Θύμα ενδοοικογενειακής βίας κάνει σήμα βοήθειας

Η στιγμή που θύμα ενδοοικογενειακής βίας κάνει σήμα βοήθειας

Η στιγμή που θύμα ενδοοικογενειακής βίας κάνει σήμα βοήθειας

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έλαβε τον Απρίλιο συνολικά 1.769 κλήσεις.

Για περιστατικά που αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία.

Ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις το Μάρτιο ήταν 325.

Φυσικά, η ενδοοικογενειακή βία ως φαινόμενο δεν προέκυψε ούτε εξαιτίας της καραντίνας λόγω κορονοϊού, ούτε μέσα σε αυτή.

Είναι ένα καρκίνωμα των κοινωνιών. Που υπήρχε και πριν. Αλλά και εξακολούθησε να υπάρχει ακόμη και όταν τελείωσαν τα lockdowns ανά την υφήλιο. Ακόμη και όταν οι άνθρωποι επέστρεψαν στους καθημερινούς τους ρυθμούς.

Ακόμη και αν αυτοί οι ρυθμοί συμπεριλαμβάνουν κακοποίηση και πόνο…

Τις τελευταίες ώρες απασχολεί το διαδίκτυο το παρακάτω βίντεο:

Εκεί φαίνεται μια γυναίκα, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, να μιλά με μια φίλη της μέσω βιντεοκλήσης. Και ενώ υποτίθεται πως συζητούν για μια συνταγή, το θύμα κάνει ένα σήμα με το χέρι του.

Έτσι ώστε η φίλη να αντιληφθεί πως της ζητάει βοήθεια καθώς υφίσταται κακοποίηση.

Μάλιστα, ο άντρας της βρίσκεται από πίσω της. Ωστόσο κάνει το σήμα διακριτικά και δεν γίνεται αντιληπτή. Η φίλη αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται, δείχνει σοκαρισμένη και το βίντεο ολοκληρώνεται εκεί.

Το μήνυμα

Μπορεί αυτή να μην είναι μία πραγματική σκηνή, να μην πρόκειται για αληθινό θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Αφού το βίντεο δημιουργήθηκε στα πλαίσια καμπάνιας ενημέρωσης ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών. Και της προώθησης του «Signal For Help» (Σήμα για βοήθεια).

Ώστε να φτάσει το μήνυμα σε όλο τον πλανήτη και να μπορέσουν να βοηθηθούν όσες περισσότερες γυναίκες γίνεται.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως το σενάριο της καμπάνιας δεν αντανακλά την καθημερινότητα χιλιάδων γυναικών απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου. Οι οποίες ζουν με την κακοποίηση εκεί όπου θα έπρεπε να αισθάνονται πιο ασφαλείς από οπουδήποτε αλλού. Στο σπίτι τους.

Η στιγμή που θύμα ενδοοικογενειακής βίας κάνει σήμα βοήθειας

Το «Signal For Help» είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Canadian Women’s Foundation». Ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας, για να βοηθήσει τα θύματα κακοποίησης να ζητήσουν βοήθεια, χωρίς να αφήσουν ψηφιακά ή άλλα ίχνη. Σε περίπτωση που δείτε κάποια γυναίκα να σχηματίζει αυτό το σήμα, καλέστε το 100 ή τη γραμμή 15900.

Μέχρι να μην υπάρχουν πια γυναίκες και παιδιά που κακοποιούνται στα σπίτια τους.

Μέχρι οι βιντεοκλήσεις να γίνονται πράγματι για οτιδήποτε άλλο πέρα από το να ζητήσουν βοήθεια.

Μέχρι καμία γυναίκα να μην είναι μόνη απέναντι στην κακοποίηση.

ethnos.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 Comments

    1. Διάβασε το άρθρο καημένε πριν σχολιάσεις. Και κάνε μας τη χάρη να γράφεις σε ελληνικά. Γραφή πρώτης δημοτικού δεν ξέρεις;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON