Ρομπότ θύμωσε και έσπασε το δάχτυλο 7χρονου σε παρτίδα σκάκι

Ρομπότ θύμωσε και έσπασε το δάχτυλο 7χρονου σε παρτίδα σκάκι

Ρομπότ θύμωσε και έσπασε το δάχτυλο 7χρονου σε παρτίδα σκάκι

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Μόσχα επειδή ένα 7χρονο παιδί «παραβίασε» τους κανόνες ασφαλείας και έκανε κίνηση πιο γρήγορα από το αναμενόμενο για το ρομπότ, λέει αξιωματούχος σύμφωνα με τη The Guardian.

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής σκέψης, απαιτεί ηρεμία, συγκέντρωση, υπομονή και διανοητική προσπάθεια. Η βία συνήθως δεν εμπλέκεται σε αυτό προφανώς.

Από ότι φαίνεται δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις μηχανές.

Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν, ένα ρομπότ που είναι προγραμματισμένο να παίζει σκάκι ως αντίπαλος φυσικού προσώπου, προφανώς αναστατωμένο από τις γρήγορες κινήσεις ενός 7χρονου αγοριού.

Άρπαξε στην κυριολεξία και έσπασε το δάχτυλό του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στο τουρνουά σκάκι της Μόσχας.

Δηλαδή στο Moscow Open.

«Το ρομπότ έσπασε το δάχτυλο του παιδιού», είπε ο Σεργκέι Λαζάρεφ, πρόεδρος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας της Μόσχας, στο πρακτορείο ειδήσεων TASS μετά το περιστατικό.

Προσθέτοντας ότι αυτό το ρομπότ είχε παίξει σε πολλές προηγούμενες διοργανώσεις χωρίς να έχει ανάλογη συμπεριφορά. «Αυτό είναι φυσικά κακό», συμπλήρωσε.

Θα δεις στο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το κανάλι Baza στο Telegram, το ρομπότ να αρπάζει το δάχτυλο του αγοριού και να το κρατάει επίμονα για αρκετά δευτερόλεπτα.

Μέχρι να αντιληφθούν οι γύρω τι έγινε, ο μικρός φώναζε. Τότε μια γυναίκα και έπειτα τρεις άνδρες απελευθέρωσαν το παιδί και το απομάκρυναν.

Ρομπότ θύμωσε και έσπασε το δάχτυλο 7χρονου σε παρτίδα σκάκι

Γιατί το ρομπότ θύμωσε με τον 7χρονο;

Ο Σεργκέι Σμάγκιν, αντιπρόεδρος της Ρωσικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, είπε ότι το ρομπότ φάνηκε να αντιδρά αφού πήρε ένα από τα πιόνια του αγοριού. “Το αγόρι επέλεξε μια γρήγορη αντεπίθεση αντί να περιμένει το ρομπότ να ολοκληρώσει την κίνησή του” είπε.

Και όμως, φαίνεται ότι το φταίξιμο το ρίχνουν στο μικρό αγόρι…

«Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες ασφαλείας και το παιδί, προφανώς, τους παραβίασε. Όταν έκανε την κίνησή του, δε συνειδητοποίησε ότι έπρεπε πρώτα να περιμένει», είπε ο Σμάγκιν.

«Δεν έχει συμβεί ξανά κάτι τέτοιο, πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, την πρώτη που μπορώ να θυμηθώ», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Όμως ο Λαζάρεφ (ο πρόεδρος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας) από τη μεριά του έδωσε τη δική του εκδοχή για το τι έγινε. Είπε ότι το παιδί “έκανε μια κίνηση αλλά μετά θα έπρεπε να δώσει χρόνο στο ρομπότ να απαντήσει. Όμως το αγόρι βιάστηκε και έτσι το ρομπότ τον άρπαξε”.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είπε, οι προμηθευτές του ρομπότ «θα πρέπει να το ξανασκεφτούν».

Σύμφωνα με το Baza το αγόρι ονομάζεται Κρίστοφερ και είναι ένας από τους 30 καλύτερους σκακιστές της ρωσικής πρωτεύουσας στην κατηγορία κάτω των 9 ετών. «Οι άνθρωποι έσπευσαν να βοηθήσουν και έβγαλαν το δάχτυλο του νεαρού παίκτη, αλλά το κάταγμα δεν μπορούσε να αποφευχθεί», ανέφερε.

Ο Λαζάρεφ δήλωσε στο Tass ότι ο Κρίστοφερ, του οποίου το δάχτυλο μπήκε σε γύψο, δεν έδειξε να έχει τραυματιστεί υπερβολικά από την επίθεση. «Το παιδί έπαιξε την επόμενη μέρα, τελείωσε το τουρνουά και οι εθελοντές βοήθησαν στην καταγραφή των κινήσεων», είπε.

Τρομακτικός ο τρόπος που αντέδρασε το ρομπότ, αλλά «μεμονωμένο περιστατικό» λένε οι υπεύθυνοι.

Οι γονείς του, ωστόσο, είπαν ότι θα επικοινωνήσουν με εισαγγελέα. «Θα επικοινωνήσουμε, θα προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε πώς έγινε αυτό και να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε», είπαν.

Ο Smagin συμπλήρωσε όμως ότι το περιστατικό ήταν «απλά μια σύμπτωση» και το ρομπότ είναι «απόλυτα ασφαλές».

Το ρομπότ, το οποίο μπορεί να παίζει πολλούς αγώνες ταυτόχρονα, είχε ήδη παίξει τρεις αγώνες την ημέρα που συνάντησε τον Κρίστοφερ. Το περιστατικό ήταν «μοναδικό», όπως είπε. «Το ρομπότ έχει πάρει μέρος σε πολλά τουρνουά. Προφανώς, τα παιδιά πρέπει να προειδοποιούνται. Μπορεί να συμβεί και αυτό.»

Ένας Ρώσος grandmaster, ο Sergey Karjakin, είπε ότι το περιστατικό οφείλεται αναμφίβολα σε «κάποιο είδος σφάλματος λογισμικού ή κάτι τέτοιο», προσθέτοντας: «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Υπάρχουν τέτοια ατυχήματα. Εύχομαι να είναι καλά το αγόρι».

Ο Κρίστοφερ μπορεί να ήταν τυχερός. Ενώ τα ρομπότ γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένα, με τα πιο σύγχρονα μοντέλα ικανά όχι μόνο να αλληλεπιδρούν αλλά να συνεργάζονται ενεργά με τους ανθρώπους, τα περισσότερα απλώς επαναλαμβάνουν τις ίδιες βασικές ενέργειες.

Δηλαδή αρπάζω, μετακινώ, βάζω κάτω. Ούτε γνωρίζουν ούτε νοιάζονται αν οι άνθρωποι θα μπουν στο δρόμο τους.

Και αυτό θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις…

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Ακολουθήστε μας επίσης στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like