Μια βόλτα στο Little Book
Αυτή την Παρασκευή, η Παρασκευούλα κάνει κάτι διαφορετικό. Πάει μια βόλτα.
Υπάρχει ένα πρωτότυπο βιβλιοπωλείο στο Χαλάνδρι. Ένας χώρος που είναι φτιαγμένος με αγάπη και μεράκι για το παιδικό βιβλίο. Εκατοντάδες παιδικά βιβλία τακτοποιημένα στα πολύχρωμα ράφια.
Μόλις μπαίνεις μέσα το πρώτο πράγμα που θες να κάνεις είναι να τα πάρεις ένα ένα και να κάτσεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ανάγνωσης και να αρχίσεις να τα διαβάζεις. Έκατσα και ξεφύλλισα διάφορα βιβλία, αντάλλαξα ιδέες με την Δήμητρα, την ιδιοκτήτρια και επέλεξα ένα ξεχωριστό παραμύθι για σήμερα
Το άπειρο κι εγώ
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Τι μέγεθος έχει το σύμπαν;
Πόσα σημεία μπορούν να υπάρξουν σε μια γραμμή;
Μπορεί η αγάπη για κάποιον να διαρκέσει για πάντα;
Πόσοι τρόποι υπάρχουν να φανταστεί κανείς το άπειρο;
Η προσωπική αίσθηση του άπειρου, όπως τη συλλαμβάνει το μυαλό ενός μικρού παιδιού, σε ένα ταξίδι που διευρύνει το μυαλό και την καρδιά.
Ένα αστρικό καλλιτεχνικό όραμα για την απόλυτη δύναμη μιας αγάπης που διαπερνά τις γενιές.
Η συγγραφέας μ’ ένα θέμα γοητευτικό προσπαθεί μέσα από τον κεντρικό ήρωα, την 8χρονη Φοίβη να εξηγήσει το άπειρο και τις άπειρες έννοιες…Ένα βιβλίο που μέσα από τον κόσμο της Φοίβης όπως τον αντιλαμβάνεται με τα δικά της μάτια, διευρύνει τη φαντασία του μικρού αναγνώστη. Η Φοίβη είναι ένας ολοκληρωμένος χαρακτήρας, που αρχίζει να αναρωτιέται με ποιον τρόπο φαντάζονται το άπειρο οι άνθρωποι. Διάφορα ερωτήματα περνούν από το μυαλό της όπως: Όταν σκέφτεσαι το άπειρο τι βλέπεις; Εκφράσεις όπως: μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα.
Τα περισσότερα άτομα με τα οποία μιλάει η Φοίβη στο βιβλίο περιγράφουν το άπειρο ως απέραντα μεγάλο.
Αυτό που εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο είναι η ρετρό εικονογράφηση, που δεν μπορεί παρά να ενθουσιάσει τα παιδιά. Αξιοποιεί μοναδικά χρώματα, παίζει με τα σύμβολα και τους αριθμούς για να απεικονίσει μέσα από τα μάτια της Φοίβης το άπειρο.
Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης σκεφτόμουν ότι κάποια πράγματα μπορείς να τα μετρήσεις, όπως ένα παιχνίδι, μερικές αγκαλιές, μια σοκολάτα. Και κάποια άλλα που είναι αδύνατον να μετρηθούν όπως το πόσο πολύ μ΄αγαπάς; Όλοι μας δεν έχουμε κάνει αυτήν την ερώτηση;
Δεν υπάρχει λίγη και πολλή αγάπη…Ή αγαπάς ή δεν αγαπάς!
Τι λέτε για ένα παιχνίδι με τα παιδιά σας;
Προκαλέστε τα να φτιάξουν μια εφημερίδα με νέα και ειδήσεις από το άπειρο. Πώς φαντάζονται το άπειρο, πώς είναι η ζωή, οι άνθρωποι τι ρούχα φοράνε, τι ονόματα έχουν, τι φαγητό τρώνε, έχουν δικά τους συνθήματα; Αφήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν, να πάρουν μολύβια και πινέλα για να μας πούνε πως φαντάζονται το άπειρο!
Περιμένω τις εφημερίδες στο προσωπικό μου email: paravilouka@gmail.com και οι 3 καλύτερες θα δημοσιευτούν….
Ας γνωρίσουμε λοιπόν την ιδιοκτήτρια του Little Book Δήμητρα Πέππα.
-Δήμητρα πώς γεννήθηκε η ιδέα του Little Book;
Το Little Book είναι ένα αμιγώς παιδικό βιβλιοπωλείο, που άνοιξε τις πόρτες του το Δεκέμβριο του 2017 στο κέντρο του Χαλανδρίου. Είναι στην πραγματικότητα ένας χώρος που έλειπε αρχικά σε εμένα την ίδια ως αναγνώστη (και αργότερα μητέρα μικρών βιβλιοφάγων) : ένας χώρος φιλόξενος, άνετος, που θυμίζει περισσότερο έκθεση βιβλίου παρά “φορτωμένη” βιβλιοθήκη. Αυτή ήταν και η αρχική ιδέα.
Η δημιουργία ενός χώρου φωτεινού, όπου το βιβλίο μπορεί να “ανασάνει” και ο αναγνώστης να
καθίσει αναπαυτικά να ξεφυλλίσει με την ησυχία του βιβλία.
Και το βασικότερο : η δημιουργία ενός χώρου φιλικού προς το παιδί, σχεδιασμένου στην κλίμακά του.
-Ποιοι είναι πιο δύσκολοι πελάτες, τα παιδιά ή οι γονείς;
Δε νομίζω ότι υπάρχουν “δύσκολοι” πελάτες.
Δε νομίζω ότι υπάρχουν καν “πελάτες” όταν αναφερόμαστε στο βιβλίο.. Υπάρχουν Αναγνώστες.
Και η πρόκληση είναι να μπορέσεις να προτείνεις το κατάλληλο βιβλίο, στον κατάλληλο άνθρωπο (είτε είναι παιδί, είτε ενήλικας), την κατάλληλη χρονική στιγμή/φάση της αναγνωστικής του πορείας.
-Τι βιβλία προτιμούν τα παιδιά και ποια οι γονείς;
Στατιστικά – και σε όλες τις ηλικίες – τα παιδιά τείνουν να προτιμούν/επιλέγουν τα χιουμοριστικά και τα βιβλία με οικείους προς αυτά (τα παιδιά) χαρακτήρες.
Οι γονείς νομίζω πολλές φορές παρασυρόμαστε από το “δίδαγμα”, το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στο παιδί μέσω της ανάγνωσης ενός βιβλίου, κάνοντάς το αυτοσκοπό πολλές φορές και ξεχνώντας ότι αυτό είναι εφικτό με κάθε βιβλίο, χιουμοριστικό ή μη, εικονογραφημένο ή όχι. Φυσικά η εικονογράφηση – ειδικά στα βιβλία που απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες – δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, με τους γονείς να προτιμούν συνήθως πιο σύγχρονες και τα παιδιά να επιλέγουν πιο κλασικές εικονογραφήσεις.
Όπως σημειώνει η ίδια η συγγραφέας…
Πόσοι τρόποι υπάρχουν να φανταστεί κανείς το άπειρο; Άπειροι. Κλείστε το βιβλίο και ξεκινήστε…
Με αγάπη
Παρασκευή
Κι επειδή εμείς αγαπάμε τα όμορφα βιβλιοπωλεία, αυτήν την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στις 18:30 το e-mama.gr πάει…βόλτα στο Little Book για ένα βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους
Συγγραφέας: Kate Hosford
Εικονογράφος: Swiatkowska Gabi
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Έτος έκδοσης: 2018
Ηλικία: 4+
(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!