Σκουπίδια σε παραλίες και θάλασσες: Υγεία και λύσεις

Σκουπίδια σε παραλίες και θάλασσες: Υγεία και λύσεις

΄Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα είναι τα σκουπίδια σε παραλίες και θάλασσες; Θα σου πω εγώ… αναρίθμητα!

Τον λένε «Γκόμπι» και λατρεύει τα πλαστικά. Πεινάει πάντα και μπορείς να ταΐζεις αυτόν αντί του καθαρού τοπίου που σου προσφέρει απλόχερα η φύση.  Μακάρι να είχαμε από ένα τέτοιο ψαράκι σε όλες τις παραλίες μας… μακάρι να καταβρόχθιζε αυτός τα σκουπίδια μας και όχι οι χρυσαφένιες αμμουδιές μας και τα κρυστάλλινα νερά μας.

Σκουπίδια σε παραλίες και θάλασσες: Υγεία και λύσεις
Γκομέ

Το περιβάλλον γύρω σου, σου δίνει ζωή. Εσένα και τα παιδιά σου. Τον δικό του αέρα εισπνέεις, τον δικό του δρόμο περπατάς, στο δικό του θαλάσσιο νερό δροσίζεσαι και κολυμπάς, στο δικό του χώμα σπέρνεις φρούτα και λαχανικά.

Πώς είναι δυνατόν να μην το σέβεσαι; Να μην το αγαπάς; Να μην το φροντίζεις; Να μην το έχεις φιλαράκι σου; Πώς επιτρέπεις την αγαπημένη ελληνική παραλία σου, να είναι γεμάτη με σκουπίδια;

Φυσικά το πρόβλημα με τα αμέτρητα σκουπίδια σε παραλίες και θάλασσες δεν είναι μόνο θέμα υγείας αλλά και κακής αισθητικής και εικόνας. Τόσο για εμάς όσο και για τον τουρισμό, ο οποίος γνωρίζουμε καλά πόσο ανθεί στην χώρα μας και πόσες οικογένειες ζουν από αυτόν.

Και ίσως το χειρότερο από όλα, είναι που θα δούμε τον πατριώτη, τον ντόπιο, τον Έλληνα να το κάνει… όχι τον ξένο, τον τουρίστα που δεν αγαπάει τούτη τη χώρα όσο εμείς! Εμένα αυτό με πονάει.

Το μέγεθος του προβλήματος από τα σκουπίδια σε θάλασσες και παραλίες:

Μπορείς άραγε να αναλογιστείς την ποσότητα των συσσωρευμένων σκουπιδιών αν ο καθένας από εμάς αφήνει πίσω το δικό του σκουπίδι;  Μιλάμε για ένα γιγαντιαίο αριθμό. Το 50% των απορριμμάτων που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες είναι πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια νερού και αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών.

Στο πρόγραμμα της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) που είχε οργανώσει για το 2017 σε ακτές και βυθούς, μαζεύτηκαν συνολικά 6,8 τόνοι σκουπιδιών, περίπου 17.000 τεμάχια απορριμμάτων. Βρέθηκαν 355 μπαταρίες, 164 χρησιμοποιημένες πάνες, 1.006 μέτρα σχοινιού, 43.339 αποτσίγαρα, πλαστικά καπάκια, ελαστικά αυτοκινήτων και στρώματα!

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργου Παπαθεοδώρου:

εντοπίζονται σημαντικές πυκνότητες πλαστικών απορριμμάτων στον θαλάσσιο πυθμένα που κυμαίνονται από 500 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και στον Σαρωνικό μπορεί να φτάσουν ακόμη και 3.500 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Δε σε “πνίξανε” οι αριθμοί; Γιατί οι παραλίες και οι θάλασσες πνίγονται!

Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Οι επιπτώσεις στην υγεία μας από τα σκουπίδια σε παραλίες και θάλασσες, είναι μεγάλες και επηρεάζουν την καθημερινότητα μας. Ο τόσο μεγάλος όγκος πλαστικών αποτελεί σοβαρή απειλή για την τροφική αλυσίδα και επιβαρύνει το φυσικό μας περιβάλλον. Και όπως είδαμε, δεν μιλάμε μόνο για πλαστικά αλλά για πολλά είδη απορριμμάτων τα οποία απελευθερώνουν ένα σωρό χημικές και τοξικές ουσίες. Φυσικά αυτό ισχύει τόσο για τη ξηρά όσο και για τη θάλασσα.

Σκουπίδια σε παραλίες και θάλασσες: Υγεία και λύσεις

Να σου πω και κάτι ακόμα;

Υπάρχει και ο «άμαχος πληθυσμός»… μιλάω γι’ αυτούς που την πληρώνουν χωρίς να φταίνε. Για αυτούς που φροντίζουν το περιβάλλον γύρω τους και ανέχονται εμένα και εσένα που δεν το κάνουμε.

Υπάρχουν πολλά ζωάκια – στεριάς και θάλασσας – που αργοπεθαίνουν  γιατί εγκλωβίστηκαν σε μία σακούλα που εγώ μάλλον βαριόμουν να πετάξω στον κάδο. Επίσης μπορεί να πεθάνουν και από τα σκουπίδια μου που τα φάγανε.

Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτό;

Τα σκουπίδια σε παραλίες και θάλασσες μπορεί να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα η λύση βρίσκεται στα χέρια τα δικά μου και τα δικά σου! Μόνο εγώ και εσύ μπορούμε να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο με απλές λύσεις όπως:

  • Έχε μία σακούλα μαζί σου, όπου θα μαζέψεις όλα τα σκουπίδια που έκανες στη παραλία. Πρόσεχε για τα ελαφριά σκουπίδια που μπορεί να πάρει ο αέρας.
  • Αν δεν έχεις σακούλα, απλά πέταξε τα απορρίμματα σου σε κοντινούς κάδους.
  • Σβήσε το τσιγάρο σου σε τασάκι ή στην άμμο και μετά ρίξε και αυτό στη σακούλα σου.
  • Υπάρχουν εθελοντές από κάθε σημείο της χώρας που φροντίζουν και μεριμνούν για αυτή την κατάσταση και τους αξίζουν συγχαρητήρια για το έργο τους. Οφείλουμε να τους σεβόμαστε.
  • Ακόμα και ένα πολύ μικρό σκουπιδάκι (πχ. καπάκι), μπορεί να προκαλέσει τη ζημιά του. Μη το αφήσεις ούτε αυτό.

Είναι αυτονόητο πως όλα αυτά, ισχύουν και για τη γειτονιά μας, το πάρκο μας, τους δρόμους κ.λπ. Απλά ενόψει καλοκαιριού κάνουμε focus στις παραλίες.

Let’s do it Greece,

Στο Let’s do it Greece, τη Μεγαλύτερη Ταυτόχρονη Εθελοντική Δράση της Χώρας, μια παρέα νέων παιδιών έχουν κοινό περιβαλλοντικό σκοπό. Χιλιάδες εθελοντές απλώνονται σε δάση, παραλίες, ποτάμια, λίμνες, ρέματα, βυθούς, γειτονιές, σχολεία, πάρκα που καθαρίζουν και ομορφαίνουν τις περιοχές μας. Και όλο αυτό ίδια μέρα και ίδια ώρα σε κάθε γωνιά της χώρας μας! Αν θέλεις δήλωσε και εσύ συμμετοχή εδώ.

Αν θέλεις να ενημερωθείς περισσότερο, υπάρχει και ο οργανισμός: τo «Δίκτυο Συνεργασίας Για Το Θαλάσσιο Περιβάλλον» που ξεκίνησε το 2018 με πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Έναυσμα για τη δημιουργία του ήταν η πραγματική ανάγκη για συνεργασίες στον τομέα της προστασίας της θάλασσας και των ακτών, στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Νομίζω ότι τίποτα από αυτά δεν παίρνει χρόνο ή κόπο ή χρήμα για να τα πράξουμε. Αναφέρομαι σε όλους μας. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι και μόνο με τη συμμετοχή θα δούμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Μπορούμε όλοι μαζί να σώσουμε τις θάλασσες και τις παραλίες.

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like