Στίβος για παιδιά ATFA – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Στίβος για παιδιά ATFA – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Στίβος για παιδιά ATFA – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Είτε πηγαίνει ήδη το παιδί σου στίβο, είτε ενδιαφέρεται να πάει, είτε δεν γνωρίζεις ακόμη πολλά για το στίβο, αυτό το άρθρο πρέπει να το διαβάσεις.

Ήξερες ότι ο στίβος υπήρξε το βασικό άθλημα των αγώνων της αρχαίας Ελλάδας και ως βάση όλων των αθλημάτων αποκαλείται «βασιλιάς των ολυμπιακών αγώνων»; Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα αγωνίσματα του στίβου είναι γνωστά και ως «κλασικός αθλητισμός».

Όταν μιλάμε για στίβο για παιδιά όμως, υπάρχουν ακόμη περισσότερα πράγματα που θα σε ενθουσιάσουν.

Ο στίβος έχει το μοναδικό προνόμιο να αποκαλύπτει τις διαφορετικές ικανότητες των παιδιών και να τις εξελίσσει. Συμβάλει τόσο στη σωματική όσο και στη συναισθηματική ανάπτυξη και ψυχική υγεία των παιδιών.

Τα παιδιά που θα αφιερώσουν χρόνο στο στίβο, θα το κάνουν με σκοπό να αποκομίσουν όλα τα οφέλη από αυτόν.

Με αυτό το γνώμονα δημιουργήθηκε και λειτουργεί η Πρότυπη Ακαδημία Στίβου ATFA στο ΟΑΚΑ – Η Ακαδημία των εκπαιδευτικών – με επικεφαλής τον πρωταθλητή στο άλμα εις ύψος και καθηγητή φυσικής αγωγής, Μιχάλη Τομαρά.

Στίβος για παιδιά ATFA – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Γιατί είναι πολύ σημαντικό ο στίβος που είναι για παιδιά, να φροντίσει να έχουν όλοι τον ίδιο σκοπό

Τόσο τα παιδιά και οι γονείς, όσο και η ακαδημία.

«Σκοπός μας» λέει ο κ. Τομαράς, «είναι η προαγωγή της υγείας και της φυσικής ευεξίας, η αύξηση της δύναμης, της ταχύτητας, της αντοχής, η βελτίωση της ευλυγισίας αλλά και η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της αυτοπειθαρχίας».

Τα αθλήματα στίβου για παιδιά στην ακαδημία ATFA δεν είναι ποτέ βαρετά και τυπικά, αλλά γίνονται μέσα από ένα σκηνικό διαδραστικού παιχνιδιού.

Είναι μελετημένα έτσι ώστε να ενισχύουν – εκτός από το σώμα – τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την υπομονή αλλά και την ευγενή άμιλλα. Κάποια από αυτά μάλιστα περιέχουν αριθμητική και απλές λέξεις στα αγγλικά.

Υπάρχει όμως κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί στίβο; Ο γιος μου είναι 11 ετών, θα μπορούσε να ξεκινήσει τώρα;

«Ο στίβος είναι για όλα τα παιδιά και είναι η βάση όλων των αθλημάτων. Το ιδανικό για ένα παιδί είναι να ξεκινήσει σε ηλικία 5 – 6 ετών για να πάρει μια αθλητική βάση από μικρό» μας λέει ο κ. Τομαράς, «έτσι ώστε αν αργότερα επιλέξει ένα άλλο άθλημα, ο στίβος θα το έχει ήδη προετοιμάσει πολύ καλά.

Όμως πότε δεν είναι αργά για τα παιδιά να ξεκινήσουν τον στίβο.

Ο στίβος έχει πολλά ενδιαφέροντα αθλήματα. Ταχύτητες, εμπόδια, ακόντιο, άλμα εις ύψος, άλμα εις μήκος, αντοχή, άλμα επί κοντώ, σφαίρα, σφύρα, δίσκος. Όλα κρατάνε και το ενδιαφέρον ενός παιδιού γιατί δεν κάνει το ίδιο άθλημα κάθε φορά.

Συνεπώς και η ηλικία των 11 χρόνων είναι μια καλή ηλικία να ξεκινήσει ένα παιδί».

Στίβος για παιδιά ATFA – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Και σε ποιους τομείς βελτιώνονται τα παιδιά που ασχολούνται με τον στίβο στην ATFA;

«Αρχικά το παιδί αρχίζει και μαθαίνει το σώμα του. Μαθαίνει να έχει ρυθμό και συντονισμό στις κινήσεις του. Συνεπώς γίνεται και πιο επιδέξιο» απαντάει ο κ. Τομαράς.

«Επίσης βελτιώνει αισθητά τη φυσική του κατάσταση, αυξάνεται η δύναμη του και η ελαστικότητα του. Ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του, κοινωνικοποιείται και αυξάνεται η αυτοβελτίωση του μέσα από την συνεχή προσπάθεια.

Τέλος ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που σίγουρα του προσφέρει ο στίβος είναι η αυτοπειθαρχία και ο αυτοέλεγχος.

Όλα αυτά τα οφέλη και οι δυνατότητες που αναπτύσσει ένα παιδί μέσα από τον στίβο, δημιουργούν  σιγά σιγά έναν πιο ισχυρό χαρακτήρα ώστε να αντιμετωπίσει αργότερα όποια πρόκληση του εμφανιστεί είτε είναι σε κάποιο άθλημα είτε είναι στην ίδια του την ζωή.»

Στίβος για παιδιά ATFA – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και από νωρίς η εξειδίκευση του παιδιού σε κάποιο αγώνισμα του στίβου; Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην ATFA;

«Στα προγράμματα μας κάθε μήνα γίνεται αξιολόγηση σε όλες τις ηλικίες και ειδικά στις μικρότερες μέσα από τις ασκήσεις μας και τα αθλήματα που πραγματοποιούνται.

Πιο συγκεκριμένα, στις καθημερινές μας προπονήσεις υπάρχει ειδικό ασκησιολόγιο όπου με αυτό εντοπίζουμε τις δυνατότητες του κάθε παιδιού σε κάθε άθλημα.

Έτσι τα παιδιά τα οποία έχουν ιδιαίτερο ταλέντο σε κάποιο άθλημα όταν κλείσουν τα 11 χρόνια, μπορούν να συμμετέχουν σε ένα προαγωνιστικό τμήμα του αθλήματος που είναι ιδιαίτερα καλοί.

Έχουμε για όλα τα αθλήματα του στίβου προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα έτσι ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να συνεχίσουν από τα απλά τμήματα ακαδημιών  που βρίσκονταν στα πιο απαιτητικά του συλλόγου μας πλέον,  που στόχος τους είναι οι αγώνες.

Ο σύλλογος μας ειδικά σε αυτές τις ηλικίες 11-16 ετών, βρίσκεται ανάμεσα στους 6 καλύτερους της Αττικής μέσα από επίσημους αγώνες και αποτελέσματα της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ.»

Η σημασία του να έχει η ακαδημία στίβου προπονητές εκπαιδευτικούς παιδαγωγούς

«Μια σωστή και εξειδικευμένη προπόνηση χρειάζεται τον κατάλληλο έμπειρο άνθρωπο που μπορούν να εμπιστευτούν οι γονείς.

Η ATFA έχει στο δυναμικό της – και ως ακαδημία για τα παιδάκια 6 -11 χρονών αλλά και ως σύλλογος για τους αθλητές της 11-18 χρονών – εξειδικευμένους προπονητές εκπαιδευτικούς-καθηγητές φυσικής αγωγής πρώην πρωταθλητές στίβου, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν δουλέψει επί σειρά ετών σε ιδιωτικά σχολεία με εμπειρία στην εκμάθηση αθλημάτων στίβου σε παιδιά.

Στίβος για παιδιά ATFA – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν οι προπονητές είναι εκπαιδευτικοί παράλληλα διότι γνωρίζουν ακόμη περισσότερο τον τρόπο προσέγγισης ενός παιδιού, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του και την ενθάρρυνση του σε αυτό που ασχολείται.

Δυστυχώς, ενώ θα ήταν απαραίτητο, αυτός ο συνδυασμός προπονητών – εκπαιδευτικών δεν συναντάται συχνά σε συλλόγους.»

Η ακαδημία ATFA είναι μοναδική στο είδος της γιατί έχει μελετήσει, σχεδιάσει και δημιουργήσει προγράμματα και τμήματα κυριολεκτικά για όλους.

Μερικά μόνο από αυτά είναι:

Τμήματα στίβου και ψυχοκινητικών παιχνιδιών από 3 ετών

Τμήματα στίβου για παιδιά με Αυτισμό – ΔΕΠΥ- Κινητικές Δυσκολίες (Τα μαθήματα γίνονται υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου Καθηγητή Φυσικής αγωγής με Ειδικότητα στην Ειδική Αγωγή)

Παιδικά τμήματα (6-7 ετών και 8-9 ετών)

Εφηβικά τμήματα (10-12 ετών και 13-16 ετών)

Τμήματα ενηλίκων

Το Fit Family, το πρόγραμμα που αναζητούμε με λαχτάρα πολλοί από εμάς, είναι για τους γονείς που θέλουν να γυμναστούν συγχρόνως με το παιδί τους την ώρα που προπονείται σε ένα από τα τμήματα της ακαδημίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα τμήματα, τις εγγραφές και ότι επιπλέον θέλεις να μάθεις θα βρεις στο atfa.gr, αλλά φυσικά και στη σελίδα της ATFA στο Facebook Athens Track ‘n Field Academy – ATFA.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON