Τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητά και tablets κοιμούνται λιγότερο και χειρότερα

Τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητά και tablets κοιμούνται λιγότερο και χειρότερα

Τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητά, tablets και άλλες οθόνες, κοιμούνται λιγότερο και χειρότερα

Η χρήση κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, τάμπλετ και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών με οθόνη συνδέεται με λιγότερο ύπνο των παιδιών και των εφήβων.

Και αυτό σύμφωνα με μία νέα διεθνή μελέτη (συστηματική ανασκόπηση).

Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συσχετιστεί με αρνητικές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Δηλαδή όχι και πολύ καλά νέα για τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητά, tablets και άλλες οθόνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίσμπεθ Λουντ του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Δημόσιας Υγείας «BMC Public Health».

Ανέλυσαν στοιχεία από 49 έρευνες της περιόδου 2009-2019 που αφορούσαν εκατομμύρια παιδιά από σχεδόν όλον τον κόσμο.

Τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητά και tablets κοιμούνται λιγότερο και χειρότερα

Διαπιστώθηκε σαφής σχέση ανάμεσα στη χρήση των κάθε είδους ηλεκτρονικών συσκευών και στη διάρκεια του ύπνου, καθώς η αρνητική επίπτωση δείχνει να είναι μεγαλύτερη στις ηλικίες έξι έως 15 ετών, από ό,τι στα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Στα τελευταία, ο λιγότερος ύπνος σχετιζόταν κυρίως με την παρακολούθηση τηλεόρασης και δευτερευόντως τη χρήση τάμπλετ.

Ενώ στα παιδιά 5 έως 15 ετών η συσχέτιση με τον ύπνο είναι ευρύτερη. Καθώς η χρήση κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών, υπολογιστή σταθερού ή φορητού και κινητού τηλεφώνου («έξυπνου» ή μη), καθώς και ο χρόνος πλοήγησης στο διαδίκτυο και παρακολούθησης τηλεόρασης συχνά «κόβουν» χρόνο από τον ύπνο τους.

Η μελέτη, επίσης, βρήκε σχέση ανάμεσα στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στις ηλικίες 6 έως 12 ετών με άλλους παράγοντες. Όπως ο καθυστερημένος χρόνος που τα παιδιά πέφτουν στο κρεβάτι για να κοιμηθούν ή στην ποιότητα του ύπνου τους. Πχ. δηλαδή, κατά πόσο ξυπνούν μέσα στη νύχτα.

Στις ηλικίες 13 έως 15 ετών διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στον χρόνο μπροστά από μια οθόνη και στη δυσκολία να αποκοιμηθεί ένας έφηβος. Ενώ η μεγάλη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του ύπνου.



Οι ερευνητές εκτιμούν ότι:

Οι διαδραστικές συσκευές όπως κινητά και tablets, διεγείρουν τα παιδιά και τους εφήβους που τα χρησιμοποιούν

Εν μέρει εξαιτίας της μπλε ακτινοβολίας των οθονών τους. Η οποία μπορεί να καταστείλει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης.

Η κ. Λουντ δήλωσε το εξής.

«Είναι σημαντικό τα παιδιά και οι έφηβοι να κοιμούνται επαρκώς, ώστε να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους. Είναι κατανοητό ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές συνιστούν σημαντικό μέρος της ζωής τους. Όμως τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι γονείς πρέπει να ρυθμίζουν πόσο χρόνο τα παιδιά τους ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά μέσα. Έτσι ώστε να βελτιωθεί ο ύπνος τους».



Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλλωστε και σε άλλο άρθρο μας έχουμε επισημάνει την επίδραση που μπορεί να έχουν οι οθόνες στα παιδιά όσο μεγαλώνουν.

Στο άρθρο “Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν tablet τα παιδιά” θα βρεις σχετικό άρθρο του LiveScience, που δημοσίευσαν και οι New York Times, όπου επισημαίνουν μία αισθητή αύξηση στο χρόνο που περνάνε τα νήπια μπροστά στην οθόνη, είτε tablet, είτε έξυπνων κινητών. Πόσο ασφαλές είναι αυτό όμως και τι επίδραση μπορεί να έχει στα παιδιά καθώς μεγαλώνουν;

Όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο το LiveScience, στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τα παιδιά ενός και δύο ετών και ακόμη ένα-ετών. Αλλά η επίσημη καθοδήγηση από την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία δηλώνει ότι: «θα πρέπει να αποφεύγεται η τηλεόραση και άλλα μέσα ψυχαγωγίας με οθόνη στα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών»

Γιατί όμως η ηλικία αυτή αποτελεί ορόσημο; Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν διαφορετικές απόψεις σε κάθε χώρα. Στη Γερμανία, ορισμένοι παιδοψυχολόγοι συμβουλεύουν ότι η χρήση της οθόνης θα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι την ηλικία των…

Συνέχισε την ανάγνωση στο άρθρο, έχει ενδιαφέρον!

(Αυτή την πληροφορία πρέπει να την διαδώσεις! Μοιράσου αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι!)

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like