Πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να κάνεις παιδιά;

Πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να κάνεις παιδιά;

Πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να κάνεις παιδιά; Ποτέ…

Δύο φίλες συζητάνε.

Η μια δεν έχει ακόμη παιδιά. Αλλά θα ήθελε πολύ να αποκτήσει. Και αναρωτιέται αν όντως ήρθε η ώρα να το κάνει.

Η άλλη έχει ένα παιδάκι τριών ετών και προσπαθεί να ισορροπήσει μητρότητα και πολύωρη εργασία την οποία λατρεύει.

Ακολουθεί ο εξής διάλογος.

-Αλήθεια; Πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να κάνεις παιδιά;

-Η κατάλληλη χρονική στιγμή λοιπόν για να κάνεις παιδιά είναι… Ποτέ.

-Τι; Ποτέ; Τι εννοείς;

-Με ρώτησες και σου απάντησα.

-Ναι αλλά…

-Κλαίνε συνέχεια. Ασταμάτητα. Δεν κοιμούνται ποτέ. Μιλάνε όλη την ώρα. Και σου παίρνουν ότι έχεις… Τον χρόνο σου, την συγκέντρωση σου, την υπομονή σου, τον ύπνο σου. Τα πάντα.

Μέχρι να μην έχει μείνει τίποτα για εσένα.Σήμερα το πρωί όμως, ο μικρός μου με ξύπνησε βάζοντας τη μύτη του πάνω στη δική μου. Την κρύα μυτούλα του. Και μου είπε: «Ξύπνα». Και έδωσε έμφαση στο «ξ». «Ξ»ύπνα. Βλέπεις μέχρι χθες έλεγε «Τσ» αντί για «ξ». «Τσ»ύπνα. Και στο άκουσμα αυτού του «ξ»… η περηφάνια που ένιωσα, η παράλογη, ανεξέλεγκτη χαρά… Αυτό δε συγκρίνεται με όλες τις προσωπικές επιτυχίες του κόσμου.

Γι αυτό σου λέω. Αν περιμένεις την κατάλληλη χρονική στιγμή για να κάνεις παιδιά… δεν θα κάνεις ποτέ σου παιδιά.

Ο διάλογος προέρχεται από μια αγαπημένη μου σειρά. Όμως μου έδωσε το έναυσμα γι αυτό το άρθρο.

Είχα έρθει και εγώ αντιμέτωπη με αυτό το ερώτημα πριν κάνω παιδιά. Εγώ πάλι θεωρούσα ότι θα έπρεπε να είμαι καταξιωμένη επαγγελματικά, να μην έχω οικονομικά προβλήματα, να έχω πολλές ψυχικές αντοχές. Για να αντέξω όλα όσα άκουγα από μαμάδες και μου φαινόταν βουνό. Τότε θα ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή. Ανέβαλα την απόκτηση ενός παιδιού γιατί περίμενα την κατάλληλη στιγμή.Και η ίδια η ζωή μου έδειξε ότι έκανα λάθος.

Το πρώτο παιδί μου ήρθε όταν απολύθηκα, είχαμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, χωρίς βοήθεια αλλά με εμπόδια και οι αντοχές μου… Ας μην το συζητήσουμε καλύτερα. Σύμφωνα με τα προηγούμενα δεδομένα μου ήταν η πιο ακατάλληλη στιγμή. Όμως τελικά ήταν η πιο κατάλληλη. Και κατάλληλη θα ήταν και πιο πριν. Και πιο μετά. Αλλά δεν το ήξερα τότε. Αλλά σου το λέω με πάσα βεβαιότητα. Ότι αν δεν έπιανα πάτο και η ζωή μου κυλούσε όπως πριν. Αν περίμενα όντως όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την κατάλληλη χρονική στιγμή, σήμερα δεν θα είχα παιδιά. Σήμερα δε θα είχα το e-mama.gr και δε θα σου έγραφα αυτές τις γραμμές. Σήμερα θα περίμενα ακόμη την κατάλληλη χρονική στιγμή.Η  ζωή είναι μια διαδρομή. Με τους δύσκολους και δύσβατους δρόμους και τους εύκολους, ανθόσπαρτους, στρωμένους με ροδοπέταλα. Και οι δρόμοι εναλλάσσονται. Η κατάλληλη στιγμή είναι όντως… ποτέ.

Στην ερώτηση «Πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να κάνεις παιδιά», δεν υπάρχει μια μόνο απάντηση. Υπάρχει πολύωρη συζήτηση με άπειρες παραμέτρους.

Όμως ένα είναι σίγουρο.Αν περιμένεις πάντα την κατάλληλη χρονική στιγμή για να κάνεις παιδιά… μάλλον δεν θα κάνεις ποτέ σου παιδιά.

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Aκολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like