Τι επιτρέπεται να πουλάει ένα σχολικό κυλικείο και τι όχι;
Ας γυρίσουμε λιγάκι στα δικά μας παιδικά χρόνια εκεί κάπου στη δεκαετία 80 – 90.
Για θυμήσου, τι μπορούσες να βρεις μέσα σε ένα σχολικό κυλικείο;
Μάλλον όλα αυτά που περιγράφονται στο άρθρο μου: «Οι αξέχαστες γεύσεις των παιδικών μας χρόνων».
Βλέπεις η παιδική διατροφή στο σχολείο τότε, περιοριζόταν στις πίπιζες (όποια είχε στο σχολείο της να σηκώσει το χέρι!), τα μερεντάκια, τις τσίχλες μπάλες, τις τυρόπιτες με το φοινικέλαιο, τα σούπερ wow αναψυκτικά με τόνους ζάχαρης,
Και όμως. Αυτό έχει αλλάξει εδώ και καιρό. Υπάρχει νομοθεσία με σαφείς οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους (κυλικεία – δασκάλους- μαθητές) για το τι ακριβώς επιτρέπεται να διατίθεται σε μαθητές στα σχολεία. Άραγε στα δικά σας σχολεία τηρούν το νόμο;
Τι επιτρέπεται να πουλάει ένα σχολικό κυλικείο και τι όχι;
Σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη ΥΑ Υ1γ/ Γ.Π/οικ 81025/2013- ΦΕΚ 2135/B’/29-8-2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την Υ1γ/Γ.Π./οικ.96605/2013 (ΦΕΚ 2800/τ.Β΄/04-11-2013) τα επιτρεπόμενα είδη είναι:
Φρούτα – Λαχανικά
-Φρέσκα φρούτα ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, σταφύλια, κ.λπ.), καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
-Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα, σταφίδες, μπανάνες κ.λπ.) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
-Φυσικό χυμό φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται στο εσωτερικό των καφετεριών-καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζαχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συνιστάται η άμεση κατανάλωσή του μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
-Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται στο εσωτερικό των καλαθιών-κατινών από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
-Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζονται εντός των κυλικείων-καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού ή λεμονιού.
-Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία μέχρι 330ml.
Γαλακτοκομικά
- Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο, σε ατομική συσκευασία, έως 500ml, πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο. (1,5% λιπαρά)
- Σοκολατούχο γάλα, με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%), σε συσκευασία έως 250ml.
- Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα, έως 200gr.
- Ροφήματα, από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων, που θα παρασκευάζονται, στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης, για την παρασκευή τους.
- Τυριά, πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά, ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά, με αλειφώδη υφή.
Απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα
- Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης, πλούσιο, σε φυτικές ίνες, ή λευκό
- Κριτσίνια ολικής άλεσης, πλούσια, σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr
- Φρυγανιές ολικής άλεσης, πλούσιες σε φυτικές ίνες, ή λευκές, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr
- Κράκερς ολικής άλεσης, πλούσια, σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr.
Διάφορα αρτοσκευάσματα
- Μουστοκούλουρα, σε ατομική μερίδα, έως 60gr.
- Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60γρ) με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
- Σταφιδόψωμο, σε ατομική μερίδα, έως 60gr.
- Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληρεί τις συγκεκριμένες προδιαγραφές.
- Τυρόπιτα-πίτα λαχανικών, σε ατομικές μερίδες των 120gr. με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
- Πίτσα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Γλυκίσματα
- Κρέμα και ρυζόγαλο, σε ατομικές μερίδες των 150gr (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%)
- Χαλβάς, σε ατομική μερίδα, έως 50gr
- Παστέλι, σε ατομική μερίδα έως 50gr
- Μέλι, σε ατομική μερίδα
- Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, σε ατομική μερίδα, έως 30gr
- Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.
Ξηροί καρποί
Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών, χωρίς προσθήκη αλατιού, ή ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.
Υγρά τρόφιμα
- Εμφιαλωμένο νερό
- Μόνο στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ή σύνθετων γλυκαντικών
- Καφές, μόνο για το προσωπικό
- Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
- Το νερό διατίθεται μόνο σε πλαστικές φιάλες και οι χυμοί μόνο σε πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες.
Περισσότερες λεπτομέρειες και όλες τις προδιαγραφές όπου αναφέρονται για τα προϊόντα θα βρεις σε αρχείο του ΕΦΕΤ
Λίζα
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!