Πότε πρέπει να κάνουν εξετάσεις τα παιδιά μετά τον κορονοϊό; Παιδίατρος απαντά

Πότε πρέπει να κάνουν εξετάσεις τα παιδιά μετά τον κορονοϊό; Παιδίατρος απαντά

Πότε πρέπει να κάνουμε εξετάσεις στα παιδιά μετά τον κορονοϊό; Παιδίατρος απαντά

Το παιδί μου νόσησε από κορονοϊό. Τι εξετάσεις πρέπει να του κάνω τώρα;

Πλέον είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς σε όλες τις ηλικίες παιδιών. Ανησυχούν και αγχώνονται γιατί είναι κάτι που δεν γνωρίζουν και έχουν δίκιο.

Χρειάζεται όμως πραγματικά να υποβληθεί το παιδί σε μια σειρά, πολλών συνήθως, εξετάσεων μετά τη νόσηση; Είναι δηλαδή απαραίτητο;

Ο παιδίατρος κος Γιώργος Χαρίτος απαντά με μια δημοσίευση, δίνοντας και τη θέση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Διάβασε τη δημοσίευση του γιατρού:

ΜΗΝ κάνετε κατάχρηση εξετάσεων στα παιδιά μετά τον κορονοϊό

Δεχόμαστε καθημερινά πολλές ερωτήσεις για το ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει ένα παιδί μετά την νόσηση από τον κορονοϊό. Για να μην σας κουράζω, πιθανότατα καμία. Καρδιολόγοι, ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος, συστάσεις για μια επίσκεψη «να δω λίγο το παιδί». Τι θα δεις από το παιδί και τι περιμένεις από την ακτινογραφία, κανείς δεν απαντά, ένα αόριστο «θα δούμε», αυτό πάντα λειτουργεί στην ψυχολογία των γονέων.

Ευτυχώς για όλα αυτά υπάρχουν οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Τι πρέπει, λοιπόν, να παρακολουθήσουμε στο παιδί μετά τον Covid ;

Η λέξη κλειδί είναι «υπολειπόμενα συμπτώματα». Η Ακαδημία εύστοχα διευκρινίζει ότι τα συμπτώματα αυτά δεν είναι πάντα ευθέως ανάλογα της βαρύτητας της νόσησης. Μπορεί ένα παιδί να το περάσει «λίγο πιο δύσκολα» αλλά να είναι εντελώς καλά πια, και ένα παιδί με λίγα και μη ειδικά συμπτώματα να αφήνει την αίσθηση στους γονείς ότι «κάτι ενδεχομένως ακόμα συνεχίζεται».

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτά;

1 . Αναπνευστικά συμπτώματα

Θωρακικό άλγος, χρόνιος βήχας και βρογχόσπασμος εκλυόμενος με την άσκηση. Τα συμπτώματα αυτά σε (πολύ) λίγες περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από τρεις μήνες. Ο κλινικός γιατρός θα υποδείξει το σωστό χρονοδιάγραμμα για την ακτινογραφία θώρακος και τις λειτουργικές δοκιμασίες του πνεύμονα.

Το τάιμινγκ στην πνευμονολογία είναι περίπου τα πάντα. Να προσθέσω όμως ότι ο μεγάλος όγκος των παιδιών που βλέπουμε με βήχα post-Covid στα ιατρεία μας, είναι απλά ένας υπολειμματικός μεταλοιμώδης βήχας. Που πρακτικά μπορεί να παρατηρηθεί μετά από κάθε ίωση του αναπνευστικού. Και τίποτε άλλο.

2 . Καρδιολογικά συμπτώματα

Είναι ελάχιστα εκείνα τα παιδιά που θα εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα κατά την διάρκεια της νόσου. Προκάρδιο άλγος, δύσπνοια, συμπτώματα δηλαδή που δύσκολα θα ξεφύγουν από την προσοχή των γονέων.

Τα παιδιά αυτά θα χρειαστούν καρδιολόγο. Τα παιδιά αυτά είναι ένα 0,3 – 0,5 % του συνόλου των παιδιών. Μόνο. Να θυμίσω σε αυτό το σημείο, γιατί με τον κορονοϊό είναι πολύ πιθανό να ξεχάσουμε και αυτήν την λίγη ιατρική που ξέραμε, ότι μυοκαρδίτιδα μπορεί να κάνει συχνά και ο ιός της γρίπης, ο αδενοιος και πάνω από όλους ο κοξάκι. Αλλά δεν θυμάμαι μετά από κάθε ετήσιο κύμα γρίπης να λέμε σε όλα τα παιδιά να πάνε στον καρδιολόγο. Εάν κάνω λάθος, συγγνώμη προκαταβολικά.

3 . Ανοσμία και αγευσία

Στην Όμικρον αυτό πια είναι ασυνήθιστο. Στα παιδιά που παραμένει, όμως, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της διατροφής τους, την ψυχική τους διάθεση και την σωματική τους ανάπτυξη. Αυτό θέλει μια καλή συμβουλευτική από τον παιδίατρο.

4 . Πονοκέφαλος

Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Αλλά έχω διαπιστώσει ότι κυρίως οφείλεται στην διαταραχή της ρουτίνας του ύπνου, την μέτρια ενυδάτωση κατά τις ημέρες της νόσησης και κυρίως στην κατάχρηση του χρόνου οθόνης. Παρακολουθούμε κυρίως για υπόλοιπα νευρολογικά συμπτώματα. Όπως ανικανότητα συγκέντρωσης, θόλωση, εύκολη πνευματική κόπωση στα μαθήματα. Αυτά είναι το τυπικό long covid στα παιδιά, εκεί χρειαζόμαστε και τους εκπαιδευτικούς.

5 . Ψυχικές διαταραχές

Το πλέον συνηθισμένο, πολλές και διαφορετικές οι εκδηλώσεις. Κάθε παιδί το εισπράττει διαφορετικά, άλλο με εύκολη κόπωση, άλλο με άτυπα κοιλιακά άλγη, με συχνοουρία, με εκρήξεις θυμού. Εκεί πρέπει να έχουμε το θάρρος να αναζητήσουμε βοήθεια. Δεν είναι ντροπή το παιδί να μην είναι καλά. Είναι ντροπή να το ξέρουμε και εμείς να μην κάνουμε κάτι για αυτό.

Μιλήστε με τον δικό σας παιδίατρο για όλα αυτά. Θα σας καθησυχάσει στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Αν όχι, τουλάχιστον θα σας βάλει στις πραγματικές τους διαστάσεις τα λίγα πραγματάκια που πρέπει να γίνουν σε ένα ελάχιστο σύνολο παιδιών.

Κλείνω όπως κλείνουν και οι οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής:

«Η καθοδήγηση της Ακαδημίας δίνει έμφαση σε μια «συντηρητική προσέγγιση» που περιλαμβάνει το ΜΙΝΙΜΟΥΜ των διαγνωστικών εξετάσεων. Εστιάζει μόνο σε αυτούς τους ασθενείς με συνεχιζόμενα συμπτώματα, με στόχους εφικτούς για τις πρώτες 4-12 εβδομάδες μετά την νόσηση, για να αποφύγει την πιθανή ζημία που προκαλεί η υπερβολή στις εξετάσεις».

Αυτά τα ολίγα. Ελπίζω να βοήθησα.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς!

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON