Σουτζουκάκια σμυρναίικα με μια δόση ευτυχίας
Προσπάθεια να γράψω τη συνταγή για τα σουτζουκάκια μου Νο 2, καθώς η πρώτη προσπάθεια δε στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Μια κλεμμένη μέρα δεν είναι και ότι καλύτερο μπορεί να σου τύχει. Δεν πειράζει όμως. Έτσι είναι η ζωή, με τα πάνω της και τα κάτω της. Σήμερα είναι μια καινούρια, χαμογελαστή, αισιόδοξη μέρα, παρόλες τις συννεφιές της…
Τι να σου πω γι’ αυτά τα σουτζουκάκια; Θα σου πω μόνο πως κάθε φορά που τα μαγειρεύω μου έρχονται στο μυαλό ξύλινα παραθύρια σκαρφαλωμένα σε σπιτάκια στις γειτονιές γύρω από τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης, με τις μολόχες να κρέμονται φορτωμένες από τα περβάζια. Γιατί μπορεί Σμυρνιά να μην είμαι – είμαι όμως Πόντια κατά το ήμισυ, οπότε έχω στο dna μου κάτι από νοσταλγία – αλλά γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη σε μια γειτονιά γεμάτη από Σμυρνιές. Ακόμα και σήμερα όταν βρίσκομαι στη γειτονιά μου η μυρωδιά από τα σουτζουκάκια μου σπάει τη μύτη.
Όσο να πεις λοιπόν ξέρω από καλά σουτζουκάκια!
Η δική μου συνταγή ας πούμε ότι παντρεύει το παλιό με το καινούριο. Μαγειρεύουμε λοιπόν θεϊκά, μοσχομυρωδάτα σουτζουκάκια σμυρναίικα, ψημένα όμως στο φούρνο, καθώς δεν χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ τηγάνι στη μαγειρική μου. Ελαφριά, υγιεινά, αλλά με γεύση…κατευθείαν από Σμύρνη.
Υλικά (για 4 μερίδες)
Για τα σουτζουκάκια:
Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
Μισή κούπα τριμμένη φρυγανιά
2 αυγά
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
4 κουταλιές της σούπας μαυροδάφνη (εγώ χρησιμοποίησα Vinsanto Σαντορίνης και το αποτέλεσμα ήταν τέλειο)
1 κουταλιά της σούπας κύμινο
αλάτι και πιπέρι
μια πρέζα κανέλα
Για τη σάλτσα
500 γραμμάρια χυμό ντομάτας (καλύτερα φρέσκο ή σπιτικό)
μια πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάζουμε τα υλικά για τα σουτζουκάκια σε ένα μπωλ και ζυμώνουμε καλά μέχρι να σπάσουν οι ίνες του κρέατος και να αναμιχθούν τέλεια όλα τα υλικά. Αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε μακρόστενο σχήμα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Μόλις βάλουμε τα σουτζουκάκια στο φούρνο ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βράζουμε τον σπιτικό χυμό ντομάτας μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από το φούρνο και τα στρώνουμε ομοιόμορφα μέσα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά μέσα στη σάλτσα και αφού κλείσουμε το μάτι της κουζίνας προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Με τον τρόπο αυτό δεν καίγεται το ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα να κρατάει όλες τις βιταμίνες και τις θρεπτικές του ιδιότητες, ενώ το φαγητό γίνεται ελαφρύ και υγιεινό.
Tip για πιο νόστιμα σουτζουκάκια: Μαγειρέψτε με μπόλικη αγάπη και φυσικά ακούγοντας μουσική. Προτείνω ανεπιφύλακτα το Τζιβαέρι από τις αγαπημένες μου Βιτάλη και Γλυκερία.
Καλή όρεξη!
(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)
Η στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!
Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα
16 Comments
Μερακλίδικο φαγητό που θα φτιάξω σύντομα με τη συνταγή σου! Καλημερα…
Δοκίμασε το Σωτηρία. Σου εγγυώμαι το αποτέλεσμα!
Είναι 3 παρα και είμαι γραφείο με ένα κουλούρι όλη μέρα! και διαβάζω αυτό και μου τρέχει σαλάκι!! ΑΛΛΑ για καλή μου τύχη έχω σουτζουκάκια της μαμάς σπίτι! ΟΜΩΣ τυπωσα και αυτή τη συνταγή, θα την δοκιμάσω και θα επανέλθω γιατί η φωτο με λύγωσε!
χαχαχα λυπάμαι για την δοκιμασία! Το ζω συνέχεια.
Περιμένω εντυπώσεις!!
Τα σουτζουκάκια είναι το αγαπημένο μου φαγητό….Μου άνοιξες την όρεξη.Και αυτή η φωτογραφία είναι πειρασμός ,θέλω να μπω μέσα στο πιάτο και να το φάω όλο….
Σ’ευχαριστώ Κωνσταντίνα για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άνοιξα την όρεξη!
Πωπω φαίνονται τόσο λαχταριστά! Αν είναι και ελαφριά θα τα δοκιμάσω σίγουρα!
Καλημέρα!
Από το πάρτι της Μommasdailylife
Γίνονται πολύ ελαφριά Μαρία με τη συνταγή αυτή. Σε ευχαριστώ που πέρασες!!
και μόνο η περιγραφή και οι φωτογραφίες σου, μου άνοιξαν την όρεξη! 🙂
την κρατώ την συνταγή και σε ευχαριστώ
Χαίρομαι Αλεξία μου! Θα την ευχαριστηθείς αυτή τη συνταγή όταν τη δοκιμάσεις.
Τα φιλιά μου!!
Χριστίνα είναι το αγαπημένο μου φαγητό γι’ αυτό είναι και η σπεσιαλιτέ μου! Έχω καιρό να τα φτιάξω και τώρα μου άνοιξες την όρεξη!!!
Τα σουτζουκάκια πάντα ανοίγουν την όρεξη!
Μοιάζουν τόσο λαχταριστά! Μου αρέσει πολύ που είναι ψημένα στο φούρνο! Θα τα δοκιμάσω σίγουρα το ΣΚ!
Ευχαριστούμε πολύ πολύ!
Γι’αυτό τα αγαπάω αυτά τα σουτζουκάκια! Είναι πεντανόστιμα και πολύ ελαφριά. Για όποιον έχει πρόβλημα με το στομάχι όπως εγώ, αυτό είναι πολύ σημαντικό!
Πράγματι, ακούγεται πολλά υποσχόμενη η συνταγή! Το μόνο που με απασχολεί είναι το κύμινο, διότι έχει ευαισθησία ο άντρας μου με το στομάχι του. Με τι μπορεί να αντικατασταθεί; βέβαια εμένα μου αρέσει πααααρα πολύ το κύμινο στα σουτζουκάκια!! Τώρα σκέφτομαι ότι μπορώ να πλασω τα μισά με κύμινο και τα άλλα χωρίς..
Ελπίδα θα μπορούσες αντί για κύμινο να βάλεις κανέλα. Κάποιοι τα φτιάχνουν έτσι. Άλλωστε όπως έλεγε και στην Πολίτικη Κουζίνα το κύμινο κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται στον εαυτό τους, ενώ η κανέλα τους φέρνει πιο κοντά 🙂
Μπορείς να τα δοκιμάσεις λοιπόν με κανέλα, αν και οι ορκισμένοι οπαδοί του κύμινου λένε πως σουτζουκάκια χωρίς κύμινο δεν γίνονται. Εγώ πάντως αγαπώ και την κανέλα πολύ!