλες οι τάξεις. Οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 15 έως 18 επέστρεψαν στις 15 Ιουνίου. Οι μαθητές όλων των ηλικιών επιστρέφουν σε κανονικό σχολικό ωράριο για τη νέα σχολική χρονιά αυτήν την εβδομάδα. Τα σχολεία της Σκωτίας άνοιξαν ξανά στις 11 Αυγούστου.

Οι τάξεις αποτελούνται από μικρές ομάδες που κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους και δεν έρχονται σε επαφή. Για μια πιο ελεγχόμενη κατάσταση και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

Μάσκες υποχρεούνται να φορούν  οι μεγαλύτεροι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινόχρηστους χώρους. Στη Σκωτία είναι υποχρεωτική όταν εισέρχονται στο σχολείο.Γαλλία

Τα σχολεία άνοιξαν την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι μαθητές ηλικίας άνω των 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκες σε όλους τους χώρους. Τα σχολεία περιορίζουν τις επαφές των τμημάτων, αερίζουν καλά και απολυμάνουν τις αίθουσες.

Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Αν αυξηθούν τα κρούσματα κατά τόπους, θα αντιμετωπιστούν σε εκείνες τις περιοχές με διακοπή των μαθημάτων για κάποιες μέρες ή εβδομάδες.  Σε περίπτωση αύξησης κρουσμάτων σε περιφερειακό επίπεδο, τα σχολεία μπορούν να κλείσουν προσωρινά.

Στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά στην ίδια τάξη δεν χρειάζεται να τηρούν αποστάσεις. Τα δημοτικά σχολεία χωρίζουν τα τμήματα σε ομάδες από 8 έως 15 μαθητές. Τις μισές μέρες τα μαθήματα θα γίνονται στο σχολείο και τις άλλες μισές διαδικτυακά από το σπίτι. Στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι μαθητές πηγαίνουν μόνο κάποιες ημέρες την εβδομάδα.Γερμανία

Τα σχολεία άνοιξαν από τις αρχές Αυγούστου. Στα περισσότερα κρατίδια, τα παιδιά και οι δάσκαλοι πρέπει να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους. Αλλά δεν είναι υποχρεωμένα να τη φορούν όση ώρα βρίσκονται στα θρανία τους. Στη Νόρτνχαϊν-Βέστφάλεν οι μεγαλύτεροι μαθητές φορούν μάσκες στα μαθήματα μετά από έντονη απαίτηση από γονείς και γιατρούς.

Τα διαλείμματα γίνονται σταδιακά και τα τμήματα απομονωμένα σε διαφορετικά μέρη του σχολείου. Οι πόρτες και τα παράθυρα παραμένουν ανοιχτά όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι περισσότεροι δάσκαλοι επέστρεψαν στο σχολείο, αν και υπάρχει απαίτηση για λήψη περισσότερων μέτρων προστασίας. Τα διαδικτυακά μαθήματα γίνονται σε ειδικές περιπτώσεις.Ιταλία

Τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές αναμένεται να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως και στην Ελλάδα.

Τα παιδιά θα πηγαίνουν σχολείο σε διαφορετικούς χρόνους για να την αποφυγή συνωστισμού. Αναμένονται να μοιραστούν καινούργια και περισσότερα θρανία  Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική όταν τα παιδιά θα πηγαίνουν και όταν θα φεύγουν από το σχολείο. Αλλά δεν είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια των μαθημάτων εάν υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των θρανίων.

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πολλά παιδιά στις τάξεις, θα χρησιμοποιήσουν ένα συνδυασμό εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και φυσικής παρουσίας για να αποτρέψουν τον συγχρωτισμό. Η κυβέρνηση συμφώνησε να παράσχει περισσότερους πόρους για την αύξηση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Εάν υπάρξει κρούσμα σε μαθητή ή δάσκαλο, εναπόκειται στους διευθυντές και τις αρχές υγείας να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Εάν θα κλείσουν ολόκληρα τα σχολεία, την τάξη, ή θα επιβάλουν καραντίνα σε εκείνους που εμπλέκονται άμεσα.Ολλανδία

Δημοτικά και γυμνάσια στην Ολλανδία, άρχισαν να ανοίγουν ξανά σταδιακά τον Αύγουστο, ως συνήθως.

Τα μαθήματα δημοτικού και γυμνασίου διεξάγονται με φυσική παρουσία. Ούτε οι μαθητές ούτε οι δάσκαλοι υποχρεούνται να φορούν μάσκες. Εκτός από κάποια σχολεία σε κάποιες περιοχές που το απαίτησαν οι εκπαιδευτικοί για την προστασία τους.

Τα παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών που παρουσιάζουν συμπτώματα, πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να κάνουν το τεστ. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο ακόμη και με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά όχι εάν έχουν και πυρετό.Νορβηγία

Τα σχολεία άνοιξαν ξανά σταδιακά από τις 27 Απριλίου.

Τα παιδιά δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκες. Τα διαδικτυακά μαθήματα δεν είναι πλέον επιλογή. Τα διαλείμματα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για κάθε τάξη, ενώ τα παιδιά βγαίνουν σε διαφορετικά σημεία του προαυλίου. Τα παιδιά με συμπτώματα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να κάνουν το τεστ.Πολωνία

Τα σχολεία άνοιξαν την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές στην τάξη. Οι διευθυντές αποφασίζουν για τη χρήση μάσκας σε κοινόχρηστους χώρους και για το αν θα τις φορούν την ώρα του μαθήματος. Τα Ορισμένα σχολεία και δήμοι αιτήθηκαν να μην ανοίξουν τα σχολεία αλλά το αίτημα τους απορρίφθηκε. Τα δημοτικά και τα γυμνάσια σε πόλεις όπως η Βαρσοβία είναι γεμάτα και υπάρχει έντονη ανησυχία από εκπαιδευτικούς και γονείς. Στις οικογένειες που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο τους επιβάλλεται πρόστιμο έως 10.000 ζλότι (2.300 ευρώ).Ρωσία

Τα σχολεία άνοιξαν την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα μαθήματα και τα διαλείμματα θα είναι σε διαφορετικές ώρες για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε κοινόχρηστους χώρους. Γίνεται έλεγχος θερμοκρασίας κατά την έλευση στο σχολείο. Συνιστάται στα παιδιά να φορούν μάσκες αλλά δεν είναι υποχρεωτικό, ενώ για τους εκπαιδευτικούς είναι υποχρεωτικό.  Εκτός εάν τους προστατεύει άλλο μέσο ή βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τους μαθητές.

Η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν προσφέρεται ως εναλλακτική λύση.Ισπανία

Οι 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας είναι υπεύθυνες η καθεμία για το σχέδιο επιστροφής των μαθητών στις τάξεις. Όμως είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν τους εθνικούς κανόνες, όπως την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για παιδιά άνω των έξι ετών.

Η παρακολούθηση του σχολείου είναι υποχρεωτική. Οι μαθητές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα. Οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται, εκτός από τις ομάδες που δημιουργούνται μέσα στα τμήματα, οι οποίες δεν έρχονται έτσι κι αλλιώς σε επαφή με άλλες ομάδες. Οι θερμομετρήσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί, στο σχολείο ή στο σπίτι.Σουηδία

Τα σχολεία στη Σουηδία παρέμειναν ανοιχτά σε όλη την πανδημία και καλωσόρισαν τους μαθητές στα μέσα Αυγούστου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι τοπικές αρχές αποφασίζουν πώς να χειριστούν πιθανά κρούσματα, αν θα κλείσει ή όχι το σχολείο.

Κάθε σχολείο είναι υπεύθυνο για την τήρηση κατευθυντήριων γραμμών για την κοινωνική απόσταση και την υγιεινή. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές.

Η απόφαση να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν οδήγησε σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των μαθητών σε σύγκριση με τη γειτονική Φινλανδία, όπου τα σχολεία έκλεισαν προσωρινά, σύμφωνα με κοινή έκθεση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας των δύο χωρών.

Να λοιπόν πώς άνοιξαν τα σχολεία σε 10 χώρες της Ευρώπης. Να συμπληρώσω ότι στο άρθρο του Reuters γίνεται μια μικρή αναφορά και στην Ελλάδα. Αναφέρει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου και ότι τα μέτρα προστασίας είναι:

-Η χρήση μάσκας η οποία θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και δασκάλους σε εσωτερικούς χώρους

και η δωρεάν παροχή μιας μάσκας στον καθένα.

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! Δεν επιτρέπεται όμως η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON