Βρέθηκε τι προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο βρεφών

Βρέθηκε τι προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο βρεφών

Βρέθηκε τι προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο βρεφών – Το ερεύνησε μαμά που έχασε το μωρό της από ΣΑΘΒ

Ο αιφνίδιος θάνατος βρεφών αποτελούσε μυστήριο για χρόνια. Ακόμη και μετά από τον πλήρη έλεγχο των συνθηκών και του χώρου που το μωρό έχασε τη ζωή του, τα αίτια παρέμεναν ανεξήγητα.

Αφορά τα βρέφη κάτω του ενός έτους και συνήθως συμβαίνει στον ύπνο τους.

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS ή ΣΑΘΒ) ευθύνεται για περίπου το 37% των ξαφνικών απροσδόκητων βρεφικών θανάτων ετησίως στις ΗΠΑ. Και η αιτία του ΣΑΘΒ παρέμενε σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.

Όμως ερευνητές από το The Children’s Hospital Westmead στο Σίδνεϊ δημοσίευσαν μια σημαντική μελέτη. Που επιβεβαίωσε όχι μόνο πώς πεθαίνουν αυτά τα βρέφη, αλλά και τι προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο βρεφών!

Ο λόγος

Πολλοί στην ιατρική κοινότητα υποψιάζονταν ότι αυτό το σύνδρομο για τον αιφνίδιο θάνατο βρεφών, θα μπορούσε να προκληθεί από μια βλάβη ή ελάττωμα στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αφύπνιση και την αναπνοή.

Η θεωρία ήταν ότι εάν το βρέφος σταματούσε να αναπνέει κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυτή η βλάβη θα εμπόδιζε το παιδί να τρομάξει ή να ξυπνήσει για να σωθεί.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν και να αποδείξουν αυτή τη θεωρία λοιπόν.

Ανέλυσαν δείγματα από το αίμα βρεφών που χάθηκαν από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, αλλά και από άλλα αίτια.

Στη συνέχεια, κάθε δείγμα συγκρίθηκε με αίμα από υγιή μωρά.

Βρήκαν ότι η δραστηριότητα του ενζύμου βουτυρυλοχολινεστεράση (BChE) ήταν σημαντικά χαμηλότερη στα μωρά που πέθαναν από το σύνδρομο, σε σύγκριση με τα ζωντανά βρέφη και άλλους θανάτους βρεφών χωρίς ΣΑΘΒ. Το BChE παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο αφύπνισης του εγκεφάλου. Και αυτό εξηγεί γιατί ο αιφνίδιος θάνατος συμβαίνει, κατά κύριο λόγο, σε κατάσταση ύπνου.

Η σημαντική ανακάλυψη για τους γονείς

Προκειμένου να προστατεύσουν τα μωρά τους, οι γονείς ακολουθούν κάποιες βασικές οδηγίες. Ποτέ μπρούμυτα, έλεγχος της θερμοκρασίας του κρεβατιού, όχι αντικείμενα μέσα στο κρεβάτι.

Ενώ οι πρακτικές για ασφαλή ύπνο εξακολουθούν να είναι σημαντικές για την προστασία των βρεφών, πολλά παιδιά των οποίων οι γονείς έλαβαν κάθε προφύλαξη πέθαναν από αιφνίδιο θάνατο βρεφών. Αυτοί οι γονείς έμειναν με τεράστιες ενοχές. Πάντα αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τον θάνατο του μωρού τους.Μια από αυτούς είναι η Δρ Carmel Harrington. Η οποία ήταν η επικεφαλής ερευνήτρια για τη μελέτη. Ο γιος της πέθανε ξαφνικά όταν ήταν βρέφος πριν από 29 χρόνια. Σε μια συνέντευξη της, η Harrington εξήγησε τι της είπαν για την αιτία του θανάτου του παιδιού της:

«Κανείς δεν μπορούσε να μου δώσει εξήγηση. Μου είπαν απλά ότι ήταν μια τραγωδία. Αλλά ήταν μια τραγωδία που δεν μπορούσε να χωρέσει στον εγκέφαλο μου ως επιστήμονας. Ζητούσα να μου πουν περισσότερα για τον αιφνίδιο θάνατο βρεφών αλλά κανείς δεν είχε κάτι να μου πει.»

Όταν μια καλή της φίλη έχασε και εκείνη το μωρό της από τον ίδιο ακριβώς λόγο, αποφάσισε να κάνει κάτι. Έτσι, χάρη στην ιδιότητα της εργάστηκε 25 χρόνια για να βρει την αιτία του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Τόσο για την ίδια όσο και για την ιατρική κοινότητα συνολικά. Και τα κατάφερε!

«Αυτές οι οικογένειες μπορούν τώρα να ζήσουν γνωρίζοντας ότι αυτό που έγινε δεν ήταν δικό τους λάθος», είπε η Harrington.Στη μελέτη, οι ερευνητές έγραψαν

«Αυτό το εύρημα βοηθάει στο να εντοπιστούν μωρά που διατρέχουν κίνδυνο να πεθάνουν από αιφνίδιο θάνατο βρεφών και να σωθούν. Όμως ανοίγει και νέους δρόμους για μελλοντικές έρευνες.»

Καθώς η αιτία είναι πλέον γνωστή, οι ερευνητές μπορούν να στρέψουν την προσοχή τους στην πρόληψη. Με την ελπίδα να το αποτρέψουν εντελώς.

Λίζα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για τον αιφνίδιο θάνατο βρεφών για να ενημερωθούν και άλλοι γονείς! Όμως μην το αντιγράψεις χωρίς άδεια.

Ακολούθησε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON