Η συνταγή για βορειοελλαδίτικη “Βαρβάρα”

Συνταγή για βαρβάρα

Η συνταγή για βορειοελλαδίτικη “Βαρβάρα”  

Αυτό που αγαπώ στον Δεκέμβρη είναι τα έθιμα του, οι γεμάτες μυρωδιές ιστορίες του και κυρίως οι γεύσεις του.

Γιατί όπως και να το κάνουμε ο Δεκέμβρης μυρίζει κανέλα και είναι πασπαλισμένος με ζάχαρη.

Ποδαρικό στις παραδοσιακές γεύσεις του χειμώνα κάνει η “Βαρβάρα”.

Τι είναι η Βαρβάρα; Αν είσαι από τη Βόρεια Ελλάδα σίγουρα σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια. Αν είσαι από τη Νότια Ελλάδα πιθανόν να μην την έχεις δοκιμάσει και ένα έχω να σου πω. Χάνεις!

Η Βαρβάρα είναι παραδοσιακό γλυκό της Θράκης, που όμως το έχουμε υιοθετήσει παντού στη Βόρεια Ελλάδα και από όσο γνωρίζω και σε κάποια νησιά.

Η συνταγή για βορειοελλαδίτικη "Βαρβάρα"Παραδοσιακά φτιάχνεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας και ανήμερα της γιορτής, δηλαδή στις 4 Δεκεμβρίου, μοιράζεται σε 3 σπίτια.

Γίνεται ουσιαστικά μια ανταλλαγή Βαρβάρας και δεν λείπει και ο απαραίτητος συναγωνισμός για το ποια νοικοκυρά κάνει την καλύτερη, μια και οι συνταγές είναι πολλές και ποικίλες.

Το έθιμο είναι πασπαλισμένο με ιστορίες. Έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, όπου πρόσφεραν αυτό το σιταρόζουμο στη Θεά Εκάτη για να προστατεύσει το σιτάρι που μόλις είχαν σπείρει.

Σήμερα φτιάχνεται από τις νοικοκυρές για να “γλυκαθεί” η Αγία Βαρβάρα και να προστατέψει τα παιδιά από τις αρρώστιες.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι μια πολύ θρεπτική και πεντανόστιμη γλυκιά σούπα που πραγματικά αξίζει να την φτιάχνεις συχνά, καθώς αποτελεί και πηγή φυσικών προβιοτικών.

Η συνταγή για βορειοελλαδίτικη “Βαρβάρα”:

Τα υλικά για τη βαρβάρα είναι απλά:

500 γραμμάρια σιτάρι αποφλοιωμένο βιολογικό (είναι πολύ οικονομικό)

250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική (εγώ βάζω καστανή)

1 χούφτα σταφίδες ελληνικές

3 κουταλιές αλεύρι

50 γραμμάρια σουσάμι

κανέλα, καρύδια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Πλένουμε το σιτάρι με παγωμένο νερό πάρα πολύ καλά μέχρι το νερό που βγαίνει να είναι καθαρό.

Για να φουσκώσουμε το σιτάρι έχουμε δύο επιλογές.

Παραδοσιακά το μουλιάζουμε από βραδύς. Αν δεν προλάβουμε μπορούμε να ρίξουμε στο σιτάρι καυτό νερό και να το αφήσουμε να μουλιάσει για μόλις 3 ώρες. Είναι έτοιμο για μαγείρεμα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σιτάρι και 3 λίτρα νερό. Βράζουμε περίπου για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις σταφίδες και αφήνουμε ακόμα πέντε λεπτά.

Πάμε τώρα να χυλώσουμε τη σούπα. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε το αλεύρι σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Αυτό γίνεται σε περίπου ένα λεπτό. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα άλλο δοχείο και προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό μέχρι να διαλυθεί. Προσοχή δεν βάζουμε ζεστό νερό για να μην “κόψει” το αλεύρι. Αφού διαλυθεί, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιτάρι και ανακατεύουμε.

Καβουρδίζουμε με τον ίδιο τρόπο και το σουσάμι και βάζουμε τη μισή ποσότητα μέσα στη σούπα.

Η Βαρβάρα μας είναι έτοιμη. Δεν πρέπει να έχει χυλώσει πάρα πολύ γιατί στην πορεία πήζει κι άλλο.

Σερβίρουμε σε μπολ με κανέλα, καρύδια και το υπόλοιπο σουσάμι.

Αυτή είναι μια απλή εκδοχή. Παραδοσιακά η Βαρβάρα φτιάχνεται με 9 υλικά, οπότε μπορούμε ανάλογα με το γούστο μας να ρίξουμε μέσα αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ρόδι, αμύγδαλα ή κομμάτια μήλου.

Εγώ προτιμώ την απλή Βαρβαρα, αλλά γούστα είναι αυτά!

Για να γιορτάσεις το χειμώνα που ήρθε, για να προστατεύσεις τα παιδάκια σου από αρρώστιες, για να τιμήσεις το έθιμο ή απλά για να απολαύσεις ένα θρεπτικό και νοστιμότατο γλυκό. Όποιο λόγο κι αν διαλέξεις, η γεύση της Βαρβαρας θα σε αποζημιώσει.

Tip για πηχτή βαρβάρα:

Πολλές νοικοκυρές προτιμούν τη βαρβαρα πολύ πηχτή – είπαμε οι συνταγές είναι πολλές και ποικίλες. Για να βγει πολύ πηχτή βράζουμε το σιτάρι σε 1 1/2 λίτρο νερό, αντί για 3 λίτρα και χρησιμοποιούμε 4 κουταλιές αλεύρι αντί για 3. Βγαίνει εξίσου νόστιμη, αλλάζει απλά η υφή της.

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε! Κοινοποίησε αυτή τη συνταγή. Όμως μην την αντιγράψεις ή τις φωτογραφίες της χωρίς άδεια.

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

10 Comments

  1. Αχ τι μου θύμισες τώρα! ! Όταν σπούδαζα μακριά, η μαμά μου πάντα μου κρατούσε μια δόση Βαρβάρας ή Βαρβαριτσας, όπως την λέμε, στην κατάψυξη (για τέτοια λατρεία μιλάμε) την οποία και περίμενα με λαχτάρα να φάω!!

  2. Ειναι τελεια! Ολα ξεκίνησαν απο τη θρακιώτισσα γιαγιά μου κ τη φτιάχνουμε κάθε χρονο! Μονο που εμείς τη χυλωνουμε με ταχίνι κ γινεται έκρηξη θερμίδων αλλα κ γεύσης!!!

  3. Εμείς εδώ έχουμε μία παρόμοια συνταγή για σούπα, αλλά τη λέμε Πολυσπόρια. Και αυτή, και η δική σου Βαρβάρα νομίζω πως θα είναι μία πολύ καλή επιλογή για πρωινό και απογευματινό! Μην σου πω πως θα την φτιάξουμε σήμερα κιόλας.

    1. Όλοι μας…σιγά σιγά!

      Αλήθεια; Εγώ αγαπώ οτιδήποτε έχει να κάνει με σιτάρι. Και σκέτο άμα λάχει!
      Καλά Χρισυούγεννα να έχουμε Χριστίνα μου! Και επίσημα..

  4. Είμαι από Ορεστιάδα,φτιάχνω κάθε χρόνο βαρβαρα για χάρη της Αγίας Βαρβάρας, αλλά εμείς δεν πιχτωνουμε την βαρβαρα με αλεύρι δεν χρειάζεται πιχτωνει από μόνη της και ρίχνουμε βραστό νερό για να την αριωνουμε και τις σταφύλια,σύκα , ζάχαρη κλπ τα βάζουμε στο τέλος για να μην βράσουν μαζί και λασπωσουν και ξυνηζουν και επάνω κανέλα και τριμμένο καρύδι γίνεται υπέροχη τρελαίνονται τα παιδιά…και του χρόνου!!

  5. Η κανονική συνταγή που λέγεται ασουρε έχει επιπλέον βραχνά ρεβίθια ξερά βερίκοκα και γενικά πολλούς ξηρούς καρπούς και το γαρνίρουμε με ρόδι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like