Γουώλτ Ντίσνεϋ: Ο μάγος των κινουμένων σχεδίων

Walt Disney: Ο άνθρωπος που έκανε ευτυχισμένα εκατομμύρια παιδιά, αλλά ο ίδιος έζησε μια δυστυχισμένη ζωή

Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ ήταν, είναι και θα είναι για πάντα ο μάγος των κινουμένων σχεδίων και ο αγαπημένος παραμυθάς της καρδιάς μας. Η επιτυχία του όμως ήταν πραγματικά απλή; Ήταν πραγματικά ευτυχισμένος;

Ο Γουώλτερ Έλιας Ντίσνεϋ, γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1901 στο Σικάγο των ΗΠΑ και απεβίωσε στις 15 Δεκεμβρίου 1966 από καρκίνο στους πνεύμονες. Ήταν Αμερικανός animator, επιχειρηματίας, ηθοποιός φωνής και παραγωγός ταινιών. Είχε όμως και άλλες ιδιότητες όπως: σεναριογράφος, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, τηλεοπτικός παρουσιαστής, συγγραφέας, ζωγράφος και εφευρέτης.

Υπήρξε πρωτοπόρος στη βιομηχανία του αμερικανικού animation (κινουμένων σχεδίων) και μαζί με τον αδερφό του, Ρόι, ίδρυσε το Disney Brothers Studio. Ως παραγωγός ταινιών, κέρδισε συνολικά 26 Όσκαρ από 59 υποψηφιότητες και έτσι κατέχει το ρεκόρ περισσότερων Βραβείων Ακαδημίας που έχουν δοθεί σε ένα άτομο. Κέρδισε ένα Βραβείο Έμμυ και τρεις Χρυσές Σφαίρες, εκ των οποίων οι δύο στην κατηγορία Χρυσό Επίτευγμα.

Γουώλτ Ντίσνεϋ: Ο μάγος των κινουμένων σχεδίων

Η δύσκολη παιδική ηλικία του

Αυτός ο υπέροχος φωτεινός άνθρωπος που έκανε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο – αλλά και μεγάλους – ευτυχισμένους, ήταν ο ίδιος δυστυχισμένος έχοντας βιώσει δύσκολη ζωή. Στην ηλικία των πέντε ετών, ενώ όλα τα παιδιά ήταν απασχολημένα στα παιχνίδια τους, ο Γουώλτ μάζευε μήλα από την οικογενειακή τους φάρμα.

Αυτή η δουλειά ήταν φυσικά ιδιαίτερα δύσκολη για ένα μικρό παιδί. Προσπαθούσε να την κάνει καλά, ανίκανος να ξεφύγει από τον αυστηρό πατέρα του. Αργότερα η οικογένεια μετακόμισε για το Σικάγο. Εκεί στην ηλικία των 8, έπρεπε κάθε πρωί στις 3:30 να αφήνει το ζεστό κρεβάτι του και να μοιράσει εφημερίδες πριν το σχολείο. Κάτι που επαναλάμβανε και το απόγευμα.

Από μικρή ηλικία κατάλαβε ότι αυτό που τον βοηθάει να ξεχνάει τη σκληρή ζωή του (και τον βίαιο πατέρα του), ήταν η ζωγραφική. Ζωγράφιζε φάρμες και ζώα και άρχισε να δείχνει επαγγελματικό ενδιαφέρον. Έτσι ξεκίνησε να τα πουλάει στη γειτονιά του. Στην εφηβεία του έκανε τρεις δουλειές για να καταφέρει να πληρώνει τα μαθήματα που έκανε στην “τέχνη της ζωγραφικής καρτούνς”.

Η γέννηση του Mickey Mouse και του Donald Fauntleroy Duck (Mickey Mouse universe και Donald Duck universe):

Γουώλτ Ντίσνεϋ: Ο μάγος των κινουμένων σχεδίων

Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ και ο animator Ουμπ Άιουερκς δημιούργησαν τον χαρακτήρα Mickey Mouse, ο οποίος  παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1928. Ήταν ένα ποντίκι στο οποίο ο Ντίσνεϋ έδινει τη φωνή του μέχρι το 1947. Οι εργαζόμενοι της Ντίσνεϋ ισχυρίζονται πως ο Ουμπ σχεδίασε την εξωτερική εμφάνιση του Mickey, αλλά ο Γουώλτ του έδωσε την ψυχή.

Ο ίδιος έχει πει: “Έπρεπε ο Μίκυ να είναι απλός στον σχεδιασμό του. Τα αυτιά του ήταν στρογγυλά, ο κορμός του είχε το σχήμα αχλαδιού και τα πόδια του κατέληγαν σε δύο μεγάλες πατούσες, όπως ενός παιδιού που χρησιμοποιεί τα παπούτσια του πατέρα του. Δεν θέλαμε να του δώσουμε χέρια ποντικού, γιατί έπρεπε να θυμίζει άνθρωπο. Έτσι του φορέσαμε γάντια και του αφαιρέσαμε ένα δάκτυλο, γιατί τα πέντε έμοιαζαν υπερβολικά σε ένα τόσο μικρό σώμα”.

Ήξερες ότι ο Μίκυ, πριν το ντεμπούτο του είχε σχεδιαστεί ως σκύλος, γάτα, αγελάδα και άλογο και αρχικά ο Ντίσνεϋ του είχε δώσει το όνομα Μόρτιμερ Μάους, το οποίο τελικά άλλαξε επειδή δεν ήταν αρκετά διασκεδαστικό;

Στις 9 Ιουνίου του 1934, έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση η πάπια Donald Duck, μία κακόκεφη και νευρική πάπια που δημιουργήθηκε ως αντίθεση του καλού και γλυκού Mickey! Έπειτα σχεδιάστηκαν οι αγαπημένοι και δημοφιλείς χαρακτήρες: η Μίνι Μάους, ο Πλούτο, ο Γκούφυ και τα τρία γουρουνάκια. Όλοι τους είχαν ανθρώπινη μορφή και ήταν καλά σχεδιασμένοι και με δημιουργική φαντασία.

Επιπλέον, ο Γουώλτ Ντίσνεϋ δημιούργησε το θεματικό πάρκο με το όνομα Disneyland στο Άναχαϊμ της Καλιφόρνια, το οποίο άνοιξε στις 17 Ιουλίου του 1955. Το μεγάλο όνειρο του παραμυθά ήταν η δημιουργία μίας πόλης με παιχνίδια, να αλλάξει τα θεματικά πάρκα και την οικογενειακή διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Ο ίδιος το περιγράφει ως «ένα χαρούμενο μέρος αφιερωμένο στα ιδανικά, τα όνειρα και τα σκληρά γεγονότα που δημιούργησαν την Αμερική».

Γουώλτ Ντίσνεϋ: Ο μάγος των κινουμένων σχεδίων

Κινούμενα σχέδια του Γουώλτ Ντίσνεϋ με μεγάλη επιτυχία:

  • Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937)
  • Ο Πινόκιο (1940)
  • Η Φαντασία (1940)
  • Το Ντάμπο (1941)
  • Το Μπάμπι (1942)
  • Το Σαλούδος Αμίγκος (1943)
  • Τα Τρεις Καμπαλέρος (1945)
  • Το Μουσική και Χαρά (1946)
  • Το Ώρα για Διασκέδαση (1947)
  • Το Νοσταλγικές Μελωδίες (1948)
  • Το Ίκαμποντ και ο κύριος Τοντ (1949)
  • Η Σταχτοπούτα (1950)
  • Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (1951)
  • Ο Πίτερ Παν (1953)
  • Η Λαίδη και ο Αλήτης (1955)
  • Η Ωραία Κοιμωμένη (1959)
  • Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961)
  • Το Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου (1963)
  • Η Μαίρη Πόππινς (1964)

Θα ήθελα το όνομα Ντίσνεϋ να είναι συνώνυμο με θεάματα ποιότητας που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες… έχει δηλώσει.

Αλήθειες και μύθοι για τον Γουώλτ Ντίσνεϋ:

  • Είναι μύθος πως η σωρός του βρίσκεται κατεψυγμένη κάπου στη Disneyland. Είναι τόσο ξακουστό σαν αληθινό. Αστικός μύθος δηλαδή!
  • Δημιούργησε την Disneyland επειδή είχε κόλλημα με τα τρένα. Το αρχικό του σχέδιο μάλιστα, ήτανε να φτιάξει ένα τρένο μέσα στο στούντιο του και μετά του ήρθε η ιδέα να χτίσει ένα χωριό για να αποβιβάζονται οι επιβάτες του τρένου του.
  • Είχε τη δική του μυστική εταιρία… το Club 33, όπου τα μέλη του μπορούσαν να απολαύσουν κοκτέιλς και γκουρμέ φαγητά.
  • Είναι αλήθεια ότι ο Ντίσνεϋ δεν ήθελε να δουλεύουν γυναίκες στο στούντιο του και το απαγόρευε.
  • Δεν ήθελε να υπάρχει μούσι και τρίχες στο πρόσωπο των εργαζομένων του. Αυτό άλλαξε από το 2012!!! και μετά, που πλέον επιτρέπεται το μούσι αλλά πολύ κοντό και περιποιημένο.
  • Είναι μύθος ότι κανείς δεν πεθαίνει στην παραμυθένια χώρα του Ντίσνεϋ! Έχουν συμβεί και εκεί ατυχήματα, εκ των οποίων κάποια θανατηφόρα.
  • Οι φήμες των τουριστών λένε πως βλέπουν τις κουρτίνες να κουνιούνται μαγικά. Μύθος ή αλήθεια;;;

 

Γουώλτ Ντίσνεϋ: Ο μάγος των κινουμένων σχεδίων

Ξέρεις ότι σε όλα τα έργα του ο Γουώλτ Ντίσνεϋ υπάρχουν ως ήρωες ζώα;  Ο στόχος του είναι να δείξει την απαραίτητη ύπαρξη τους και την αξία τους.
Ξέρεις ότι όλοι οι ήρωες του είναι ορφανοί ή πεθαίνουν στη συνέχεια; Αυτό συμβαίνει από τη μία γιατί θέλει οι ήρωες του να αποκτούν γρήγορα ευθύνες… αλλά μία άλλη μεριά, μας λέει πως ο θάνατος της μητέρας του τον είχε στοιχειώσει.

Η Walt Disney Company είναι ο μεγαλύτερος όμιλος μέσων ενημέρωσης στον κόσμο από πλευράς εσόδων, που ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, και η Walt Disney Pictures είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά στούντιο ταινιών στο Χόλιγουντ.

Εμείς θα τον θυμόμαστε πάντα όταν ακόμη και σήμερα βλέπουμε κάποιο από τα έργα του και συγκινούμαστε. Θα τον κρατάμε ζωντανό μέσα μας για να ξέρει πως ναι τα κατάφερε… διασκέδασε και έκανε ευτυχισμένο έναν πλανήτη!

Δες εδώ σειρές που βλέπαμε στα παιδικά μας χρόνια

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like