Τα μωρά έχουν μνήμες από την βρεφική τους ηλικία;

 

Τα μωρά έχουν μνήμες από την βρεφική τους ηλικία;

Μπορούν τελικά τα μωρά να θυμηθούν πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις από την βρεφική τους ηλικία; Το ότι δεν θυμόμαστε εμείς είναι απόδειξη ότι δεν μπορούν να θυμηθούν; Και αν πιστεύουμε ότι δεν θυμούνται και τους φερόμαστε ανάλογα πόσο μεγάλη επίδραση έχει αυτό πάνω τους; Μια σειρά ερευνών τονίζει ότι τα μωρά θυμούνται διάφορα πράγματα ακόμα και από την γέννηση τους!

 

Στο Μπαλί, παραδοσιακά υπάρχει η πεποίθηση ότι κάθε μωρό είναι η μετενσάρκωση ενός προγόνου, του οποίου το πνεύμα έχει επιστρέψει από το βασίλειο των θεών.

Το μωρό, επειδή μόbaliλις έχει φτάσει από τον ουρανό, είναι πιο κοντά στους θεούς από ότι είναι στον ανθρώπινο κόσμο. Για 210 μέρες μετά την γέννηση, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σεβασμό γιατί αυτό αρμόζει στην θεϊκή του κατάσταση.

Αυτή η ιδιαίτερη πεποίθηση μπορεί να φαντάζει σε πολλούς ανθρώπους αλλόκοτη. Αλλά υπάρχει μια σύγχρονη δυτική λαϊκή πεποίθηση που είναι τουλάχιστον το ίδιο αλλόκοτη: ότι τα μωρά δεν μπορούν να θυμηθούν τίποτα.

Εξεπλάγην πήγα σε ένα παιδίατρο και συνάντησα ένα μωρό που ήταν πολύ αναστατωμένο. Το μωρό είχε επισκεφτεί το γιατρό πολλές φορές στο παρελθόν και είχε μερικές πολύ δυσάρεστες εμπειρίες. Από τη στιγμή που εισήλθε στην αίθουσα εξέτασης τεντώθηκε κοκαλωμένο -σε μία αίθουσα με ευδιάκριτες μυρωδιές, ήχους και φωτισμό. Είχε αναγνωρίσει το μέρος και ήταν πολύ αναστατωμένο, άρα το θυμόταν.

Αλλά το προσωπικό του παιδιάτρου έδειξε να πιστεύει ότι ήταν αδιανόητο ένα μωρό αυτής της ηλικίας να θυμάται κάτι.

Γιατί οι άνθρωποι το πιστεύουν αυτό; Ίσως να μπερδεύονται σκεπτόμενοι το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να θυμηθούν τι συνέβη σε αυτούς στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Αλλά το ότι δεν μπορείτε να θυμηθείτε το 3ο πάρτι γενεθλίων σας, δεν λέει κάτι για την ικανότητα των μωρών να αναγνωρίζουν σημαντικά στοιχεία στο περιβάλλον τους. Αν τα μωρά δεν μπορούσαν να μάθουν να αναγνωρίζουν αντικείμενα, ήχους και μυρωδιές δεν θα μάθαιναν. Και η έρευνα στο σημείο αυτό είναι σαφής. Τα μωρά μαθαίνουν. Και ξεκινάνε να μαθαίνουν πριν ακόμα γεννηθούν. Μερικά παραδείγματα:

  • Κατά την γέννησή τους τα μωρά αναγνωρίζουν τις μυρωδιές και τις γεύσεις των τροφίμων που έτρωγε η μητέρα τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Τα πειράματα δείχνουν ότι τα νεογέννητα μπορούν να αναγνωρίσουν την φωνή της μητέρας τους και να την ξεχωρίσουν από τις φωνές άλλων γυναικών. Μπορούν ακόμα να αναγνωρίσουν συγκεκριμένες ιστορίες που τους διάβαζε δυνατά η μητέρα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Τα νεογέννητα μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν σχήματα και υφές που έχουν συναντήσει ξανά.
  • Τους μήνες μετά την γέννηση, τα μωρά ακούν την ομιλία γύρω τους. Μαθαίνουν να ξεχωρίζουν συγκεκριμένες λέξεις από την συζήτηση που γίνεται όταν άνθρωποι μιλάνε.
  • Από 9 μηνών, τα μωρά μπορούν να θυμηθούν τις λεπτομέρειες συγκεκριμένων γεγονότων– όπως το ότι κάποτε παρακολούθησαν έναν ενήλικα να τους δείχνει πώς παίζεται ένα παιχνίδι- για τουλάχιστον ένα μήνα. Δεκατριών μηνών μωρά μπόρεσαν να θυμηθούν τέτοια γεγονότα έως και πάνω από 8 μήνες αργότερα.

Και φυσικά, ο εγκέφαλος του μωρού σημαδεύει τον ψυχικό του κόσμο- ανάλογα αν αυτοί που φροντίζουν το μωρό είναι τρυφεροί ή αδιάφοροι μαζί του. Η ανταπόκριση που δείχνει ο γονέας στο μωρό του, ξέρουμε ότι έχει επίδραση στο πόσο ασφαλές νιώθει αυτό.

Πραγματικά, σας φαίνεται περίεργο; Αναλογιστείτε ότι τα περισσότερα ζώα διαθέτουν κάποιο είδος μνήμης- αναγνώρισης. Σφήκες – έντομα με μικροσκοπικό εγκέφαλο- μπορούν να θυμηθούν τα άτομα που συνάντησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τα περιστέρια είναι ικανά να θυμούνται συγκεκριμένες εικόνες για πάνω από 18 μήνες.

Οπότε όταν ακούτε κάποιον να σας λέει ότι το μωρό σας δεν θυμάται, μπορείτε να τον ρωτήσετε: Πώς το γνωρίζεις; Όταν οι άνθρωποι αρνούνται ότι τα μωρά μπορούν να θυμούνται άρα και να μάθουν , τότε τα μωρά σίγουρα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν. Σκεφτείτε ότι δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση τα μωρά να δέχονται κακοποίηση ή παραμέληση. Γιατί προσπαθούμε να το αποτρέψουμε αυτό, αν θεωρούμε ότι τα παιδιά δεν θα το θυμούνται όταν μεγαλώσουν; Oι πεποιθήσεις μας μπορούν να στερήσουν από τα μωρά μας πολύτιμες ευκαιρίες.

Πρόσφατα η Franziska Kopp και Ulman Lingenberger συγκέντρωσαν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι εγκέφαλοι των μωρών σε ηλικία τεσσάρων μηνών, είναι πιο πιθανό να κωδικοποιούν τις αναμνήσεις για αντικείμενα όταν τους εξηγείτε τι είναι αυτό και τι κάνει, παρά αν τους το δίνετε απλά να το κοιτάνε.

Τα μωρά μαθαίνουν και θυμούνται σε αυτή την πρώιμη ηλικία. Τραβήξτε τους την προσοχή σε αντικείμενα που θα βρει ενδιαφέροντα. Ενθαρρύνετε τα σε μια αμφίδρομη «συνομιλία», μια πρακτική που βοηθάει τα παιδιά να μάθουν την γλώσσα.

Οι μύθοι μπορεί να είναι γοητευτικοί. Αλλά δεν νομίζω ότι ο συγκεκριμένος είναι. Όταν οι ενήλικες προεξοφλούν τις ικανότητες των βρεφών να θυμούνται μπορεί να βρεθούν οι ίδιοι να τους συμπεριφέρονται περισσότερο σαν αντικείμενα παρά σαν ανθρώπους. Και αυτό δεν είναι καλό για τα μωρά.

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Η σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON