Τι πρέπει να συμβουλέψω το παιδί μου αν χαθεί;
Με αφορμή πολλές εξαφανίσεις ανηλίκων που έχουν λάβει δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τον κίνδυνο μιας εξαφάνισης.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι σε κάθε περίπτωση μπορεί όντως ένα παιδί να χαθεί, αλλά επίσης μπορούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά.
Δηλαδή να ενημερώσουμε τα παιδιά για ενδεχόμενους κινδύνους και τρόπους προφύλαξης. Αλλά και παρεμβατικά, γνωρίζοντας τρόπους διαχείρισης μιας συνθήκης όπου ένα παιδί αγνοείται.
Αν χαθεί το παιδί λοιπόν, σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να συμβουλέψουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να βρεθούμε ξανά μαζί όσο γίνεται πιο σύντομα!
Τι πρέπει να συμβουλέψω το παιδί μου λοιπόν αν χαθεί, σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού;
✔Σε περίπτωση που δεν βλέπεις τη μαμά ή τον μπαμπά (ή όποιον ενήλικα είσαι μαζί) μείνε σταθερός/ή στη θέση σου! Θα σε ψάχνουν σίγουρα κι αν κινείσαι δεν θα μπορούν να σε βρουν.
✔Φώναξε δυνατά ή κάνε φασαρία με όποιον τρόπο μπορείς προκειμένου να μαζευτεί κόσμος και να σε βοηθήσει. Εάν κάποιο άτομο προσπαθήσει να σε πάρει μαζί του κάπου ή σε ακολουθεί, γρήγορα φύγε και φώναξε:
«Αυτό το άτομο δεν είναι η μητέρα/ πατέρας/ κηδεμόνας μου».
✔Μην ακολουθήσεις κανένα/καμία, ιδίως άτομα που δεν ξέρεις, ακόμα και αν αυτά σου πουν ότι ξέρουν τη μαμά και τον μπαμπά. Ζήτα βοήθεια, όχι από ένα άτομο, αλλά από πολλά ταυτόχρονα. Βρες έναν άνθρωπο που καταλαβαίνεις ότι εργάζεται στον χώρο που βρίσκεσαι.
✔Οι αστυνομικοί δεν δουλεύουν μόνο για να οδηγούν κάποιον/α στη φυλακή. Δουλεύουν και για να βοηθούν τα παιδιά. Μπορείς να τους εμπιστευτείς.
✔Σίγουρα δεν φταις εσύ. Ατυχήματα συμβαίνουν. Ό, τι κι αν έχεις κάνει, ό, τι κι αν έχεις πει, δεν φταις εσύ!
✔Προσπάθησε να θυμάσαι τη διεύθυνσή σου και κάποιο τηλέφωνο των δικών σου ανθρώπων (γονείς/κηδεμόνες). Είναι καλό να μην το κρατάς επάνω σου με κάποιον τρόπο για λόγους ασφαλείας.
✔Πάντα να συζητάς με τους γονείς σου πριν πας κάπου, πριν δεχτείς κάτι ή πριν ακολουθήσεις κάποιον/α και μπορείς να έχεις ένα κοινό σημείο συνάντησης με την οικογένειά σου στους εξωτερικούς χώρους.
✔Πάντα να λες στους γονείς σου πού είσαι και να το λες και σε έναν φίλο σου. Μπορεί να έχεις διαφωνήσει με τους γονείς σου και να θέλεις να περάσεις λίγο χρόνο μόνος/η σου. Μπορείς να το κάνεις, όμως, πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι οι δικοί σου θέλουν το καλό σου και γι’ αυτό πρέπει να τους ενημερώνεις για το πού βρίσκεσαι.
✔Μην αλλάζεις τη διαδρομή σου προς και από το σχολείο και μη φεύγεις νωρίτερα από το σχολείο αν δεν έχεις ενημερώσει τους δικούς σου.
✔Πάντα έχεις δικαίωμα να πεις ΟΧΙ σε ό, τι σε τρομάζει, σε φοβίζει ή σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα.
✔Μυστικά που σε κάνουν να ντρέπεσαι, να φοβάσαι και να μην μπορείς να κοιμηθείς τα βράδια, δεν υπάρχουν. Μυστικά από τη μαμά, τον μπαμπά ή κάποιον/κάποια εκπαιδευτικό σου, δεν υπάρχουν.
Μη φύγεις αν δε διαβάσεις τη συγκλονιστική μαρτυρία μαμάς που έχασε το παιδί της σε κατάστημα με πολύ κόσμο και τι ήταν αυτό που τη βοήθησε.
Διάβασε “Μαμά που έχασε το παιδί της σε κατάστημα δίνει συμβουλές που πρέπει να ξέρει κάθε γονιός”
Τι θα κάνεις αν έρθεις εσύ αντιμέτωπος με ένα παιδί που χάθηκε; Πώς θα το βοηθήσεις; Διάβασε οπωσδήποτε το άρθρο “Πώς να βοηθήσουμε ένα παιδί που χάθηκε”
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111». Έτσι ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.
Λίζα
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!