Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων;

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων;

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων;

Τα σχολεία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν ξανά στις 10 Ιανουαρίου, έπειτα από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Όμως με τόσα πολλά κρούσματα και με τις φωνές των λοιμωξιολόγων για κορύφωση του νέου κύματος κοντά στις ημερομηνίες που θα ανοίξουν τα σχολεία, αναρωτιόμαστε.

Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου; Και με ποιον τρόπο;

Επιστήμονες και κυβέρνηση διαφωνούν. Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν ανοίξουν τα σχολεία θα είναι σαν να αγνοούμε τον ιό. Ενώ τόνισε ότι πρέπει να παρθούν νέα μέτρα εγκαίρως και όχι υπό την πίεση ενός νέου κύματος όπως έγινε την Πρωτοχρονιά.

Να προλάβουμε τα χειρότερα

«Με τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον.» είπε ο κος. Παυλάκης.

Και πρόσθεσε. «Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Πρέπει να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακόψουν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο 1/3 σε σχέση με τα κρούσματα που θα έχουμε με ανοιχτά σχολεία»Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά – η κα Ματίνα Παγώνη, έχει άλλη εκτίμηση

Εκτιμά ότι με τα ανοιχτά σχολεία δε θα αυξηθούν τα κρούσματα.

«Δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα. Τα παιδιά θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια.» Όπως λέει, πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου κύματος της Όμικρον.

Τι αποφάσεις θα παρθούν και πότε; Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία;

Η τελική απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, φαίνεται να έχει κλειδώσει. Η οριστική απόφαση όμως θα ανακοινωθεί όταν συνεδριάσει και η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, κάτι που αναμένεται να γίνει την Τετάρτη.

Νέα μέτρα στα σχολεία

✔Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις όχι με self test, αλλά με rapid test. Το ζήτημα είναι να είναι σε θέση οι δημόσιες δομές να δεχτούν τον μεγάλο όγκο ζήτησης rapid ή θα πρέπει οι γονείς να επωμιστούν και πάλι το κόστος.

✔Τα self test να αυξηθούν από 2 την εβδομάδα σε 3.

✔Αν βρεθεί κρούσμα στην τάξη τότε όλοι οι μαθητές (και οι εμβολιασμένοι) θα πρέπει να κάνουν rapid test (με επανάληψη στις 5 ημέρες και όχι στις 7 όπως πριν). Δεν θα ισχύει δηλαδή πλέον ο έλεγχος μόνο στους μαθητές που καθόταν σε σταυρό γύρω από το κρούσμα, ο έλεγχος θα γίνεται σε όλη την τάξη.

Αναστολή σε όλες τις σχολικές εκδρομές.

✔Εκπαιδευτικοί και επιστήμονες ζητούν να αλλάξει το πρωτόκολλο 50+1 για το κλείσιμο τμήματος. Προειδοποιούν ότι δεν είναι ασφαλές σύμφωνα και με τα δεδομένα των προηγούμενων μηνών. Το 50+1 λέει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσούν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές. Ενώ αν νοσούν έστω και οι μισοί τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε! Γίνεται συζήτηση για να κατέβει στο 30% με 40%, το οποίο και πάλι είναι ένα μεγάλο ποσοστό.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και να ενημερωθούν και άλλοι γονείς!

Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON