Τι είναι το Breast Crawl; (ανίχνευση στήθους από το νεογέννητο για να θηλάσει)
Προς το τέλος της εγκυμοσύνης μου και γνωρίζοντας ελάχιστα για το θηλασμό, άρχισα να αναρωτιέμαι αν το μωρό μου θα θηλάσει τελικά.
Εκείνες τις ημέρες έτυχε και είδα το βίντεο που βρίσκεται παρακάτω και επιβεβαιώθηκα ότι τα μωρά είναι σχεδιασμένα για να θηλάζουν.
Ένα μωρό που μόλις ήρθε στη ζωή, που δεν του έδειξε ποτέ κανείς τι πρέπει να κάνει για να τραφεί, σκαρφαλώνει κυριολεκτικά και με μαεστρία στο σώμα της μητέρας του, ανιχνεύει το στήθος της και αμέσως πιάνει τη θηλή και ξεκινάει το θηλασμό.
Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αλλά αυτή η προσπάθεια των νεογνών να φτάσουν στη θηλή της μητέρας τους, γίνεται αποκλειστικά με δική τους δύναμη και με μοναδικό γνώμονα το ένστικτο τους!
Στη πραγματικότητα όμως δεν θα έπρεπε να μας αφήνει τόσο έκπληκτους, δεδομένου ότι λίγο πολύ το βασίλειο των θηλαστικών έκανε την «εφεύρεση» της ικανότητας του νεογνού να βρίσκει μόνο του τη θηλή.
Απλά εμείς οι άνθρωποι το ονομάζουμε breast crawl. (Δεν ξέρω αν μπορούμε να το μεταφράσουμε ακριβώς στα ελληνικά, γιατί μάλλον δε γίνεται με δυο λέξεις και θα αδικηθεί η έννοια του. )
Δείτε το εκπληκτικό βίντεο και παρακάτω θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το breast crawl:
Ας εξετάσουμε λοιπόν γιατί το μωρό σας έχει αυτές τις ικανότητες και γιατί έχει οφέλη και για τους δυο (μαμά και μωρό)
Το breast crawl:
Μόλις γεννηθεί το μωρό σας, έχει κλάψει και ο ομφάλιος λώρος έχει κοπεί, τοποθετείται στην κοιλιά σας και εκεί ηρεμεί. Αν και φαίνεται αρκετά εύθραυστο έχει αρκετή δύναμη ώστε να συρθεί προς το στήθος σας. Αρχίζει να βάζει τα χεράκια του στο στόμα και όταν φτάσει στο στέρνο σας κουνάει το κεφάλι δεξιά αριστερά μέχρι να εντοπίσει τη θηλή. [4]
Επαφή δέρμα με δέρμα (skin to skin):
Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι πολύ σημαντικό μέρος για τις πρώτες στιγμές με το μωρό σας. [1] Η ζεστασιά από το δέρμα σας θα κάνει το μωρό σας να αισθανθεί ασφαλές και χαλαρό, ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στα έμφυτα ένστικτα του. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει:
«Όλα τα υγιή βρέφη να τοποθετούνται και να παραμένουν σε άμεση επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα τους αμέσως μετά τη γέννηση και μέχρι το πρώτο τάισμα». [4]
Η θερμοκρασία σας στην περιοχή της αγκαλιάς σας (δηλαδή μασχαλιαία περιοχή και στήθος) αυξάνεται σημαντικά μετά τη γέννηση. [2]Το μωρό σας έχει μόνο καφέ λίπος και δε μπορεί να ρυθμίσει μόνο του τη θερμοκρασία, αλλά η φύση φρόντισε και γι αυτό με την αύξηση της δικής σας θερμοκρασίας. [3]
Οι έμφυτες ικανότητες του μωρού σας:
Το μωρό σας γεννιέται με αντανακλαστικά, αισθήσεις, και κινητικές δεξιότητες για να ολοκληρώσει το breast crawl (ανίχνευση του στήθους). Τα αντανακλαστικά που σχετίζονται με το θηλασμό περιλαμβάνουν το προσανατολισμό, το θηλασμό και την κατάποση [4]. Το αντανακλαστικό του προσανατολισμού είναι σημάδι ότι το μωρό σας είναι πεινασμένο. Δοκιμάστε να χαϊδέψετε ελαφρά το μάγουλο ή τα χείλη του. Και αν γυρίσει το κεφάλι και ανοίξει το στόμα έχετε ένα θετικό σημάδι προσανατολισμού.
Η αίσθηση της όσφρησης είναι η πιο σημαντική για να εντοπίσει τη θηλή σας. Η θηλαία άλως, αναδύει μια μυρωδιά παρόμοια με το αμνιακό υγρό σας, πράγμα που οδηγεί το μωρό προς το στήθος σας. Η αίσθηση της όσφρησης είναι πολύ ισχυρή και είναι στενά συνδεδεμένη με το συναίσθημα. Δεδομένου ότι οι δύο περιοχές στον εγκέφαλο (οσφρητικός βολβός και αμυγδαλή) είναι πολύ κοντά η μια στην άλλη.
Αντίθετα όμως η όραση του μωρού σας είναι πολύ κακή. Σκεφτείτε ότι ένα νεογέννητο είναι μύωπας. [3] Ένας από τους λόγους που η θηλή σας σκουραίνει κατά την εγκυμοσύνη είναι για να βοηθήσει το μωρό σας να εντοπίσει το στόχο του για το θηλασμό.
Γιατί είναι σημαντικό – Τα οφέλη:
Ο άμεσος θηλασμός (εντός 30 λεπτών από τη γέννηση) υποστηρίζεται από τη UNICEF, το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), και τη Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA). Ο άμεσος θηλασμός είναι σημαντικός. Γιατί μέσα στις δύο πρώτες ώρες της ζωής, το μωρό σας θα είναι σε εγρήγορση και έτοιμο να θηλάσει. [3] Μετά το στάδιο «συναγερμού» είναι το στάδιο υπνηλίας, όταν δηλαδή το μωρό σας πέφτει σε βαθύ ύπνο και είναι δύσκολο να ξυπνήσει.
Εάν ο θηλασμός αναβληθεί πάρα πολλές ώρες μετά τη γέννησή του, θα είναι δύσκολο να φάει κατά τη διάρκεια του σταδίου υπνηλίας. Kαι ακόμα πιο δύσκολο να ταϊστεί αν ξυπνήσει ξέφρενα πεινασμένο. Επίσης εάν ο θηλασμός αργήσει πολύ, πέφτει το σάκχαρο του αίματος. Mε αποτέλεσμα να εξαντλείται πολύ γρήγορα από τη προσπάθεια να θηλάσει.
Μόλις το μωρό τοποθετηθεί στη κοιλιά σας, θα της ασκήσει πίεση και το σώμα σας θα αρχίσει να εκκρίνει την ορμόνη ωκυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη αυξάνει το δέσιμο και την εμπιστοσύνη, με παράλληλη μείωση του άγχους και του φόβου. Προκαλεί επίσης την επαναφορά της μήτρας και βοηθάει τον οργανισμό σας να αποβάλει τον πλακούντα σας και να αποτρέψει την απώλεια αίματος. [4] Περισσότερη ωκυτοκίνη εκκρίνεται όταν το μωρό σας αρχίσει να θηλάζει.
Η κατάσταση του μωρού σας σταθεροποιείται, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του, τα επιπέδα της γλυκόζης, το καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό. [4] Το μητρικό περιβάλλον θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες). Kαι δίνοντάς του μια καλύτερη ευκαιρία να προσαρμοστεί στο νέο κόσμο. [4] Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό. Oι μυρωδιές που παίρνει το μωρό κατά το πρώτο θηλασμό, του δίνει λεπτομέρειες για τη μητέρα του. H γυναίκα που θα μείνει μαζί του για πάντα. [4]
Liza
(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! : ) Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!)
Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!
[1] American Academy of Pediatrics (AAP). (2005). Breastfeeding and the use of human milk.Pediatrics, 115(2), 496-506.
[2] Bystrova, K., Matthiesen, A. S., Vorontsov, I., Widström, A. M., Ransjö‐Arvidson, A. B., & Uvnäs‐Moberg, K. (2007). Maternal axillar and breast temperature after giving birth: effects of delivery ward practices and relation to infant temperature. Birth, 34(4), 291-300.
[3] Davidson, M. R., London, M. L., & Ladewig, P. W. (2012). Newborn Nutrition (pp. 766-768). Olds’ maternal-newborn nursing & women’s health across the lifespan. Upper Saddle River, NJ: Pearson
[4] Henderson, A. (2011). Understanding the Breast Crawl. Nursing for women’s health, 15(4), 296-307.
One Comment
Πολύ μου άρεσε αυτό το άρθρο μιας και είμαι υπέρμαχος του θηλασμού! Καλή εβδομάδα!