Σχολική κάρτα COVID -Τέλος από Δευτέρα – Νέος τρόπος δήλωσης

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων;

Σχολική κάρτα COVID -Τέλος από Δευτέρα – Νέος τρόπος δήλωσης – Διευκρινήσεις

Η λειτουργία του «edupass.gov.gr» ενεργοποιήθηκε αρχικά για τα ΑΕΙ.

Τώρα επεκτείνεται και στις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.

Ο τρόπος δήλωσης όπως ξέρουμε μέχρι στιγμής, ήταν στο self-testing.gov.gr. Όμως αυτό αλλάζει σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Έτσι από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr. Πρόκειται για ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Χάρη στο edupass.gov.gr o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει κάτι πολύ σημαντικό. Ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να είναι μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., αλλά και επισκέπτες.

Ιδιωτικές σχολικές μονάδες

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την σχολική κάρτα για COVID-19. Ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Τι θα γίνει με το self test της Παρασκευής 29/10;

Που θα δηλωθεί το self-test της 28-29/10/2021 από τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες; Θα δηλωθεί -για τελευταία φορά- στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.Ποιοι πρέπει να κάνουν δήλωση στο edupass.gov.gr;

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι.

(α) Οι μαθητές/τριες.

(β) Το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.).

(γ) Κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία. Η οποία διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»). Όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες τους εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας. Και αυτό ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά.

Β) Σε περίπτωση υποβολής σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο. Π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.Υπενθυμίζεται ότι το edupass.gov.gr σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ). Και στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας. Αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Διευκρινήσεις

Αρκετά σχολεία έστειλαν ήδη διευκρινήσεις στους γονείς μέσω e-mail και myschool, όπως το παρακάτω:

Σας ενημερώνουμε ότι από 1 Νοεμβρίου 2021 ο διαγνωστικός έλεγχος (self test), για τους μαθητές/τριες θα διενεργείται και πάλι κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Αλλά το αποτέλεσμα του ελέγχου θα δηλώνεται από τον γονέα/κηδεμόνα τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση edupass.gov.gr.

Κάθε Τρίτη και Παρασκευή οι μαθητές/τριες θα συνεχίσουν να φέρουν μαζί τους την εκτυπωμένη (ή χειρόγραφη) δήλωση – σχολική κάρτα του self test.

Το σχολείο θα έχει, μέσω της πλατφόρμας edupass, τη λίστα με τα ονόματα όσων έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του self test (μαθητές/τριες). Ή τη βεβαίωση εμβολιασμού (εργαζόμενοι) ή τη βεβαίωση νόσησης (μαθητές/τριες, εργαζόμενοι).

Μαθητές/τριες των οποίων δεν έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα edupass το αποτέλεσμα του self test δεν θα παρακολουθούν τα μαθήματα μέχρι να δηλωθεί το test ή θα αποχωρούν εφόσον αυτό δεν συμβεί.

Για τους νοσήσαντες/ασσες μαθητές/τριες η δήλωση που θα υποβληθεί στις 1-11-2021 ισχύει για 6 μήνες από την ημερομηνία νόσησης. Οι επισκέπτες γονείς και κηδεμόνες που έχουν ραντεβού στη σχολική μονάδα, οφείλουν επίσης να έχουν κάνει τη σχετική δήλωση στο edupass.

Η νέα πλατφόρμα συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr. Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.

Λίζα

(Κοινοποίησε το άρθρο για να ενημερωθούν περισσότεροι γονείς!)

Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON