Πότε πρέπει να εισάγω στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού μου;

Πότε πρέπει να εισάγω στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού μου;

Πότε πρέπει να εισάγω στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού μου;

Η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑΠ), είναι να θηλάζουν τα μωρά αποκλειστικά για έξι μήνες προτού εισαχθούν άλλα τρόφιμα στη διατροφή τους.

Μερικά μωρά είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν την εισαγωγή νέων τροφών γύρω από αυτό το διάστημα.

Ενώ άλλα δεν δείχνουν ενδιαφέρον παρά μόνο όταν μεγαλώσουν κι άλλο. Οι Συστάσεις σχετικά με το Θηλασμό από την AAΠ λένε επίσης:

«Οι ξεχωριστές ανάγκες ή διατροφικές συμπεριφορές κάθε βρέφους μπορεί να υποδείξουν την ανάγκη για την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφίμων αρκετά νωρίς όπως στους τέσσερις μήνες, ενώ άλλα βρέφη δεν μπορούν και δεν είναι έτοιμα να δεχθούν άλλα τρόφιμα μέχρι περίπου οκτώ μηνών.

Η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών πριν από τους έξι μήνες γενικά δεν αυξάνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων ή το ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό που συμβαίνει είναι να αντικαθίσταται το μητρικό γάλα με τροφές που δεν προσφέρουν την προστασία του μητρικού γάλακτος.» (1)

Πότε πρέπει να εισάγω στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού μου;

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχει σαφής ηλικία για το πότε πρέπει να ξεκινήσετε στερεές τροφές. Η καλύτερη στιγμή για να αρχίσετε να τις προσφέρετε στο μωρό σας είναι όταν δείχνει σημάδια ότι είναι έτοιμο.

Φυσικά αυτό διαφέρει σε κάθε μωρό. Δεν περιμένουμε όλα τα μωρά να μπουσουλάνε ή να περπατούν ή να εκπαιδευτούν για την τουαλέτα από τη μια μέρα στην άλλη και δεν πρέπει να περιμένουμε όλα τα μωρά να εισάγουν στερεές τροφές στη διατροφή τους την ίδια στιγμή.

Εσείς είστε η ειδικός για το μωρό σας!

Πότε πρέπει να εισάγω στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού μου λοιπόν; 

Εδώ είναι μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας μπορεί να είναι έτοιμο για τα στερεά.

Αν είναι σε θέση να:

  • Κάθεται στο πάτωμα για περίπου δέκα λεπτά χωρίς υποστήριξη. (2)
  • Χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του και τον αντίχειρα για να πάρει παιχνίδια και τα βάζει στο στόμα του.
  • Καταπιεί ένα μικροσκοπικό κομμάτι μαλακής τροφής, όπως ώριμη μπανάνα, χωρίς να το ωθεί έξω από το στόμα του με τη γλώσσα του.

Σε αυτό το στάδιο, κατά πάσα πιθανότητα το μωρό θα φαίνεται να πεινάει περισσότερο από το συνηθισμένο. Εάν έχετε ήδη δοκιμάσει να το θηλάζετε πιο συχνά και παρόλα αυτά ακόμα δεν φαίνεται ικανοποιημένο, μπορεί να είναι έτοιμο να αρχίσει να δέχεται και άλλα τρόφιμα στη διατροφή του. Τα μωρά μερικές φορές επίσης θέλουν να θηλάζουν περισσότερο, λόγω οδοντοφυΐας ή όταν δεν αισθάνονται καλά ή βρίσκονται σε άλμα ανάπτυξης. Για να σιγουρευτείτε πρέπει πρώτα να αποκλείσετε αυτές τις εκδοχές.

Οι μητέρες μερικές φορές αναρωτιούνται αν τα μωρά τους είναι έτοιμα για εισαγωγή στερεών όταν φτάνουν τεσσάρων μηνών, λόγω του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται.

Όταν τα μωρά φτάνουν στους τέσσερις μήνες αρχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον κόσμο γύρω τους και θέλουν να τον καταλάβουν. Για παράδειγμα, μπορεί να τραβηχτούν μακριά από το στήθος αν ακούσουν έναν ξαφνικό θόρυβο. Μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουν να τραβήξουν το στήθος μαζί τους καθώς γυρνούν! Φαίνεται να μην ενδιαφέρονται για το θηλασμό τόσο συχνά όπως πριν, ή έχουν μάθει πια να πίνουν πιο γρήγορα το γάλα τους για να επιστρέψουν σύντομα σε πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες διασκέδασης.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικοί και κοινοί τρόποι συμπεριφοράς για μωρά τεσσάρων μηνών. Μπορείτε αν θέλετε να θηλάσετε το μωρό σας σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο μια-δυο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην του αποσπάται η προσοχή. Μερικές μητέρες φοράνε ένα περιδέραιο θηλασμού. Δηλαδή χάντρες περασμένες και δεμένες σε ένα εξαιρετικά ισχυρό σχοινάκι και το μωρό μπορεί να ασχολείται με αυτές κατά το θηλασμό. Γιατί μπορεί να το βοηθήσει να μείνει εστιασμένο στο θηλασμό.

Έχετε παρατηρήσει το μωρό σας να σας παρακολουθεί πολύ προσεκτικά ενώ τρώτε; Μήπως προσποιείται ότι μασάει και αυτό; Αυτή η συμπεριφορά δείχνει πώς τα μωρά μαθαίνουν και εξασκούνται. Και είναι ένα από τα σημάδια που δείχνουν ότι σύντομα θα είναι έτοιμα να αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές.

Απλά ακολουθήστε τα συνθήματα που σας δίνει το μωρό και το ένστικτο σας.

Δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε. Τίποτα μαγικό δεν συμβαίνει στο λεπτό ή στην ώρα ή την ημέρα που κλείνει τους έξι μήνες. Δεν είναι διακόπτης που ξαφνικά κλείνει και κάνει το μητρικό γάλα ξαφνικά ανεπαρκές! Στην πραγματικότητα, μερικά μωρά δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον σε άλλα τρόφιμα για πολύ καιρό μετά τους έξι μήνες. Που σε μερικές περιπτώσεις φτάνει και το ένα έτος.
Όσο το μωρό σας είναι ευτυχισμένο και υγιές, κερδίζει βάρος και πληροί τις προϋποθέσεις ενός υγιούς μωρού, είναι μια χαρά!

Μερικοί γονείς έχουν πάρει συμβουλές να εισάγουν στερεές τροφές από μια ορισμένη ηλικία, για επιπλέον παροχή σίδηρου και για πρόληψη αναιμίας. Εάν υπάρχει ανησυχία για το αν το μωρό σας είναι αναιμικό, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε μια απλή εξέταση αίματος. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να δείτε εάν το μωρό σας έχει αρκετό σίδηρο.

Είναι σχεδόν ανήκουστο για τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά, να έχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρου ή χαμηλές τιμές αιμοσφαιρίνης πριν από τους έξι και έως τους εννέα μήνες.

Μια μελέτη που έγινε το 1995 από τον A. Piscane (3), βρήκε ότι τα βρέφη που είχαν θηλάσει αποκλειστικά για επτά μήνες (χωρίς να δίνονται εμπλουτισμένα δημητριακά σιδήρου ή συμπληρώματα σιδήρου) είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές αιμοσφαιρίνης στο ένα έτος τους, από ό, τι τα μωρά που θήλαζαν και είχαν λάβει στερεές τροφές πριν από τους επτά μήνες.

Κανένα από τα βρέφη που είχαν θηλάσει αποκλειστικά για 7 μήνες, δεν ήταν αναιμικό στο ένα έτος τους, ενώ κάποια από τα βρέφη που έλαβαν στερεές τροφές πριν από τους επτά μήνες βρέθηκαν να είναι αναιμικά.

Έρευνες, όπως αυτή, προτείνουν ότι η καθυστέρηση στερεών, μπορεί να μειώσει τους κινδύνους της αναιμίας.

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

1.American Academy of Pediatrics. Policy Statement on Breastfeeding and the Use of Human Milk, PEDIATRICS Vol. 115 No. 2 February 2005, pp. 496-506 (doi:10.1542/peds.2004-2491)

2. Hassink, Sandra G. MD, FAAPA Parent’s Guide to Childhood Obesity: A Road Map to Health, American Academy of Pediatrics, 2006

3. Pisacane A, et al. Iron status in breast-fed infants. J Pediatrics 1995 Sep;127(3):429-31

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON