Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία-Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία-Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία-Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Ήρθε η ώρα!

Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και οι μαθητές θα πρέπει να είναι στις θέσεις τους για τον αγιασμό.

Πώς θα ανοίξουν όμως τα σχολεία; Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς;

Μάσκα – Δεν τη γλιτώνουμε ούτε φέτος

Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις. Αλλά και για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

Ειδικά για τους μαθητές ηλικίας τεσσάρων (4) ετών και άνω δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων

β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων

γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών

Πότε βγαίνει η μάσκα στο σχολείο

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης. Επειδή δεν θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.Η οδηγία αυτή αφορά σε όλες τις περιοχές της Επικράτειας, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση. 

Μπορεί επίσης να γίνεται «διάλειμμα μάσκας» ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας.

Αυτό μπορεί να γίνεται τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου.

Ενδεικτικά, μπορεί να δίνεται οδηγία για ολιγόλεπτη προσεκτική αφαίρεση της μάσκας μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια ανάγνωσης κειμένου από εκπαιδευτικό. Ή ατομικής εργασίας από τους μαθητές. Έχοντας πάντα ανοικτά τα παράθυρα όσο είναι δυνατόν.

Στο διάλειμμα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να γίνεται ολιγόλεπτη αφαίρεση της μάσκας αφού τα παιδιά τηρήσουν αποστάσεις, παραμένοντας στην ίδια θέση τα λίγα λεπτά που δεν θα φορούν μάσκα.Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί την υποχρέωση του ως προς την χρήση μάσκας;

Τότε δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα λαμβάνει απουσία. Ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο. Πάντα με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του.

Ο ειδικός χώρος ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, υπό την εποπτεία του Διευθυντή/τριας ή Προϊσταμένου/ης της σχολικής μονάδας. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Με τι δικαιολογητικά θα προσέρχονται οι μαθητές στα σχολεία;

Οι μαθητές οφείλουν να επιδεικνύουν εντός της τάξης τη σχολική κάρτα COVID-19 αρνητικού αποτελέσματος. Αυτή που εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Ή για μεγαλύτερα παιδιά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξάμηνου.

H διάθεση δωρεάν self test από τα φαρμακεία στους μαθητές όλων των βαθμίδων συνεχίζεται. Κάθε μαθητής θα προμηθεύεται έξι δωρεάν self tests με τα οποία θα καλύπτει τις ανάγκες ελέγχου των τριών πρώτων εβδομάδων.

Το self test θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Αυτό αφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται όπως είπαμε τα παιδιά που εμβολιάστηκαν ή νόσησαν.

Τι θα συμβεί αν μαθητής διαγνωστεί θετικός σε COVID-19;

Ο κηδεμόνας του μαθητή ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας ή/και τον διευθυντή της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα.

Ο υπεύθυνος διαχείρισης του σχολείου:

Επικοινωνεί με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής.

Φροντίζει να γίνει ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων του σχολείου όπου κινήθηκε το κρούσμα.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Υπάρχει περίπτωση να ξαναγίνει τηλεκπαίδευση;

Δυστυχώς ναι. Αλλά μόνο σε περίπτωση ύπαρξης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 σε πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος.Ποια άλλα μέτρα πρόληψης θα εφαρμόζονται στο σχολείο;

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα της γυμναστικής και του φαγητού).

– τα διαφορετικά διαλείμματα για σταθερές ομάδες μαθητών.

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.

– η τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής – χρήση αντισηπτικών.

– οι επαρκείς, τακτικοί αερισμοί των χώρων.

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

– εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις, σχολικοί περίπατοι, μαθητικά συνέδρια, διαγωνισμοί και ενδοσχολικές εκδηλώσεις με τήρηση όλων των γενικών και συγκεκριμένων κατά περίπτωση μέτρων.

– δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών/τριών προς και από τις σχολικές μονάδες, σε διαφορετικές ώρες και από διαφορετικές εισόδους/εξόδους.

– ο σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών.

Με πληροφορίες από dikaiologitika.gr

Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON